Dolar 32,7707
%0.01
Euro 35,0898
%0
Altın 2.451,540
%-0.26
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in incir ve zeytin cennetine sondaj izni TBMM gündeminde!

İzmir'in incir ve zeytin cennetine sondaj izni TBMM gündeminde!

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Tire’de incir ve zeytin ağaçlarının olduğu bölgeye, jeotermal kaynak aramak için verilen sondaj iznini TBMM’ye taşıdı. CHP Milletvekili Mahir Polat da verdiği önergede "Böyle bir proje ile yöre halkı cezalandırılmak mı isteniyor" diye sordu. CHP'li iki vekilden 'Zeytinlikte jeotermal'e ortak tepki

  • Ege Postası
  • 25.07.2018 - 13:09

İzmir Tire’nin Başköy Mahallesi Yayla Yakası mevkiinde, jeotermal kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen bir firmanın, İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunması, faaliyet için bir sondaj noktası belirlenmesi ve çevresinin ÇED alanı ilan edilmesi, çevre halkını isyan ettirirken, CHP'li iki İzmir Milletvekili'nden de tepki geldi. Milletvekilleri Murat Bakan ve Mahir Polat, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Jeotermal sondaj çalışması yapılmak istenen ve ÇED alanı olarak belirlenen toplamda 5 bin 431 metrekarelik Hazine’ye ait bölgede, mahalle sakinlerinin geçim kaynağı olan incir, ceviz ve zeytin ağaçları bulunduğuna dikkat çeken milletvekilleri verilen izne tepki gösterip derhal iptal edilmesini istedi. 

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:  
*Toprağın sıyrıldığı bölgede incir ve zeytin ağaçlarının kuruyacağı tartışmasız bilimsel gerçek iken mülki idare bu işleme nasıl izin vermiştir' 
Sondaj çamuru hangi koşullarda nerede depolanacaktı? Çevreye vereceği zarar nasıl önlenecektir' 

*Jeotermalden enerji üretimi esnasında açığa çıkan buhar ve akışkanların çevrede yaşayan insan, hayvan ve bitkiler üzerinde zararları tartışmasızdır. Bakanlığınız JES’lerden enerji üretimi planlamasında doğa, insan, tarım, çevre ve ekolojik dengeyi dikkate almakta mıdır'

POLAT: “TİRE’YE JES’LE İZMİR HALKI MI CEZALANDIRILACAK'”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da Çevre Bakanı Kurum'un yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Aydın’da kurulan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını, bölgedeki incir ve zeytin ağaçlarının kuruduğunu anımsattı, “Aydın’da yaşanan olumsuzlar ortada iken benzer bir süreç için göz göre göre İzmir’in seçilmiş olmasının gerekçesi nedi? Bu projenin incir, ceviz ve zeytin ağaçlarına vereceği zarar göz önünde bulundurulmuş mudu? Böyle bir proje ile yöre halkı cezalandırılmak mı istenmektedir'” diye sordu.

TİRE HALKI TEDİRGİN

CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden 18.07.2018 tarihinde yapılan duyuruda, “İzmir ili, Tire ilçesi, Başköy Mahallesi, Yayla Yakası mevkii, 248 ada 6 numaralı parsel (5431,36 m2) mevkiindeki Pozitif Enerji Mühendislik Proje Taahhüt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 1520 Ruhsat Numaralı Sahada Jeotermal Kaynak Arama Amaçlı Sondaj Faaliyeti projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır” denildiğini anımsattı. Bu duyurunun ardından başta Tire’ye ait olan Başköy Mahallesi sakinleri olmak üzere 6 mahallede yaşayan vatandaşların büyük bir tedirginlik yaşadığını kaydeden Polat, şöyle devam etti:

“Zira, proje dosyasındaki bilgilere göre, proje sahası, 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı lejantında kalmaktadır. Proje için başlatılan ÇED sürecinin ardından, ÇED olumlu görüşü çıktığı takdirde, sondaj için toplamda 1218 metrekarelik alan üzerinde öncelikle bitkisel toprak sıyırma işlemleri gerçekleştirilecektir. Proje dosyasındaki bilgilere göre, sıyrılan bitkisel toprak tekniğine uygun bir şekilde, bitkisel toprak depo alanında geçici olarak depolanacaktır. Jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj faaliyetinin yapılacağı alanın Hazine’ye ait olduğu, bu çalışmaların çevreye olumsuz etkileri olacağı ifade edilmektedir.”

