Dolar 34,3061
%0.21
Euro 37,1912
%-0.48
Altın 3.018,450
%-0.07
Bist-100 8.885,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torbalı'ya 'Olgun' bakış!

Torbalı'ya 'Olgun' bakış!

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) açıkladığı "Ege'nin 100 büyük sanayi kuruluşu" listesinde 15 şirketle yer almayı başaran Torbalı'da Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçe, kent ve ülke ekonomisine yönelik görüşlerini aktardı. Yeni Ticaret Odası binasını anlattı

  • Ege Postası
  • 30.06.2016 - 11:53

Torbalı ve Pancar OSB'de kaç firma bulunuyor ve kaç kişilik istihdam sağlıyo? Önümüzdeki yıllar için yatırım kararı alan veya halen yatırımları devam eden kaç firma va? Yatırımlarda artış var mı'


Torbalı OSB'de 750 bin metrekarelik alanda 40 fabrikamız var. Burası butik bir OSB durumunda. Spesifik bir üretim söz konusu değil. Farklı alanlarda üretim olacak. Alt yapısı bitti. 15 civarında fabrikanın inşaatı sürüyor. Üretime başlayanlar var. Ama 40 parselin tamamı satıldı, hepsinde inşaata başlanacak. Pancar OSB'de ise 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda 80 fabrika faaliyet gösterecek. İlk etabı bitti. İkinci etapta bazı inşaatlar sürüyor. Boş parsel yok. Türkiye'de örnek sayılabilecek bir organizedir burası. Sayın Şairoğlu güzel işler yapıyor, bize de desteklemek düşer. Bizdeki organizelerin temel özelliği şudur. Boş parsel bulamazsınız, çevremizdeki ilçelerde ve illerde boş ve satılamayan parseller var. Zaten devlet bir bölgedeki organizeler dolmadan o yörede yeni OSB yapmama kararı aldı. Torbalı genelinde kayıtlı istihdam sayısı 50 bin. İşsiz rakamımız yüzde 8,5. İzmir'de bu rakam yüzde 15'lerde. Tarım, sanayi ve hizmet sektörü birlikte gelişimse ideal ekonomiye doğru bir gidişatımız var.

Torbalı bir kaç yıl öncesine kadar oldukça yatırımlar için fazla tercih edilmiyordu. Ne değişti de Torbalı'ya yatırımlar adeta yağmaya başlad? İzmir’de neredeyse tüm rekorları Torbalı kırmaya başladı.


Yatırımcı sermayesini yatıracağı bölgede bazı özellikler arar. Bu özelliklerin başında lojistik gelir. Tarih boyunca İpek yolunun geçtiği bölgelerin geliştiğini görürüz.  90'lı yılardan sonra planlı sanayi imarı ile birlikte Torbalı cazibe kazandı. Çünkü havayolu, karayolu, otoban, liman ve tren yolu bağlantısı olan bir kentte yaşıyoruz. Ayrıca ilk yıllarda belde belediyeleri imarlı fabrika arsası yaratmada oldukça cömert davrandı. Tabi birde Opel, Phılıp Morris ve JTİ'nin gibi ınternetıonal şirketlerin Torbalı'yı tercih etmesi gözleri iyice bize çevirdi.

Şu anda Torbalı sanayisiyle ön plana çıkıyor. Toplam yatırım büyüklüğü göz önüne alındığında İzmir'deki diğer OSB'ler arasındaki konumu/önemi nedi?      


Aslında bizde OSB dışı sanayinin daha çok geliştiğini söyleyebilirim. Yazıbaşı, Subaşı, Ayrancılar, Pancar, Karakuyu ve merkezde 800 civarında KOBİ vasıfını taşıyan işletmemiz var. İzmir'in doğusunda Kemalpaşa var. Bu bölgede sanayisi ile gelişti, OSB'de var. Ama TORBALI ile kıyas götürmez. Güneyde Aliağa-Menemen aksında sanayileşme var. Orada da güzel işler yapıldı. Tabi en büyüğü biziz. Hem rakamsal olarak hem de hacim olarak. Ama bizde herşey var. Sigara, mermer, makina, gıda sanayi, akılınıza ne gelirse üretiyoruz. Bu anlamda zengin bir üretim aksına sahibiz. Ama biz spesifik olarak tarıma dayalı sanayide büyümek istiyoruz. Tarımdan vazgeçmeden, tarımımızı da geliştiren bir sanayi ideali üzerinde çalışıyoruz. İşte bu nokta kurutulmuş domates, salçalık domates, soğuk hava depoları, işlenmiş gıda fabrikaları veya gıda sanayi bizim çok önemli.

Torbalılı işadamları ve sanayicilerinin ulaşım, altyapı, teşvik anlamında yerel yönetimlerden ve hükümetten beklentileri nelerdir'


Aslında bundan 3-5 yıl önce ne zaman bir ropörtaj versek veya mikrofon uzatılsa hemen basardık fevaranı. Ama artık çok şanslıyız. İlk olarak çok uzun yılardan sonra iktidar partisine mensup bir Belediye Başkan'ı seçtik. Sanayici kökenli, daima desteğini görüyoruz. Hemen ardından yine iktidar partisinden parlementoya milletvekili gönderdik. Son olarak Torbalı'nın dahil olduğu seçim bölgesinden Başbakan çıktı. Adeta başımıza devlet kuşu kondu. Sorunlar yok mu, elbette var. Ama çözümleri artık kolay ve seri bir şekilde oluyor. Mesela her iki OSB'mize otobandan iniş ve çıkış istiyoruz. İkisine olumlu bir şekilde ilerliyor. Sanayici ve işadamlarımıza destek veren Belediye Başkan'ımıza, Milletvekilimize ve Başbakan'ımıza teşekkür ediyorum.

