Dolar 32,5626
%0.07
Euro 34,9865
%0.45
Altın 2.425,080
%0.08
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anlaşmazlık karanlığa mahkum etti: Kooperatif evlerinde elektrik krizi

Anlaşmazlık karanlığa mahkum etti: Kooperatif evlerinde elektrik krizi

İzmir’in en yoğun nüfuslu ilçesi olan Buca’dsa buca Koop Mahallesi’nde yer alan İşkent Sitesi, yaşanan ‘elektrik kriziyle’ gündeme geldi. Sitede yaşayan 85 aile, mal sahibi ve müteahhit arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yaklaşık 2 aydır karanlığa mahkum edilmiş halde yaşıyorlar. Mağduriyetlerinin görünmezden gelindiğini ifade eden site sakinleri sorunun çözümü için yerel yönetimlere ve siyasi partilerin İzmir milletvekillerine çağrıda bulundular.

  • Ege Postası
  • 18.08.2022 - 12:47

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye'de ve İzmir'de ana gündem siyasetteki polemikler olurken artan enflasyon, hayat pahalılığı ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle birçok vatandaş gündelik hayatını sürdürebilmek için çalışıyor.

21. yüzyılda milyonlarca vatandaş gıda ve enerji gibi insani haklara erişimde dahi sorun çekerken son olarak İzmir’in en yoğun nüfuslu ilçesi olan Buca’da yer alan İşkent Sitesi, uzun süredir yaşanan ‘elektrik kriziyle’ gündeme geldi.

Buca Koop. Mahallesi’nde bulunan ve 85 ailenin yaşadığı sitede, yaklaşık 2 aydır elektrikler yok. 

Müteahhit ve mal sahibi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle haftalardır elektriksiz hayata mahkum bırakılan aileler mağduriyetlerini haykırdılar. Anlaşmazlık nedeniyle tapularını alamadıklarını belirten aileler,sorunun çözümü için yerel yönetimlere ve siyasi partilerin İzmir milletvekillerine çağrıda bulundular.

“MAĞDUR EDİLİYORUZ”

Yaşanan mağduriyetin sebebini açıklayan site sakini Havva Y., “Biz Buca İşkent Sitesi Yapı Kooperatif evlerinde oturuyoruz. 2-3 yıldır burada oturuyorum. Ev benim evim. Biz bu evleri kooperatiften aldık. Fakat mal sahibiyle müteahhit arasındaki anlaşmazlık yüzünden şu an biz mağdur ediliyoruz. Biz burada normalde şantiye elektriği kullanıyorduk. Ancak 2 ay önce  bizim şantiye elektriği borçtan dolayı kesildi. Burada 7 blok var. 2 blok arsa sahibinin. Birini sattı diğeri de satılık. Sattığı bloktaki yönetim bizim elektriği kaçak olarak kaldırıyor. Bu kez de borç oluyor. Biz bu durumu fark etmemiştik. Biz bir süre bu şekilde kullanmışız elektriği farkında olmadan ve ceza yedik bu nedenle. Bu cezaya istinaden de bizim elektriğimiz kesildi” dedi.

“ELEKTRİK ABONELİKLERİMİZİ KENDİ ÜSTÜNE ALMIŞ”

Mal sahibinin kendisine ait 2 bloğa elektrik bağlattığını ancak 5 bloğun mağduriyetinin devam ettiğini belirten Havva Y., “Biz 2 aydır elektriksiz yaşıyoruz. Biz sorunun çözümü için uğraşıyoruz ancak bizi sürekli ‘Öyle halledeceğiz’, ‘Şöyle halleceğiz’, ‘Para toplayacağız’ gibi sözlerle oyaladılar. Ancak hiçbir şekilde çözüm sunulmadı. Gelinen noktada… En başta 7 blokta yoktu ancak arsa sahibi kendisine ait olan 2 bloğuna elektrik aldı. Onların şu an elektrikleri var fakat bizim elektriklerimizi açmıyor. Bizim elektrik aboneliklerimizi de kendi üstüne almış. Bu konuda yasal bir hakkı var mı bilmiyorum ama bizi abonelik haklarımızı üzerine aldı ve bizim elektriğimizi açtırmıyor. Biz şu an 5 blok mağduruz” diye konuştu. 

“ELİMİZDE NOTER BELGESİ VAR”

