Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alanda faaliyetler yasaklanmıştı: ‘İzmir’in Akciğerleri’ne darbe için bir girişim daha

Alanda faaliyetler yasaklanmıştı: ‘İzmir’in Akciğerleri’ne darbe için bir girişim daha

Geçtiğimiz Mart ayında Emerald Taşımacılık Mad. İnş. Tur. Depo Antrepo Hizmetleri Dan. Tarım Ürünleri Organizasyon İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.,  İzmir’in akciğer olarak bilenen Tire Kartal Dağı’na açmak istediği 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı için ikinci ÇED dosyasını hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. 

  • Ege Postası
  • 11.10.2021 - 12:14

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Mart ayında Emerald Taşımacılık Mad. İnş. Tur. Depo Antrepo Hizmetleri Dan. Tarım Ürünleri Organizasyon İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti., İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bilinen Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na mermer ocağı açmak için harekete geçmişti. Maden haberleri ise yapılacağı haberleri gerek bölge halkından gerekse çevrecilerden büyük tepki toplamıştı.

Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köylerini etkisi altına alacak mermer ocağına karşı çıkan bölge halkı mermer ocağının alandaki tarım faaliyetlerini sonlandıracağını ifade etmişler ve mermer ocağı bölgesinin yakınında arkeolojik kalıntıların olduğunu söylemişlerdi.

Ayrıca bölgede bulunan ve tapınak ya da kilise olduğu tahmin edilen antik kalıntılar için İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından inceleme başlatılmış ve bu süre içerisinde alandaki faaliyetler askıya alınmıştı.

Firma, bölgede 24,9 hektarlık alan için hazırlanmış Proje Tanıtım Dosyası ile T.C. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuş ve süreç sonunda ÇED Gereklidir Kararı verilmişti.

İKİNCİ DOSYA HAZIRLANDI

Öte yandan; mermer ocağını kurmak isteyen gelen tüm tepkilere rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na maden sahası içinde daha geniş bir alan için ikinci kez ÇED başvuru dosyasını sundu.

7 milyon 356 bin 821 liraya mal olacak maden için hazırlanan dosyada, ilk olarak 95,49 hektarlık ruhsat alanı içerisinde yaklaşık 55,78 hektarlık alanın 1 Nolu ÇED Alanı,  99,11 hektar olan diğer ruhsat alanı içerisinde de yaklaşık 50,75 hektarlık alanın 2 Nolu ÇED Alanı olarak planlandığı belirtildi. 

Ruhsat sahalarında toplamda 106,53 hektarlık alanı kaplayan ÇED Alanları içerisinde yılda 50 bin metreküp blok mermer üretimi gerçekleştirileceği bilgisinin yer aldığı raporda yıllık toplam kazı kapasitesinin ise 500 bin ton metreküp olduğu ifade edildi. 

PLATFORMDAN İLK AÇIKLAMA

Öte yandan; Kartal Dağı Koruma Platformu, mermer ocağından çıkacak tozların insan sağlığına etkisine dikkat çekti ve şu açıklamayı yaptı; 

“Köyümüzün üstünde 105 Ha ormanlık alanda kurulması düşünülen Mermer ocağı CED başvuru Proje Tanıtım dosyasında 57 sayfada bakın ne diyor... Dosyanın o bölümünü olduğu yerden kesip buraya yapıştıralım... Aşağıdaki gibi; okuyun ve ne anladığınızı sorgulayın lütfen... 

Biz sorduk kendimize ve dedik ki bu parantez içinde yazılan sembollerin karşılığı nedir ?  Google amca sağ olsun sayfa sayfa döktü ortaya bilgileri... 

Garibimize giden ise bu sembollerle ifade edilen zararlı partiküllerin ne kadar havaya karışacağı noktasında hiç bilgi yok dosyada... 

Uzman olan varsa içimizde ve ifadeler yanlış ise düzeltsin biz de düzeltelim

COx Nedir ? neyin sembolüdür dedik... Google cevapladı diyor ki  " CO ile sembolize edilmiş olan karbon monoksit gazı; kokusuz, renksiz, tatsız, yanıcı ve zehirli bir gaz olma özelliği taşımaktadır. Duvarlardan dahi kolaylıkla sızabilen bir yapıya sahiptir. Vücuda solunum yolu vasıtasıyla giren karbon monoksit gazı, vücutta parçalanmaz ve solunum yolu vasıtasıyla dışarı atılır. Ayrıca karbon monoksitin kullanıldığı yahut üretildiği iş kollarında da meydana gelebilmektedir. Daha çok solunum zehri olma özelliği taşımakta olan karbon monoksit ile meydana gelen zehirlenmeler esnasında kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde CO yani karbon monoksit zehirlenmeleri ölümle sonlanabilmektedir.

NOx Nedir... neyin sembolüdür dedik...  google bu kez dedi ki " NO- Azot Oksit; yüksek dozlarda NO, doğrudan doku zehirlenmesine yol açtığı gibi, septik şokla tetiklenen dolaşım sistemi çöküşüne de katkıda bulunur. Ayrıca kronik NO salınımı, Tip I juvenil diyabet, multiple skleroz, artrit, ülseratif kolit gibi birçok iltihabi hastalık ve kanser türüyle ilişkilendirilmiştir.

SOx nedir meyin sembolüdür? Bu kez Vikipedia diyor ki; 

SO2 yani Kükürt Dioksit, sağlık etkilerine karşı en hassas grup, çocuklar ile dışarıda aktif olan astımlı yetişkinlerdir. Birincil etkisi, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasıdır. SO2 konsantrasyonu ve soluma hızı artarken rahatsızlık bulguları da artar. Maruziyet kesildiğinde, akciğer fonksiyonu bir saat içinde normal haline döner.

SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir.
ANLADIK MI ŞİMDİ  BİZ NİYE "HAVAMIZA Dokunmayın"  diyoruz...”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.