Endüstri 4.0'ın gündemde olduğu bir dönemde bu dönüşüme nasıl bakıyorsunuz' 

Bundan önceki 3 sanayi devrimini tribünden izledik. İnşallah Sanayi 4.0'ı es geçmeyiz. Gündemde olan Endüstri 4.0 devrimi; belirli bir ekonomik değere sahip canlı-cansız nesnelerin internete bağlandığı ve birbiri ile haberleştiği “Nesnelerin İnterneti” teknolojisini kullanan sürece verilen isim olarak kabul edilmekte. Artık robot teknolojileri, yeni nesil bilgisayar ve cep telefonu programları, akıllı fabrikalar hayatımızda olacak. İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı sadece yüzde 3,7. Oysa AB'de ileri teknoloji ürünlerin payı yüzde 15. Bizde üretimin yüzde 38'i düşük teknolojiyle gerçekleşiyor, girişimlerimizin yaklaşık yüzde 60'ı düşük teknolojiyle çalışıyor. Yüksek teknolojili üretimlere geçmemiz gerekiyor. Şu an sadece orta gelir tuzağıyla değil aynı zamanda orta teknoloji tuzağı ile de karşı karşıyayız. Endüstri 4.0 tribünde olan değil, sahada koşturursak Almanya, Japonya örneğinde olduğu gibi dünyanın en önemli ülkesi haline gelebiliriz. 

Yeni Torbalı Ticaret Odası binası gelişen ve modernleşen ilçeye uyum sağladı. Binanın değişmesi bölge halkı ve iş dünyası üzerinde nasıl bir etki yarattı. 


Öncelikle ihracatta 61 ili geride bırakan, Ege'nin en büyük 100 firması arasına 15 temsilci sokmayan başarana bir ilçenin Ticaret Odası 600 metrekare alanda faaliyet göstermemeli. Şimdi 6000 metrekarelik binada ilçenin ekonomik yaşamına yön vermeye çalışıyoruz. İlçenin vizyonuna, yönetim misyonumuza yakıştı. Bu bölgenin en büyük ekonomi merkezini yaptık. Başarmanın verdiği mutlulukla şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. TORBALI ve İzmir ekonomisi 50 yıl boyunca bu binada yön alacak. Bölge halkı ve iş alemi üzerinde nasıl bir etki yarattı, diye soruyorsunuz. Herşeyden önce özgüven arttı. İzmir-Aydın yolundan geçen herkes bu ilçenin gücünü fark ediyor ve bu yörenin insanı da bununla gurur duyuyor.

Yeni binanın spesifik özellikleri nelerd? Üyeler ile sivil toplum kuruluşları bu binadan nasıl yararlanabilecek'


Biz sadece ekonomik anlamda bir hizmet görmek İstemedik. Aynı zamanda ilçenin sosyal yaşamına da katkı koymak istiyoruz. Sergi salonu, eğitim sınıfları, çok amaçlı toplantı salonu, kokteyl salonunu bitirdik. Bu salonlarımızı yakında ilçedeki STK ve üyelerimize ücretsiz bir şekilde kullanıma vermeye başlayacağız. TORBALI iş aleminin ilçeye bir katkısı olmuş olacak. Sadece işe bakarız, kazancı düşünürüz değil. Biz aynı zamanda bulunduğumuz yerin sosyal yaşamına da katkı koyup gelişmesini isteriz. Restaurantta ve kafeteryamızı önümüzdeki yıl faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bir sonraki süreçte de 400 kişilik Kongre ve Gösteri Merkezi'ni biteceğiz. Yeni birimler açmayı hedefliyoruz. Ekonominin gidişatına göre talep ve ihtiyaçları giderecek yaşayan bir bina olacak.

Genel ekonomik gidişat ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz.


Orada önce bir tespit yapalım. 2002'den sonra Türkiye'de ekonomik anlamda tam bir kalkınma hamlesi yaşandı. İhracatımız arttı, enflasyon, işsizlik ve faizler düştü. Kişi başına düşen gelir 10 bin dolar rakamını buldu. Büyüme rakamlarımız yüzde 7'lere varan oranları yakaladı. Alt gelir grubundan orta gelir grubuna geldik. Fakat bir kaç yıldır orta gelir tuzağı ile karşı karşıyayız. Büyüme düştü, kişi başına gelir yerinde sayıyor. İşsizlik rakamları yüksek çıkıyor. 2002'den sonraki 10 yılda ekonomide altın bir çağ yaşatan Ak Parti hükümetleri ve Sayın Cumhurbaşkanı'mız yine iş başında. Yeni bir hikayeye ihtiyacımız var. Yeniden; kalkınma, istihdam, ihracat gibi ekonomik hedeflere odaklanmamız gerekiyor. Piyasada sıkıntı var, nakit ve pazar sorunları yaşıyoruz. Ama biz ekonomi yönetimine güveniyoruz. Kötümserlik bulaşıcıdır, bağırıp çağırarak bir yere varamayız. Bazı dönemlerde daha az kazanabiliriz. Ama hep birlikte, ülkenin birlik ve berberliği ile kardeşliğinin tesisi için çalışmalıyız. Çünkü şu an bölgesel konjektör olarak Ortadoğu'da sınırların yeniden çizildiğini düşündüğümüzde devlet-millet bütünleşmesi her zamankinden daha büyük önem kanıyor.

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.