Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlıktan karar çıktı: Elektrik kesintilerine karşı İZTO’dan enerji hamlesi

Bakanlıktan karar çıktı: Elektrik kesintilerine karşı İZTO’dan enerji hamlesi

İzmir Ticaret Odası ve 14 meslek komitesi talebi üzerine kooperatif olarak kurulan İTOB Organize Sanayi, kendi enerjisini üretmek amacıyla, sanayi alanına GES kurulumu projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED gerekli değil” kararı verdi. Projenin 13 milyon 481 bin liraya mal olması bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 22.06.2022 - 12:25

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  Ocak ayında Türkiye'ye gelen doğalgaz iletim hattının İran tarafında kalan arızasından dolayı türkiye genelinde organize sanayi bölgelerinde (OSB) 3 güne varan elektrik kesintileri uygulanmıştı.

Uygulamayla birlikte gerek sanayiciler gerekse vatandaşlar üretime ara verilmesiyle nedeniyle ssorunlar yaşarken, yaşanan kesintinin ardından birçok sanayi bölgesi, kendi elektrik enerjisini üretmek için Güneş Enerji Santrali (GES) çözümüne yönelmeye başladı.

Son olarak İzmir Ticaret Odası ve 14 meslek komitesi talebi üzerine kooperatif olarak kurulan İTOB Organize Sanayi, kendi enerjisini üretmek amacıyla, sanayi alanına GES kurulumu projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.

Bakanlık, proje için “ÇED gerekli değil” kararı verdi.

PROJE ALANI DÜŞÜRÜLDÜ

Hazırlanan proje dosyasında, Menderes ilçesi Tekeli Mahallesinde kurulması planlanan santralin kurulum amacının tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarının tüketim noktasına en yakın üretim tesislerinden karşılanması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve etkin kullanımının sağlanması ve elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, projenin ilk olarak 33 bin 235 metrekarelik alanda 2,4200 MWe/2,8512 MWp kurulu gücünde planlandığı ancak planlarda yapılan revizyonlarla proje alanının 14 bin 118 metrekareye, kurulu gücün ise 1,650 MWe/1,944 MWp’ye düşürüldüğü ifade edildi.

Güneş enerjisinin “Fotovoltaik Güneş Teknolojisi” ile fotovoltaik hücreler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürüleceği projede 450 Wp güce sahip toplam 4320 adet panel kullanılacak.

Projenin 13 milyon 481 bin lira mal olması bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.