Dolar 32,3295
%0.24
Euro 35,0712
%-0.14
Altın 2.300,300
%1
Bist-100 8,99
%2.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen seçiminde flaş karar

Menemen seçiminde flaş karar

Serdar Aksoy'un tutuklanıp görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye meclisi başkan vekilini belirlemek için sandık başına gitmişti. CHP'li Deniz Karakurt'un başkan vekili olarak belirlendiği seçimin ardından cumhur ittifakı adayı İdare mahkemesine yapılan seçimin iptal edilmesi ve kura kısmının yürütmesinin durdurulması için başvuruda bulunmuştu. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" kapalı bir torba yerine şeffaf bir fanusta yapılması gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

  • Ege Postası
  • 17.12.2020 - 13:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanan Serdar Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasının ardından yerine vekalet edecek başkan vekilinin seçimi 1 Aralık'ta yapılmıştı. Başkanlık için Millet İttifakı adayı olarak Deniz Karakurt, Cumhur İttifakı adayı olarak da Aydın Pehlivan yarışmıştı. Seçimin 4 turunda da başkan vekilinin belirlenemediği seçimde kura yoluna gidilmiş ve kurada kazanan isim Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt olmuştu.

Seçimin ardından AK Parti Menemen İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik, seçim sonucuna itiraz edeceklerini açıklamıştı. Başkan Çelik yaptığı açıklamada, “Oylama işlemlerinde herhangi bir yanlışlık olmamış fakat son turda yapılan kura çekimleri yönetmeliğe aykırı gerçekleşmiştir. Kura çekimi, birbirinin aynı olan ve üzerinde adlar yazılı bulunan kağıtlar bir torbaya konularak meclis başkanı tarafından çekilmek suretiyle yapılır. Torbadan çekilen isim kazanmış olur' ifadesine aykırı olarak, kura çekimleri cam fanus içerisinde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhur İttifakı Başkan adayı Aydın Pehlivan 2 Aralık tarihinde seçimin iptal edilmesi için idare mahkemesine resmi başvuruyu yapıp eçimin kura kısmının yürütmesinin durdurulması talep etmişti.

Mahkeme kararı bugün açıklandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemeye gönderilen tutanaklar ve görüntü kayıtlarının incelendiği, adayların isimlerinin yazılı olduğu oy pusulalarının kırmızı plastik toplar içine yerleştirilmek suretiyle cam bir fanusa konulduğu ve kura işleminin bu cam fanustaki toplardan birinin çekilmesi suretiyle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edildi. 

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

"Bu durumda Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 13. maddesinde kura işleminin, birbirinden ayırt edilemeyen oy pusulalarının bir torbaya atılmak suretiyle gerçekleştirilmesi gerektiğine yönelik açık hüküm bulunmasına karşın 1 Aralık 2020 tarihinde yapılan kura işleminin oy pusulalarının birbirinden ayırt edilme ihtimalini barındıran plastik toplara konularak cam (şeffaf) fanus içine atılma suretiyle yapılmasında mevzuatta belirtilen şekil yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır. 

Bununla birlikte mahkememizin bu kararının belediye başkan vekilliği seçimine yönelik olarak nihai bir sonuç doğurmadığı, işbu karar doğrultusunda mevzuatta öngörülen usule uygun şekilde kura yöntemiyle seçimin tekrarlanması gerektiği de tabiidir.

Öte yandan dava konusu işlemin niteliği dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden ilgili kanun maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verildi."

Kararı değerlendiren AK Parti Menemen İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik, “Bizim seçimde itiraz ettiğimiz şey kuranın kanuna aykırı olmasıydı. Yargı da bunun farkına vardı. Sağlıklı bir seçim olmadığı yönünde kararını verdi. Biz şimdi günümüzü bekleyeceğiz. Seçim günü geldiğinde sağlıklı bir kura seçimi yapılacaktır” dedi.

Kuranın çekileceği gün henüz belli olmazken, kura tarihine İzmir Valiliği’nin karar vereceği öğrenildi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.