Dolar 32,5396
%0.16
Euro 34,9206
%-0.15
Altın 2.437,960
%0.07
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti ve Büyükşehir’i karşı karşıya getirmişti: ‘Pis su’ya Bakanlık açıklaması

AK Parti ve Büyükşehir’i karşı karşıya getirmişti: ‘Pis su’ya Bakanlık açıklaması

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve AK Parti ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni karşı karşıya getiren Konak Pier civarında Körfez'e kirli su döküldüğü görüntülerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, deşarj işlemi sona erdiği için bölgeden numune alınmadığı ve tahlil yapılmadığı belirtilirken İZSU’nun olası risklere karşı uyarıldığı bilgisi verildi.

  • Ege Postası
  • 18.05.2021 - 17:17

EGEPOSTASI- Geçtiğimiz günlerde, Konak Pier civarında Körfez'e kirli su döküldüğü görüntüleri sosyal medyada yayılmaya başlamıştı.

Görüntülerin yayılmasının ardından Büyükşehir’in "İzmir Körfezi'ne atık su deşarj ettiği” iddia edilmiş ve AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, "CHP’li Soyer, pembe rüyasından uyanıp yanıtlayabilir mi lütfen!" ifadeleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e tepki göstermiş ve  açıklamasında bulunmuştu.

Görüntülere ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Kemeraltı'nda yapımını sürdürdüğü yağmur suyu hattı yenileme çalışmaları Konak sahil kesiminde devam etmektedir. Çalışma sırasında bölgedeki içme suyu hattının deplasmanı sürecinde zeminden gelen yeraltı suyu, geçici bir süre konusu olan yağmur suyu hattına bağlanmıştı”

BİR AÇIKLAMA DA BAKANLIK’TAN

‘Pis su’ tartışmalarının büyümesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da konya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, deşarj işlemi sona erdiği için bölgeden numune alınmadığı ve tahlil yapılmadığı belirtilirken İZSU’nun olası risklere karşı uyarıldığı bilgisi verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İlimiz Konak İlçesinde bulunan Konak Pier Alışveriş Merkezi’nin hemen yanında bulunan kanaldan denize atıksu verildiğine dair görüntü ve haberlerin kamuoyuna yansımanın ardından Müdürlüğümüzce 16.05.2021 tarihinde yerinde inceleme yapılmıştır. Ancak; denetim anında deşarj işlemi sona erdirildiğinden suyun niteliğini belirleyecek herhangi bir numune alınamamıştır.

Ancak bazı basın organlarında; “ Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü son noktayı koydu. Körfeze akan pis su değil.” Şeklinde haberler yayınlanmıştır. Müdürlüğümüzce numune alınamadığı için bir tetkik yapılması mümkün olamadığından açıklamamızın bu başlık ve içerikte verilmesi gerçeği yansıtmamaktadır.

Öyle ki; basına, İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde denize verilen suyun, Kemeraltı Çarşısı ve Konak sahil kesiminde devam eden yağmur suyu hattı yenileme çalışmaları sırasında zeminden gelen yer altı suyunun geçici bir süre yağmur suyu hattına bağlanması sonucu olduğu bilgisini aldığımız ve gerekli tedbir uyarılarını yaptığımız aktarılmıştır. Suyun niteliğine dair Müdürlüğümüzün herhangi bir tespiti ve açıklaması söz konusu değildir.

Öte yandan; İZSU yetkilileri, kamuoyunda tedirginlik yaratan konuya ilişkin alması gereken tedbirler hususunda uyarılmıştır. Çünkü; denize deşarj edilen suyun, yüksek miktarda “Askıda Katı Madde” içerebileceğinden deşarj edilmeden önce çökeltim işlemi yapılması gerekmektedir. İZSU Genel Müdürlüğü’ne aynı olayın tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, tekrarı ihtimalinde ise zemin suyunun hatta verilmeden önce gerekli tüm işlemlerin yapılması hususunda uyarı yapılmış olup, aksi durumun tespiti halinde “2872 Sayılı Çevre Kanunu” uyarınca işlem yapılacağı hakkında bilgi verilmiştir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.