Dolar 32,2556
%0.05
Euro 34,7637
%-0.03
Altın 2.413,800
%0.19
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kızılay İzmir Şube Başkanı Baykalmış'tan kan bağışı çağrısı

Kızılay İzmir Şube Başkanı Baykalmış'tan kan bağışı çağrısı

Kızılay İzmir Şube Başkanı Kerem Fahri Baykalmış, “Salgından dolayı zor günlerden geçiyoruz. Maalesef sizlerin aracılığıyla paylaşmak zorundayız. Kan stoklarımız tükendi. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de salgın hastalıktan dolayı insanlarımızın sokağa çıkmaktan imtina etmesi. Günlük kan stoğumuz 650 ünite civarındadır. Şu anda salgın hastalık dolayısıyla 200 üniteye kadar düştü. Kan vermek hayati derecede önemli. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kan merkezlerimize gidip kan verebilirler. Hijyenik bir ortamda hizmet veriyoruz. Salgından dolayı acaba burada bir sıkıntı yaşar mıyız düşünce içerisinde olmasınlar” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.05.2020 - 18:46

EGEPOSTASI- Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın, kan bağışlarının asgari kritik seviye olan 30 binlerin altına gerilediğini belirterek, 'acil kan ihtiyacı' çağrısında bulunmuştu. Kınık’ın, “Gerek Kovid-19, gerekse ramazanın oluşturduğu ortam nedeniyle vatandaşlarımız kan bağışı noktasında tedirginlik yaşıyorlar.” açıklamasının ardından benzer bir açıklamada Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök yapmıştı. Gök, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ramazan nedeniyle kan bağışlarında büyük düşüş yaşandığını, kan stoklarının tükendiğini bildirmişti.

TV35’te Haber Saatine video konferansla katılan Türk Kızılay İzmir Şube Başkanı Kerem Fahri Baykalmış da İzmir’deki kan stoklarındaki son durumu paylaştı.

“HİÇBİR SIKINTI OLMAZ”

Baykalmış, “Kızılay Kan Merkezleri kan ihtiyacının karşılanmasında önemli bir paydaş. Yani Sağlık Bakanlığı kan stoğunu Kızılay’ın desteğiyle çözüyor. Salgından dolayı zor günlerden geçiyoruz. Maalesef sizlerin aracılığıyla paylaşmak zorundayız. Kan stoklarımız tükendi. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de salgın hastalıktan dolayı insanlarımızın sokağa çıkmaktan imtina etmesi. Şöyle bir algıda var. Kanı hastanelerde vereceksiniz. Orada da hastalık kapma endişesiyle insanlar kan verme noktasında çekimser davranıyorlar.  Bizlerde gerek sizlerin aracılığıyla gerekse de sosyal medya aracılığıyla bu konuda hiçbir sıkıntı olmayacağı bilgisini veriyoruz” dedi.

CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR

Kan stoğunda ciddi bir düşüş olduğunu vurgulayan Baykalmış, “Günlük kan stoğumuz 650 ünite civarındadır. Şu anda salgın hastalık dolayısıyla 200 üniteye kadar düştü. Kan toplamada İstanbul birinci, İzmir ikinci sırada. Kan stoklarımızda ciddi bir düşüş var. Koronavirüs öncesi Konak, Karşıyaka, Karabağlar ve Buca en çok bağış aldığımız ilçelerdi. Bu ilçeleri Aliağa takip ediyor. Şuan İzmir’de kan ihtiyacını karşılamak üzere Bayraklı’daki kan merkezimiz açık. Kan vermek isteyen vatandaşımıza sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu zamanlar emniyet görevlilerimiz gerekli desteği veriyor ve yardımcı oluyor. Kan toplama yerlerimiz Gaziemir, Alsancak, Karşıyaka ve Bornova’da buraların haricinde kan toplama araçlarımız da var. 4 Mayıs Pazartesi günü Valimiz Erol Ayyıldız öncülüğünde kan bağışı çağrısı yapacağız” dedi. 

VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KAN VEREBİLİRLER

Vatandaşların gönül rahatlığıyla gidip kan verebileceklerini açıklayan Baykalmış, “Tedavisi devam eden hastalar ve doğum için gelenler için kan ihtiyacı hayati önemde bunun için vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Hijyen açısından da kan toplama merkezlerimizin devamlı steril ediliyor. Sosyal mesafe kuralı uygulanıyor. Yani hijyenik bir ortamda hizmet veriyoruz. Salgından dolayı acaba burada bir sıkıntı yaşar mıyız düşünce içerisinde olmasınlar. Kan vermek hayat kurtarır.
Sağlıklı bir insanın kan verme aralığının erkek yetişkinlerde üç ayda bir yılda dört kez verebilirler. Kadınlarımız yılda üç kez kan verebiliyorlar. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla gidip kan verebilirler” dedi. 

ORUÇLU OLANLAR İFTARDAN SONRA KAN VEREBİLİR

Baykalmış, “Ramazan’dan dolayı oruçlu olanlar vatandaşlarımız iftarlarını yaptıktan sonra kan merkezlerine gidip kan verebilirler. Bu nedenler çalışma saatlerimizi esnettik. Bayraklı Kan Merkezimiz gece 24.00’e kadar hizmet vermekte” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.