Dolar 32,5443
%0.01
Euro 34,9780
%0.43
Altın 2.429,320
%0.25
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atakent’teki büyüme hakkı tartışmalarında ikinci perde: Karar yargıya taşınacak

Atakent’teki büyüme hakkı tartışmalarında ikinci perde: Karar yargıya taşınacak

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı üçüncü oturumda gündeme gelen Karşıyaka Atakent Mahallesindeki konutların büyüme hakkı konusunda ayrıntılar gün yüzüne çıkıyor. Binalarda yaşayan vatandaşların seslerini duyurmak için kurdukları Emlak Konutları Platformu Başkanı Mehmet Nevzat Özkılıç, haklarının gasp edildiğini ifade etti ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 20.12.2020 - 18:14

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı üçüncü oturumda gündeme gelen ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile AK Parti grupları arasında uzun tartışmalara neden olan Karşıyaka Atakent Mahallesi’ndeki konutların büyüme hakkına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor.

Oturumda, Atakent Mahallesi sınırları içerisinde Emlak Bankası 2. Etap Konutları olarak bilinen bölge ile ilgili “1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisinin; İmar ve Bayındırlık - Çevre ve Sağlık Komisyonlarınca; “Tarafımızca yapılan incelemede; mevcut uygulama imar planı plan notlarında yer alan ‘Uygulama imar adası içindeki tescilli parselasyon planlarında belirlenen kitle nizamına uyulacaktır’ şeklindeki plan notuna ilave edilmek istenen plan notu ilavesi önerisinin, ‘1/2000 Emlak Kredi Bankası A.O. İzmir Bostanlı Konutları Sitesi Kısmi İmar Planı ve 1/2000 ölçekli Vaziyet Planı uyarınca belirlenen konumları ile tabloda düzenlenen kat adetleri, kitle ebatları geçerlidir” ifadeli önergesi gündeme gelmişti.

Önergede, büyüme hakkı olan konutlara büyüme hakkının verilmemesi tepkilere neden olmuştu.

Bölgede ikamet eden ve sorun nedeniyle kurulan Emlak Grupları Platformu Başkanı, Mehmet Nevzat Özkılıç, yaklaşık 9 aydır büyüme hakkı mücadelesi verdiklerini belirtirken, mevcut binaların depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Özkılıç, askı süresinde olayı yargıya taşıyacaklarını belirtti.

“DEPREM OLURSA BİNALARIN ALTINDA KALACAKLAR”

Yaklaşık bin 1800’e yakın dairenin hak gaspı olduğunu söyleyen Özkılıç, “Biz bunun için çok büyük bir mücadele verdik. Bizim burada inşaat hakkımızı elimizden alıyorlar. Bizim 0.40 büyüme hakkımız var var. Ama çürük raporu olmasına rağmen müracaat edenlere ve bizim gibi birçok apartmana belediye başkanımızın sözlü talimatı üzerine imar durumu verilemediği söylendi imar müdürü tarafından. Gerekçe olarak da yeşili ve dokuyu korumak gösterildi. Bizim bahçelerimizin yeşili kimi etkileyebili? Biz de bunun üzerine dikey yapılaşma hakkı istedik. Biz 46-47 yıllık binalarda yaşıyoruz. Zemin yapısı berbat. Bu insanlar bu binalarını yenileyemez. Denizden gelenden bir depremde burada bina kalmaz. 7 Mart 1984 Bostanlı plan notlarına göre 0.40 büyüme hakkımız var. Bu hak kapsamında 3 binaya büyüme izni verildi. Ancak şu anda yeşili ve dokuyu koruma bahanesiyle ne dikey ne de yatay hiçbir hak vermeden mevcut binamızı yıkıp mevcut binamız kadar binayı kendi cebimizden yapmamız isteniyor. Bu insanların yüzde 80-90’ı emekli. Aidatları ödemekte zorlanıyorlar. Bir de 400-500 bin lira verip binalarını yenileyecekler. Bu mümkün olmadığına göre ya yarın öbür gün olacak bir depremde binalarının altında kalacaklar, ya da binalarını satıp gidecekler” dedi.

“TEPKİ GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ”

Verilen kararın haklı temellere oturtulamadığını belirten Özkılıç, hukuki yola başvuracaklarını belirtti ve “Bize ilk olarak dikey büyüme için onay verildi ama daha sonra bu karardan bahsedildi. Biz şu an 350’ye yakın daireden imza topladık. Bu imzalarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ankara’ya başvuruda bulunduk. Ama önümüz hep tıkandı. Biz bütün görüşmeleri kayıt altına aldık. Bize bir tane haklı gerekçe gösteremediler. Meclis’te bu kararı demagoji yaparak, altındaki gerekçeleri de açıklamadan komisyondan ve meclisten geçirdiler. Biz, Emlak Grupları Platformu kurduk. Amacımız sesimizi duyurmak. Bugüne kadar belki taleplerimiz duyulur diye bekledik ama karar meclisten geçti. Çok yakın zamanda bir toplantı yapıp ayın sonuna doğru bir basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz. Ben bu konuda Ankara’da Genel Başkan Yardımcılarına Genel sekretere ulaştım. Önce hepsi olumlu yaklaştı ama ilerleyen süreçlerde telefonlarımıza çıkmadılar. Biz bu duruma tepki göstermek zorundayız. Arkasından askı sürecine dava açacağız ve karar itiraz edeceğiz. Sonrasında da savcılığa gideceğiz” diye konuştu.

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.