Dolar 32,5601
%0.06
Euro 34,9887
%0.46
Altın 2.426,020
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık’tan Foça için flaş karar

Bakanlık’tan Foça için flaş karar

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Foça’daki Fener Burnu’nda tarihi kalıntıların tespit edildiğini duyurdu. Maliye Hazinesi mülkiyetindeki taşınmazda tespit edilen dört adet yel değirmeni ve bir siper kalıntısının olduğunu duyuran bakanlık, bölgeyi koruma altına alındığını ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan etti.

  • Ege Postası
  • 25.04.2021 - 11:56

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Foça  Atatürk Mahallesi’nde yer alan Fener Burnu Yarımadası ve Çanak Koyu’nun 3. Derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini ve koruma altına alındığını duyurdu.

Kurul tarafından alınan kararda, bölgede İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından daha önce tescillenmiş üç yel değirmeninin de yer aldığını belirtilirken Maliye Hazinesi mülkiyetinde bulunan arazide 4. yel değirmeni ve bir adet siper kalıntısının tespit edildiği belirtildi.

Bölgede antik kalıntıların var olduğunun tescillenmesinin üzerine koy, 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

İlgili kararda şu ifadelere yer verildi; 
“Atatürk Mahallesi’nde bulunan Fener Burnu Yarımadası’nda yer alan Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde ve doğal sit alanında da kalan, içerisinde İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.01.2006 tarihli ve 1733 sayılı kararı ile tescilli 3 adet yel değirmeninin de yer aldığı, tapunun 28 ada 3 parsel numaralı Maliye Hazinesi mülkiyetindeki kayalık gayri mezru arazi vasıflı taşınmazda yeni tespit edilen dördüncü yel değirmeninin ve de 1 adet siper kalıntısının da korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, taşınmazda yer alan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli 4 adet yel değirmenin ve de siper kalıntısının yapı gruplarının 1. grup olarak belirlenmesine, kurulumuz üyelerince yapılan yerinde inceleme sonucuna istinaden yel değirmenlerinin ve siper kalıntısının korunma alanlarının kararımız eki kadastral durum haritası üzerinde gösterildiği şekilde düzenlenmesine, bundan sonra kararımız eki kadastral durum haritası üzerindeki koruma alanı sınırlarının geçerli olduğuna, kararımız ekindeki anıt fişlerinin uygun olduğuna karar verildi.
Fener Burnu Yarımadası’nın bitişiğindeki Çanak Koyu’nda tespit edilen arkeolojik buluntular nedeniyle bu koyun kararımız eki kadastral durum haritasında gösterildiği şekliyle 3’üncü Derece Arkeolojik sit alanı olarak tesciline, kurulumuz üyelerince yapılan yerinde inceleme sonucunda; Fener Burnu Yarımadası’ndaki nekropol alanının kararımız eki kadastral durum haritasında gösterildiği şekliyle 1’inci Derece Arkeolojik sit alanı olarak tesciline ve etrafındaki kesimlerin de kararımız eki kadastral durum haritası üzerinde gösterildiği şekliyle 3’üncü Derece Arkeolojik sit alanı olarak tesciline, kararımız ekindeki sit fişlerinin uygun olduğuna karar verildi.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.