Dolar 32,7814
%0.04
Euro 35,0613
%-0.08
Altın 2.450,610
%-0.3
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'deki yangında 800 hektar küle döndü

İzmir'deki yangında 800 hektar küle döndü

İzmir'in Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, 24 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen bir türlü söndürülemiyor. Yangına 9 helikopter, 4 büyük yangın söndürme uçağı, 500'e yakın arazöz ve iş makinesi, binlerce orman işçisi müdahale ederken, 800 hektardan fazla alan adeta kül oldu. 24 saati geçti ama yangın halen söndürülemedi

  • Ege Postası
  • 02.07.2017 - 09:34

Edinilen bilgiye göre, Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın için hemen bölgeye ekipler sevk edildi. Yangın, daha sonrada ormanlık alana sıçradı.

Yangın söndürme çalışmaları devam ederken, onlarca zeytin ve meyve ağaçları yangın nedeniyle zarar gördü.

Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda yangın çıkan yangın hala kontrol altına alınamadı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına 5 helikopter, 5 uçak, 300 orman işçisi, 300 arazöz veiş makinesi müdahale ederken, yangın 100 hektarlık alanda etkili oldu.

ÇOK SAYIDA ZEYTİN AĞACI ZARAR GÖRDÜ

Yerleşim yerlerine yakın alandaki yangın için onlarca ekip teyakkuz halinde beklerken, alevlere teslim olan ve söndürülen bölgelerdeki zararda ortaya çıktı. Yangın nedeniyle bir traktöründe zarar gördüğü gözlemlenirken, onlarca ağaçta alevlerden zarar gördü. Bu ağaçlar arasında zeytin ve meyve ağaçlarının ağırlıkta olduğu görüldü. Bölgede yaşayan Ali Akkaya (70) zararının boyutunun 60 bin lira olduğunu belirterek, ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. 

Yangına müdahalenin gecenin geç saatlerine kadar devam edeceği belirtiliyor.

YOLLAR KAPATILDI

Yangın yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladığı belirtilirken, korkutan orman yangını kilometrelerce uzaklıktan bile görüldü. Bölgede bulunan bazı yollarda güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. Bu arada, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki de bölgeye gelerek çalışmaları yakından takip etti.

Menderes, Gümüldür ve Özdere bölgelerinde elektriklerin kesik olduğu belirtildi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, yaptığı açıklamada, yangının 100 hektardan fazla alanda etkili olduğunu, yangının devam ettiği bölgede yerleşim yeri bulunmadığını belirtti.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez'in de bölgeye geleceğini kaydeden Aybal, "Dağlık alanda devam etmesi nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyor. Yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesi yetersiz kalınca, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla illerinden de takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Alevlere 6 helikopter, 4 amfibi uçak, 100'e yakın arazöz ve yüzlerce orman işçisiyle müdahale sürüyor. İzmir itfaiyesi de çalışmalara destek veriyor. Söndürme çalışmalarına katılan ekipler, sarp kayalıklardaki ormanlık alana müdahale yerine, genişlemesini önlemek için belli noktalarda önlemlerini arttırdı. Bu arada Menderes-Gümüldür karayolundaki trafik akışına da izin verilmedi.
Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının yaklaşık 60 hektarlık bir alanda etkili olduğunu belirtti.

İZMİR İTFAİYESİNİN TÜM ARAÇLARI MENDERES'TE!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri ise İzmir'deki tüm araçlarını yangın bölgesine gönderdiği öğrenildi. Ayrıca itfaiye araçlarındaki olsaı arızalara karşı tamir-bakım bölümlerindeki tüm personel de yangın bölgesine gönderildi. 100 hektarlık bir alanda etkili olan yangında enerji nakil hatları da zarar gördü. 

Diğer yandan İzmir Valiliği tarafından kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

YANGIN DEVAM EDİYOR

İzmir'in Menderes İlçesi'ndeki orman yangınını söndürme çalışmaları, devam ediyor. Havananın kararmasıyla birlikte havadan müdahale durdurulurken, Orman Bölge Müdürlüğü ile itfaiye ekiplerinin ise karadan müdahalesi sürüyor.

1,2 KİLOMETRELİK HORTUMLA SU TAKVİYESİ

İtafiye ekiplerinin su takviyesi yapabilmesi için ise tüm imkanlar seferber ediliyor. Tahtalı Barajı'ndan araçlara su takviyesi yapılması için 1,2 kilometrelik hortum açıldı. 

