Dolar 32,5400
%0
Euro 34,9007
%0.21
Altın 2.422,640
%-0.02
Bist-100 9.718,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Anık’tan UBER’e rest: İzmir’e gelecekleri varsa görecekleri de var

Başkan Anık’tan UBER’e rest: İzmir’e gelecekleri varsa görecekleri de var

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İstanbul’da faaliyete başlayan ve uzun süre kamuoyunun gündeminde kalan UBER uygulamasının İzmir’e gelmesi durumunda firmanın İzmir’de barınamayacağın söyledi. İzmir büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla hayata geçirilen EnTaksi uygulamasıyla daha kaliteli ve güvenli hizmet imkanı sunduklarının altını çizen Anık, “İzmir’e de geleceklerdir. Bizde gelecekleri varsa görecekleri de vardır” dedi.

  • Ege Postası
  • 18.03.2021 - 10:56

EGEPOSTASI- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Celil Anık TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Mehmet Ali Deniz’in sorularını yanıtladı.

İstanbul’da faaliyete başlayan UBER uygulamasını değerlendiren Başkan Anık, İzmir’e özel bir uygulama olan EnTaksi uygulaması nedeniyle söz konusu firmanın İzmir’de barınamayacağını söyledi.

Anık ayrıca, sağlıklı taksiler için araçların belirli aralıklar yenilenmesi gerektiğine vurgu yaptı ve iktidara ÖTV indirimi çağrısında bulundu.

“TÜRKİYE’DE HİÇ KİMSENİN YAPMADIĞI ŞEYİ YAPTIK”

Taksici esnafının büyük tepkiler gösterdiği, sıkça basına da yansıyan ve İstanbul’da faaliyete başlayan UBER araçları daha sonra Ankara’da da hizmet vermeye başlamıştı. UBER araçlarına yalnızca İstanbul ve Ankara’daki şoförlerden değil İzmir’den de tepki gelmişti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Anık, firmanın İzmir’e gelmesi durumda başarılı olamayacağını düşündüğünü ifade etti ve “Bu çok önemli bir konu. Bu küresel firma daha önce İstanbul’da faaliyetteydi ve faaliyetleri yasaklandı. Yasak sorunu çözmüyor. Bizim görüşümüzü değiştirmemiz ve kendimizi yenilememiz lazım. Bugün bir firmayı yasaklarsınız. Türkiye’de mahkemeler var. Müracaat ediyorlar, bir yolunu buluyorlar. Nitekim yasak olmasına rağmen idari mahkemeden taksilere erişim izni aldılar ve İstanbul’da yeniden faaliyete başladılar. Ankara’ya girmeye çalışıyorlar. İzmir’e de geleceklerdir. Bizde gelecekleri varsa görecekleri de vardır. Ben meslektaşlarımı şu konuda uyarıyorum: Eğer siz sürekli sistemden şikayetçi olursanız ama hiçbir iş için de adım atmazsanız, elşinzii taşın altına koymazsanız, ‘Bu zaten yasaklandı, gelmez’ derseniz, hiçbir yenilik yapmazsanız, teknolojiye ayak uydurmazsak, o firmanın yaptığı işe biz talip olmazsak kaybederiz. Biz, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak elimizi taşın altına koyduk. Bizim 2 bin 823 tane aracımızda EnTaksi uygulamamız var. Yani biz o firmanın yaptığını zaten yapıyoruz. O firmanın eline düşersen komisyonda yüzde 15-20’leri görürsün. Bir de firmanın sistemi cep telefonu üzerindendir. Bizde ise tüm Avrupa’da olduğu gibi araçtaki sistem üzerindendir. Bu ne demektir? Yani ne olursa olsun iş sizin arabanıza gelecek demektir. Biz elimizi taşın altına koyduk, sistemi kurduk. Benim şoför arkadaşım da bu sisteme sahip çıkacak. Çıkmak zorundayız. Çıkmazsak aynı durumla karşılaşırız. Ben İzmir’e gelip başarılı olacaklarını düşünmüyorum. Çünkü bizim kurulmuş bir sistemimiz var. Biz bu işi yaparken esnafın hak ve menfaatini koruyarak yapıyoruz. Ben buradan şoför arkadaşlarıma da EnTaksi’yi tercih etmesi konusunda çağrı yapıyorum. Çünkü bu bizim sistemimiz, İzmirliye ait bir sistem. Sürekli firmayı şikayet etmek çözüm değil. Biz Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı şeyi yaptık ve o firmanın karşısında kendi sistemimizi kurduk” dedi.

