Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aliağa'nın antik kentine ‘sanayi’ ayarı

Aliağa'nın antik kentine ‘sanayi’ ayarı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa ilçesi Samurlu Mahallesi’nde yer alan ve Kyme Antik Kenti bölgesinde olan toplamda 182 bin metrekarelik alan için plan değişikliğini yaparak onayladı. Yapılan yeni planla birlikte taşınmazlar, bölgedeki sanayi kuruluşları ve gemi söküm tesislerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlendi.

  • Ege Postası
  • 23.11.2022 - 09:53

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa ilçesi Samurlu Mahallesi sınırları içinde 2 taşınmazın planlarında değişiklik yaptı.

158 bin 582 metrekare ve 24 bin 702 metrekare yüzölçümlü olan ve daha önce “Rezerv Yapı Alanı” alanı olarak ilan edilen taşınmazların plan değişikliğinin gerekçesi olarak ise; yapı alanı içerisinden geçen enerji nakil hatlarının yenilenmesi ve hat güzergahında kalan bina yüksekliklerinin yeniden belirlenmesi, mevcut planın uygulanabilirliği konusunda yaşanan problemlerin çözümlenmesi belirtildi.

GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ni yayımlanarak askıya çıkarıldı.

SİT ALANI BÖLGESİNDE KALIYOR

Plan değişikliğine ilişkin hazırlanan raporda, bölgenin; 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğine göre; ‘’Küçük Sanayi Alanları’’ ve ‘’Mera Alanları’’, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında “Küçük Sanayi Alanı, Yol ve kısmen Belediye Hizmet Alanı ile Açık Spor Tesisi Alanı”, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında “Küçük Sanayi Alanı, Ticaret Alanı, Yeşil Alan, Yol, Otopark Alanı ve kısmen Belediye Hizmet Alanı ile Açık Spor Tesisi Alanı” kullanımlarında kaldığı belirtildi.

Hazırlanan raporla birlikte ‘Küçük Sanayi Alanı, Ticaret Alanı, Yeşil Alan, Yol, Otopark Alanı ve kısmen Belediye Hizmet Alanı ile Açık Spor Tesisi Alanı’ olarak kayıtlı parsellerde düzenlemeye gidildi.

Raporda dikkat çeken husus ise; bölgenin antik kent sınırında olması ve  Kyme Bozhöyük 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonunda yer alması oldu.

Rezerv Yapı Alanı olan ve kamu mülkiyetinde yer alan taşınmazlarda; sanayi alanının alanı 66 bin 202 metrekareden 110 bin 597 metrekareye çıkarılırken bölgedeki belediye hizmet, ticaret ve pasif yeşil alanı kaldırıldı. 24 tane olan küçük sanayi bölgesi ise birleştirilerek 10’a düşürüldü.

Raporda planlama ilkelerine ilişkin şu ifadelere yer verildi; “Planlama alanı sanayi anlamında sektörel kümelenmenin bulunduğu, kuruluşların birbirine girdi ve çıktı oluşturduğu bir alanda bulunmaktadır. Alanın çevresinde kentin önemli sanayi kuruluşları, Nemrut Limanı, çeşitli sıvılaştırılmış gaz depo ve dolum tesisleri, irili ufaklı ark ocakları ve demir çelik fabrikaları, gemi söküm tesisi yer almaktadır.

Aliağa bölgesinde geniş yer tutan gemi söküm alanındaki gemi söküm işleyişinin küçük sanayi hizmetini sunmak üzere bu alanda düzenleme yapılmaktadır. İmar planında küçük sanayi sitesi alanı olarak belirlenmiş bu alanda mevcut küçük sanayi oto tamir başta olmak üzere çeşitli kollarda hizmet üretilmektedir. Mevcuttaki bu kullanımla bütünleşecek şekilde düzenleme yapılmıştır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.