Dolar 32,5185
%-0.09
Euro 34,7960
%-0.2
Altın 2.421,520
%-0.35
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık onay verdi: Tartışmalı maden sahasında kapasite artırımı yapılacak

Bakanlık onay verdi: Tartışmalı maden sahasında kapasite artırımı yapılacak

İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan ve daha önce mahkeme kararıyla iki kez iptal edilen “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'na onay verdi. Proje kapsamında mevcut 192 ha’lık maden çalışma alanına 132 ha’lık alan daha ilave edilecek.

  • Ege Postası
  • 07.06.2021 - 15:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesine ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmış ve vatandaşların mücadelesi sonucunda karar iki kez iptal edilmişti.

Faaliyetlere ilişkin mahkemenin yürütmeyi durdurma gerekçesi olarka ise; Madenin yaklaşık 6 km kuzey batısında yer alan ve içme suyu amacıyla Balıkesir Belediyesi tarafından kullanılan Madra Barajı’nın göl alanının bulunması, maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresi’nin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler Şelalesi’ne drene olması gösterilmişti.

Mahkemenin iptal kararı sonrasında karara rağmen proje alanı için yeniden ÇED süreci başlatılmıştı.  Yaklaşık 129 milyon 721 bin 500 TL sermaye yatırım bedeli olan projeyi inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise firmanın ÇED raporuna 'onay' verdi.

Projeye ilişkin hazırlanan raporda ÇED Raporu’na konu olan madende yapılacak kapasite artırımı ile 3 Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin 192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilecek ve madenin çalışma sahası toplanda, 324 ha’ya çıkarılacak.

Kapasite artırımı kapsamında; a 2 adet açık ocak bulunmaktadır. 3. kapasite artırımıyla birlikte mevcut ocaklardan bir tanesi (Ocak 5 (Güney 1)) genişletilecek, GB yönünde 2 adet (Ocak 6 ve 7(Güney 2 ve 3)) ve KD yönünde bir adet (Ocak 8 (Kuzey 1)) olmak üzere projeye toplam üç adet yeni açık ocak eklenecek. Bunun yanında bu proje kapsamında mevcut durumda üretime devam eden KD yeraltı ocağı ve izni mevcut GB1 yeraltı ocağı genişletilecek olup 2 adet yeni (GB2 ve GB3) yeraltı ocağı açılacak.

3. Kapasite Artırımı projesi kapsamında maden ocağı faaliyetlerinin yaklaşık 5,5 yıl sürmesi ve yaklaşık 1,87 milyon ton cevher üretimi planlanıyor. Toplamda 13 yıl sürmesi öngörülen yeraltı madencilik faaliyetleri sonucunda ise toplam 5,82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarılması hedefleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.