Dolar 32,2125
%0.01
Euro 34,7890
%-0.2
Altın 2.418,740
%-1.05
Bist-100 10.056,00
%-1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TMMOB’dan Büyükşehir Belediyesine ‘Tarihi Çınar Uyarısı’

TMMOB’dan Büyükşehir Belediyesine ‘Tarihi Çınar Uyarısı’

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu adına bir açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ozay Yerlikaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü tramvay çalışmaları kapsamında Gazi Bulvarı’ndaki tarihi Çınar ağaçlarının hiçe sayıldığını, tehlikede olduğunu belirterek, “O ağaçların hemen kurtarılması lazım. Tarihi Çınar ağaçlarının hayatı ve gelişimi tehlikede” uyarısında bulundu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağırdı.   TMMOB’dan Büyükşehir Belediyesine ‘Tarihi Çınar Uyarısı’

  • Ege Postası
  • 27.01.2018 - 11:39

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Tramvay çalışmaları başlamadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yazılı ve sözlü olarak uyardıklarını anımsatan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, onlarca tarihi Çınar ağacının kök yapılarının hiçe sayıldığını, göstermelik tedbirler alındığını, çok sayıda tarihi çınar ağacının beton platformların içerisine gömüldüğünü, bir kısmının da küçük paylar bırakılmak suretiyle beton kafes içerisinde bırakıldığını tespit ettiklerini belirterek, yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

O AĞAÇLARIN HEMEN KURTARILMASI LAZIM

TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ozay Yerlikaya, yüzyıllarca yaşayabilen Çınar ağaçlarının uygun koşullarda 30-40 metre boy ve 5-6 metre gövde çapına ulaşabildiğini vurgulayarak, beton platformlara gömülen ağaçların beton çeperlere yaslanacak olması nedeniyle gövdelerinin büyüyecek yer bulamayacağını ve beton platformu kıramayarak hayatlarının tehlikeye gireceğini söyledi.

TARİHİ ÇINAR AĞAÇLARININ HAYATI VE GELİŞİMİ TEHLİKEDE

“O ağaçların hemen kurtarılması lazım” diye seslenen Başkan Yerlikaya, “Maalesef çalışmaların başlamasıyla beraber, ağaçların yaşamlarını tehdit eden bir çalışma anlayışıyla tarihi çınar ağaçlarının hiçe sayıldığına şahitlik etmeye başladık. Yapmış olduğumuz tüm uyarılara rağmen bugün geldiğimiz noktada onlarca çınar ağacının hayatının ve gelişiminin tehlikede olduğunu görmekteyiz. Ağaçların kök yapıları hiçe sayılarak göstermelik tedbirlerle çalışmalar yürütülmektedir. Maalesef tramvay durağı olarak imalatı yapılan beton platformların içerisine pek çok çınar ağacının gömüldüğünü tespit etmiş bulunmaktayız. Bu ağaçların bir kısmının gövde çeperine kadar betona gömüldüğü bir kısmının ise çok küçük paylar bırakılarak beton kafes içerisinde bırakıldığı gözlemlenmektedir. Uygun koşullarda 30-40 m boy ve 5-6 metre gövde çağına ulaşabilen çınar ağaçları, yüzyıllarca yaşayabilen ulu ağaçlardır. Dolayısı ile çınarlara yapılan bu uygulama onların gövde çaplarının genişlemesini kısıtlamış ve sağlıklı büyüyebilmelerinin önünü kesmiştir. Zaman içerisinde beton çepere yaslanacak gövdeler büyüyecek yer bulamayacak ve beton platformu kıramayarak ağaçların hayatları tehlikeye girecektir” diye konuştu.

BETON PLATFORM İÇİNDE KALAN AĞAÇLAR EN UYGUN YÖNTEMLE VE DERHAL KURTARILMALI

Tarihi çınar ağaçlarının daha fazla zarar görmemesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğini kaydeden Oda Başkanı Yerlikaya,  durumun kabul edilemez boyutta olduğunu belirtti:

“Her platformda 2020 yılında karbon salınımını yüzde 20 azaltmak için çalışmalar yaptığını ilan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yine bu kapsamda gerçekleştirdiği tramvay projesi çalışmasında her biri yılda 23 kilogram karbon emilimi sağlayan çınar ağaçlarına bu uygulamayı reva görülmesi büyük bir ironi olarak görülmekte ve kurulumuzca kabul edilemez bulunmaktadır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce tescil başvurusu değerlendirilmeye alınan, kent tarihinin en değerli alanlarından birisinde yer alan tarihi çınar ağaçlarının daha fazla zarar görmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesini bir kez daha uyarıyoruz. Yapılan beton platform içerisinde kalan ağaçların en uygun yöntemle kurtarılmasını ve bundan sonra kent içerisinde yürütülen projelerin uygulama alanlarında kalan tüm ağaçların en üst düzeyde bilimsel metotlarla korunarak çalışmalara devam edilmesini talep ediyoruz.”

TRAMVAY PROJESİ YEŞİL PROJE ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞIYOR

Büyükşehir belediyesini daha önce de uyardıklarını dile getiren Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Ozay Yerlikaya, Tramvay projesinin yeşil proje anlayışından uzaklaştığını, kentin doğal-tarihi ve yeşil altyapısına zarar veren bir hale büründüğünü savundu:

“TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri olarak 9 Haziran 2017 tarihinde de bir basın açıklaması yaparak; tramvay çalışmaları kapsamında Gazi Bulvarı’na yapılmak istenilen geçişin buradaki tarihi çınar ağaçlarına zarar vereceğini işaret etmiştik. 2013 yılının sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen ve başından beri demokratik, katılımcı ve bilimsel yaklaşımdan uzak, inşaat aşamasında yapılan güzergah değişiklikleri ile ilerletilen tramvay projesinin 'yeşil proje anlayışından' uzaklaşmakta olduğunu, kentin doğasına, tarihine ve yeşil altyapısına zarar veren bir hale büründüğünü söylemiştik. Bilimsellikten uzak, kentin tarihi ve doğal değerlerine zarar verecek hiçbir projenin sonucunun iyi olamayacağının altını çizmiştik. Aynı açıklamamızda tramvayın bu hattan geçirilmesi konusunda ısrar edilecekse alandaki çınar ağaçlarının korunması için tüm bilimsel araştırmaların ve koruma yöntemlerinin uygulanması gerektiğine vurgu yapmıştık.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.