KARABAĞLAR BELEDİYESİ EKİPLERİ SEFERBER OLDU 

İzmir’in Menderes ilçesinde makilik alanda  başlayıp ormana sıçrayan yangınla ilgili söndürme çalışmaları sürerken,  Karabağlar Belediyesi ekipleri de dün geceden itibaren çalışmalara destek veriyor.

Fen İşleri Müdürlüğü ile Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, dün gece 23.00'ten itibaren yangın bölgesine intikal ederek çalışmalara destek oldu. 3 arazöz ile söndürme çalışmalarına katılan belediye ekipleri,  İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte koordineli olarak çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şu ana kadar yangında 800 hektarlık alanın zarar gördüğü ifade edilirken, yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

HELİKOPTER DÜŞTÜ, 5 PERSONEL YARALANDI

Menderes İlçesi'nde yüksek gerilim hattından çıktığı öne sürülen yangına müdahale eden bir helikopter, barajdan su alırken su tankının bir cisme takılması nedeniyle suya zorunlu iniş yaptı. Botla kurtarılan 5 personel, hastanelere kaldırıldı.

İzmir'in Menderes İlçesi'nde dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı Barajı'ndan su alan yangın söndürme helikopteri, bugün saat 06.20'de 'Bambi' olarak adlandırılan tankının su içindeki bir cisme takılması nedeniyle baraj gölüne zorunlu iniş yaptı. Helikopterdeki 1'i yaralı 5 personel botla kurtarıldı. 1 personel Gaziemir Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet, diğer 4'ü ise Bozyaka Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 5 personelin de sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

KISMEN KONTROL ALTINDA

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 500 hektarda etkili olan onlan yangınının kısmen kontrol altına alındığını iki noktada yangının sürdüğünü belirterek, genişleme olmaya iki noktada söndürme çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

SABOTAJ ŞÜPHESİ BULAMADI

İzmir'in Menderes ilçesi Gümüldür Bölgesi'nde devam eden ve 500 hektarlık alanda etkili olan orman yangınında sabotaj ve kundaklama olasılığına karşı İl Jandarma Komutanlığı araştırma başlattı. Komutanlık bünyesinde gaz ve tiner gibi sabotajlarda kullanılan yanıcı madde tespiti için eğitilen köpek de araştırmaya dahil edildi.

Eğitimli köpekle, yangının ilk çıktığı alan olan Deliömerli bölgesindeki iki dönümlük arazide yapılan araştırmada yanıcı herhangi bir madde kullanıldığı bulgusuna rastlanmadı. Jandarma, yangının ilk çıktığı noktada çok sayıda cam şişe kırıklarının bulunduğu, bu kırıkların da yüksek sıcaklıkta mercek etkisi yaparak yangına sebebiyet vermiş olabileceği olasılığını daha yüksek gördü.

Günün ilk ışıklarıyla havalanarak yangın söndürme çalışmalarına devam eden dokuz helikopterden biri saat 06.09'da Tahtalı Barajı'ndan su alırken 'Bambi' olarak adlandırılan tankının su içindeki bir cisme takılması nedeniyle baraj gölüne düşmüştü. Batan helikopterden yüzerek çıkan 5 personelin kurtarılma anı kameralarca tespit edildi.

Başka yangın söndürme helikopterinden baraj gölüne can simidi atıldı. Biri hafif yaralı 5 personel bota alınarak kurtarıldı. Karaya çıkarılan helikopter personeli ambulansla İzmir'e sevk edildi.

SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir'in Menderes ilçesinde başlayan ve hızla yayılan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangın söndürme uçak ve helikopterleri sürekli Tahtalı Barajı'ndan aldıkları suyu alevlerin üzerine boşaltıyor.

Peş peşe göle alçalan helikopterler 'Bambi' adı verilen su tanklarını doldurarak yeniden havalanıyor. Dumanların gökyüzünü kapladığı, alevlerin yükseldiği noktalara ilerleyen helikopterler suları yanan ağaçların üzerine boşaltıyor. Helikopterlerin ardı ardına bıraktığı sularla bu sefer gök yüzüne su buharı yükseliyor.