AYDIN’DA BÜYÜK SORUNLAR YARATTI

Aydın’da kurulan onlarca Jeotermal Enerji Santrali (JES) sebebiyle ilde büyük sorunlar yaşandığını ifade eden Polat, “JES’lerden havaya karışan gazlar, toprağa ve suya karışan akışkanlar nedeniyle çevre kirliliği oranlarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı belirtilmektedir. Çevre kirliğine ve iklim değişimine bağlı sağlık sorunlarında da önemli artışlar yaşandığı, bu artışların TÜİK verileriyle de ortaya konulduğu ifade edilmektedir. Aydın’a yapılan JES’lerden sonra çevredeki incir ve zeytin ağaçlarının kuruduğu belirtilmektedir. Tire’nin Başköy Mahallesi’nde yetişen incirlerin kalitesi de dünya çapında bilinmektedir. Aynı zamanda bölgede binlerce ceviz ve zeytin ağacı bulunmaktadır. JES’lerle ilgili yaşanan bu olumsuzluklar Tire’deki vatandaşları tedirgin etmektedir” dedi.

“JES’LERLE İLGİLİ ULAŞAN ŞİKAYETLER VAR MI'”

Polat, JES’lerin çevreye ve insan sağlığına etkileri ve yaratacağı olumsuz sonuçlarla ilgili olarak bakanlığın yaptığı bir çalışma olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, “JES’lerden kaynaklanan sorunlar ile ilgili bakanlığınıza ulaşan şikayetler var mıdı? Bu şikayetlerin konusu ve içeriği nedi? Söz konusu şikayetler ile ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdi? Çalışmalar neticesinde, vatandaştan gelen şikayetleri giderme konusunda aldığınız önlemler nelerdir'” diye sordu.

“BU PROJEYLE YÖRE HALKI MI CEZALANDIRILIYOR'”

Son 5 yılda JES’lerle ilgili verilen “ÇED olumlu” raporu sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

*Son 5 yılda yasalara ve mevzuatlara aykırı olduğu gerekçesiyle yapımına izin verilmeyen JES sayısı kaçtı? Halen hakkında açılan davaların sürdüğü JES sayısı kaçtır'

*İzmir’in Tire İlçesi Başköy Mahallesi’nde hayata geçirileceği belirtilen JES için yapılan bir etki analizi var mıdı? Bu proje ile vatandaşlarımızın yaşayacağı mağduriyetler nasıl giderilecekti? Bu konuda yapılacak çalışmalar nelerdir'

*Bugüne kadar hayata geçirilen JES’lerin bulunduğu bölgelerde kanser vakalarında artış yaşandığı iddiaları doğru mudu? Bakanlığınıza bu konuda iletilen şikayet ya da şikayetler var mıdı? Söz konusu iddia doğru ise Bakanlığınızın bu konuda yaptığı ya da yapacağı çalışmalar nelerdir'

*Gerekçede de belirtildiği üzere Aydın’da yaşananlar olumsuzlar ortada iken benzer bir süreç için göz göre göre İzmir’in seçilmiş olmasının gerekçesi nedi? Bu projenin incir, ceviz ve zeytin ağaçlarına vereceği zarar göz önünde bulundurulmuş mudu? Böyle bir proje ile yöre halkı cezalandırılmak mı istenmektedir'”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.