Yaşanan mağduriyetin yargıya intikal ettiğini belirten Havva Y., “Müteahhitle arsa sahibi arasındaki anlaşmazlığın nedeni… Müteahhit, arsa sahibine 2 blok veriyor. Ancak söz verdiği süreçte bitiremiyor. Bu şekilde süreç ilerliyor ve uzuyor. Kısa değil 10-15 yıllık bir mevzu. Bizler bu evleri 15 yıldır bekliyoruz.  Bizim tapularımız da yok. Yaşanan bu olaylardan dolayı ve olaylar yargıya intikal ettiği için tapularımızı da alamıyoruz. Noterden bu dairenin bize ait olduğuna ilişkin bir belge var. Fakat bu belgenin ne kadar geçerliliği var bilmiyoruz. 2 hafta önce buraya savcı geldi ve evlerimize rayiç bedel belirledi. Ancak bu bedeller henüz bize ödenmiş değil. Eğer arsa sahibi bu bedeli bana ödemiş olsaydı bu yaptıklarını yapabilirdi ancak böyle bir durum da yok. Ayrıca savcı geldiğinde ersa sahibi savcıya ‘Biz hiçbir şekilde bu evlere müdahale etmiyoruz’ diyor ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geliyoruz diyerek kapımıza gelip ‘1 hafta içerisinde bu evleri boşaltın’ diyorlar. Ya da boş olan bir ev gördüğünde mal sahibi gelip evlerin kilitlerini değiştirdi.  Sonra da ‘Hiçbir şey yapmadım’ dedi. Yani madem bütün bu yaptıklarının yasal bir dayanağı var neden hakim karşısında bu yaptıklarını reddetti” ifadelerini kullandı.

"LOHUSALIĞIMIN YAŞAYAMADIM”

Yeni doğum yaptığını belirten Havva Y., 2 haftalık bebeğiyle mağdur edildiğini ve çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti ve şunları söyledi; “Biz artık elektriğimizin açılmasını istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. 2 hafta önce doğum yaptım ben. Lohusalığımı yaşayamıyorum. Ben elimde 2 haftalık çocukla Gediz Elektriğe gidiyorum, video çekiyorum, derdimizi anlatmaya çalışıyorum. Çocuğumla ilgilenemiyorum bu durum yüzünden. Biz şu an ne tapu ne de başka bir şey istiyoruz. En azından mahkeme sonuçlanana kadar bize elektrik verilsin. MAhkeme bitene kadar  bizim bu evlerde hakkımız var. Biz hakkımız olanı istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Biz bu durumla alakalı Buca Belediyesi’ne gittik ancak ‘bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Müteahhiti dava edin’ dediler. Ben müteahhiti dava etsem de bu hemen sonuçlanacak diye bir şey yok. Ne olacak o süre içinde? Sorunumuzun çözümü için yerel yönetimlere de sesleniyoruz.” 

“GEDİZ ELEKTRİK BİZİ OYALIYOR”

Sitede kiracı olarak oturan Nurhayat T. ise Gediz Elektriğe sitemde bulundu ve “Biz 50 gündür elektriğimizi üstümüze alamıyoruz. Müteahhitle mal sahibi arasındaki anlaşmazlık yüzünden bu sitede oturan herkes sıkıntı çekiyor. Mal sahibi 2 bloğun ruhsatını aldı ve bizim elektriğimizi kestirdi. Bizim oturduğumuz yer için de abonelik başvurusunda bulunmuş. Şu anda mahkeme süreci devam ettiği için durum da böyle olunca biz aboneliklerimizi üstümüze de alamıyoruz. Alamadığımız için bize elektrik de verilmiyor. Bu dava yaklaşık 15 yıldır sürüyor. Biz yaşanan bu mağduriyet için 4-5 ay önce yargıya başvurmuştuk. Ben burada kiracıyım. Satın alıp oturanlar da var. Geçtiğimiz dönemde verilen imar affıyla sularımızı üstümüze aldık ve birkaç gün önce sularımız geldi. Ama elektriğimiz hala yok. Gediz Elektrik bize bunu sağlamıyor. Normalde su sağlandı ama elektrik sağlanmıyor. Sonuçta bu hak devletin verdiği bir hak. Gediz Elektrik bizi oyalıyor. Her gün gidildi ve bize sürekli ‘Evet bu hak sizi kapsıyor’, ‘Bize yazı gelecek, yazı geldiğinde halledeceğiz’ denildi. Ama ortada değişen hiçbir şey yok. Bir abimiz geçtiğimiz günlerde gitti ve şunu söylemişler: Sizin üzerinize bir abonelik açılmış. Yani bütün site üzerine bir abonelik açılmış. Onlar istediği zaman elektrik gelecek ve biz de ona göre bir bağlantı yapacağız. Bizim aboneliğimizi üstümüze verdirmemek için bu şekilde bir tavır sergilediler” dedi. 

“DEVLET BİZE BU HAKKI VERDİ”

Geçici süre için de olsa elektrik bağlatma ları için ellerinde karar olduğu halde uygulanmadığına dikkat çeken Nurhayat Y., “Bizim sorunumuza hiç kimse duyarlı olmadı. Biz sesimizi duyurmak için elimizden geleni yapıyoruz ama kimse oralı olmuyor. Şu an mahkeme devam ediyor. Bize verilen bir hak var. bu hakda da ‘Mal sahibi ile müteahhit arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklı o alanda oturan insanların mağduriyetini gidermek için geçici süre de olsa elektrik ve su hakkı üstüne verilecektir’ deniliyor. Biz su hakkımızı alabiliyoruz ama Gediz Elektrik bize bunu tanımıyor. Biz karşı tarafla işbirliği içinde olduklarını düşünüyoruz. Gediz Elektriğin bize karşı duyarlı olması için kimin ne yapması gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz. Devletin bize verdiği bu hakkı Gediz Elektriğin sağlamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.