İKTİDARA ÖTV ÇAĞRISI

Taksilerin en yaşlısının dokuz yaşında olması gerektiğin ve bu sürenin sonunda aracın değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Anık, araçların değimininin çok büyük masraf olduğunu söyledi. Taksilerin lüks otomobil sınıfına girdiği için yüzde 45 ÖTV ödediklerini söyleyen Başkan Anık, ÖTV indirimi için iktidara çağrıda bulundu. Anık, şunları söyledi; “Biz bununla ilgili olarak çalışmalarımızı başlattık. 2016 yılında bize bir hak verildi ve bu, İzmir’in çabalamasıyla oldu. Çünkü Türkiye'de taşıma grubunda bir haksızlık var. Biz, yüzde 45 ÖTV ödüyoruz,artı yüzde 18 KDV’si var. Yani bizim aldığımız 100 bin liralık aracın ortalama neredeyse yüzde 65’i vergi. Benim karşımda aynı taşımayı yapan minibüs, otobüs türü araçların ödediği ÖTV yüzde 4-8 arasında değişiyor. Bu bir haksızlık. Biz de diyoruz ki; Bize bir sefere mahsus bir hak verdiniz. Üç yıl arabanı satamazsın, eğer satarsan ÖTV’ni ödersin. Ben buradan sesleniyorum ve sesimizin duyulması lazım. Dünyanın herhangi bir yerinde taksilerden ÖTV alınmaz, ama biz lüks otomobil grubuna girdiğimiz için bizden yüzde 45 alıyorlar. Biz, şehir içi  yolcu taşımacılığı yapıyorum. Biz sıfır ÖTV istemiyoruz. Yüzde 45 çok yüksek bir rakam. Diğerlerinin seviyesine indirin. Bu konuda çalışmalarımız başlattık, diğer oda başkanı arkadaşlarımızla görüşüyorum. Bazı milletvekillerine bu sorunu ilettik. Tüm İzmir milletvekillerine ve parti genel merkezlerine de bu konuyla ilgili dosya götüreceğiz ve isteğimizi ileteceğiz. ÖTV’yi düşür ki benim esnafım arabasını değiştirsin. Mesela şimdi gündem elektrikli araç. Yüzde düşük olan ÖTV bir anda 60’a çıktı. Ya ben bu aracı nasıl alacağım? Ben nasıl kalkacağım bu işin içinden? Ben akşama kadar mazot yakıyorum, zaten vergi ödüyorum. ÖTV’ye yüzde 45, KDV’ye yüzde 18 ödüyorum. Meslektaşlarım gerçekte zor durumda. Biz de umutla birkaç yıl içinde elektrikli otomobile geçeriz diye bekliyoruz. Ama umutla bunu beklerken elektrikli otodaki yüzde 10 olan ÖTV bir anda yüzde 60’a çıktı. Nasıl yapacağız bilmiyorum. Yani araçlarımız için mutlaka ÖTV indirimi lazım. Aksi halde benim meslektaşım gidiyor 2-3 yaşında araç alıyor. Taksiye koyacağımız en düşük fiyatlı araç 190 bin liradan alınıyor. Buradan hükümetimize sesleniyorum. Şoför esnafının sesinin duyulması lazım. Türkiye’de 100 bin taksi esnafı var. Bu kişilerin haklarının korunması lazım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.