Dolar 32,5038
%-0.11
Euro 34,9556
%0.36
Altın 2.430,750
%0.31
Bist-100 9.803,00
%0.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Baro seçimlerinde arbede çıktı

Baro seçimlerinde arbede çıktı

İzmir Barosu Genel Kurulu’nda bir avukatın kadın yaşam özgürlük sloganını Kürtçe atması sonucu arbede çıktı.

  • Ege Postası
  • 22.10.2022 - 19:01

EGEPOSTASI/BERİVAN KAYA- İzmir Barosu 2022 Yılı Olağan Baro Genel Kurulu seçimi arbdeye sahne oldu. Kürsüye çıkan Özgürlük için Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) mensup Avukat Aryen Turan'ın Kürtçe slogan atmasına Cumhuriyetçi Avukatlar tepki gösterdi. 

 Özgürlük için Hukukçular Derneği’ne adına konuşma yapan Aryen Turan, ''Geçen seçim dönemiden bugüne faşist baskılar ve ekonomik, siyasi krizde hayatta kalma mücadelesi içinde halkın adalet ihtiyacı da katlanarak artmıştır. Devlet adına iktidarı kullananlar iktidarda kalabilmek için kendine muhalefet eden her kesime karşı amansız bir savaş açmış ve devletin tüm imkanlarını kullanarak hukusuz, kalıcı ve açık bir şiddet rejimini olağan hale getirmiştir. Çok yakın bir zamanda HDP binasında katledilen Deniz Poyraz'ın davası avukatlardan kaçırılmaya çalışarak Şakran Cezaevi kampüsüne taşınmış ve Şakran'a giden taraf avukatları mahkemece duruşma salonuna alınmayarak, cezaevinde polisin ve jandarmanın yoğun gazlı saldırısına maruz kalmıştır. Türkiye'de belki de ilk defa bir mahkeme salonunda avukatlara biber gazı sıkılmıştıı. Urfa'da AK Parti Milletvekili'nin koruma yakınları tarafından eşi ve 2 oğlu öldürülen Emine Şanyaşar'ın başlattığı adalet nöbeti bugün 593. gününe girdi. Bartın'da 41 işçi iş cinayetinde katledilirken, yönetenler olayı kader olarak nitlendilirip sorumluları yine cezasız bırakacaklarının mesajını verdi. Gülistan Doku bin günü geçmesine rağmen hala bulunamadı. Meslektaşımız Aysel Tuğluk ve hasta tutksaklar cezaevlerinde ölüme terk edilmektedir. Çağdaş Hukukçular Derneği üye ve yöneticisi meslektaşlarımız siyasi kumpaslarla hapishanelere atılmış ve 5 yıldan beri özgürlüklerinden yoksun bırakıldılar. Uluslararası sözleşmelerde yasak olduğu belirtilmesine rağmen Türkiye devletinin askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair bilgiler ulusal ve uluslararası mecralarda dillendirilmektedir. Ancak yetkililerden en ufak bir açıklama yapılmamıştır. Biz yaşadığımız bu süreçte hukuk devletinin hem hukuksal normlarının hem de yasa tarafından garanti edilen tüm kamusal ve kişisel özgürlüklerin içerisinin boşaltılmasına tanıklık ediyoruz. Hukuk ve yargı tüm muhalif kesimleri sindirmenin, bastırmanın bir aracı olarak kullanılmaktadır. Avukatlarda hedef gösterilerek gözaltına alınıp tutuklanmaktadır'' ifadelerini kullandı. 

Konuşmasının sonlarına doğru Deniz Poyraz'ı ve Mahsan Amini'yi anarak Kürtçe slogan atan Turan, ''HDP İzmir İl Binasında katledilen Deniz Poyraz'ı ve İran'da katledilen Mahsa Amini'yi saygıyla anıyoruz. Onların eşit ve özgür yaşam ideallerine sonuna dek sahip çıkacağımıza söz veriyor ve erkek egemen kapitalist sisteme karşı yüksek sesle bir kere daha Jin Jiyan Azadi diyoruz'' ifadelerini kullandı. 
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ile ÖHD arasında yaşanan gerginlik sonrasında ÖHD’ye mensup avukatlar salonu terk etti. 

İzmir Barosu'nun özgür kürsüsü

Arbede sonrası konuşma yapan Baro Başkanı Özkan Yücel, ''Burası İzmir Barosu'nun özgür kürsüsü. Burası Genel Kurul. Burada her meslektaşımız şiddete yönelmediği sürece kendisine aither düşünceyi açıklamakta özgürdür. İfade özgürlüğü bu anlama gelir. Bunun aksine olan her yaklaşımı saygısızlık olarak atfediyorum'' dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.