Karadan mücadele de çevre illerden de gelen arazözlerin katılımıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın barajdan yol kenarına kadar çektiği yaklaşık 20 cm çaplı 3 kilometre uzunluğundaki hortumdan su alan arazözler yangının devam ettiği noktalara ilerliyor

800 HEKTAR ORMANLIK ALAN YANDI

İzmir'in Menderes İlçesinde dün başlayan ve bugün de devam eden orman yangını, 10 helikopter ile havadan, Adana'dan Edirne'ye kadar çok sayıda ilden yönlendirilen Orman Genel Müdürlüğüne bağlı yangın müdahale araçları, iş makineleri ve itfaiye ekipleri ile karadan müdahalelerle tamamen söndürülmeye çalışılıyor. Yangından etkilenen ormanlık alanın 800 hektara ulaştığı belirtildi. Müdahale anları Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopterinden görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde söndürme çalışmalarına katılan ekipler, yangın alanına su bırakan helikopterler görüldü. Alevlere teslim olan ağaçların kömürleşmiş gövdeleri ve geride kalan siyah alanların görüntüsü yürekleri dağladı. Alevlerin kavurmaya devam ettiği alanlardan yükselen dumanlar ile helikopterlerin bıraktığı sulardan yükselen buhar gökyüzünü kapladı.

Öte yandan Deli Ömerli Köyü'nde yangının çıkış noktası olarak belirlenen alanda can içki şişelerine rastlandığı belirtildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

İzmir'in Menderes İlçesi'nde devam eden yangına havanın kararması nedeniyle karadan müdahaleye devam edilirken, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez yangınla ilgili açıklama yaptı. Yangının yüzde 80'li bölümünün çevrildiğini belirten Üzmez, şunları söyledi:

"İzmir'in ciğerleri daha az zarar görsün diye çalışmalarımız sürüyor. Hemen hemen yangının yüzde 80'nini çevirdik. Az bir riskli bölge kaldı. Onu da karşı ateş yakarak yok etmeye çalışıyoruz. Yani yanıcı materyalleri yok etmezseniz gece sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. İnşallah gece rüzgar olmadığı takdirde etrafını çevireceğiz. Bizim için alandan çok sonuca en kısa zamanda ulaşmak önemli. Kontrol altında tutmak önemli. Şuan için ne kadar alanın etkilendiğini ölçmedik. Bizim kanunlarımıza göre yanan orman alanları bir yıl içerisinde ağaçlandırılır. Gördüğünüz ölü örtüyü tamamen temizleyeceğiz. Arkasından makinelerle alanı sürüp ağaçlandırmasını yapacağız. Bu bizim asli görevimiz. O zaman bu işlemi yaparken alanı ölçmüş olacağız. Bizim için artık soncu ulaşmak önemli. Şu anda tek noktada yangın devam ediyor. Her türlü riski en aza çekmek için sabaha kadar çalışmalar sürecek. İnşallah en kısa zamanda müjdeli haberi evereceğiz. ABD'de 15 gün süren, Kanada'da 1 ay süren yangın var. Şehirler boşaltılıyor. Portekiz'deki bir yangında 62 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de bu işler jet hızıyla çalışmaya alıştı. Bu işler ülkemizde 10 saatte bir gün dolmadan söndürülüyor. Şu anda anormal bir süreçten geçiyoruz. Uzmanlar bu sıcaklarda sokağa dahi çıkmayın diyor. Ama burada anormal bir durum var. Bölgede 10 kilometrelik alan iki saatte yayıldı. Hem baraj tarafına hem de dağ kısmına yayıldı. Böyle olunca güç dağılıyor. Şuan da Türkiye'nin başka yerlerinde de yangınlar var. Oralara da müdahalemiz oldu. Hepsini kapattık. Ama bugün burada 1 metre kare bile ilerlemedi alan. Şuan gece uçuşu riskli olduğu için hava araçları çalışmayı durdurdu. Karadan ekipler sabaha kadar çalışacak. Yangına 4 uçak, 10 helikopter, 128 itfaiye ekibimiz var. Düşen helikopteri de en kısa zamanda enkazını çıkaracağız. Neden düştüğünü merak ediyoruz. Hastanedeki arkadaşlarımızın hepsi taburcu oldu. Yangının cam kırıklarından çıktığı yönünde izlenimler üzerine araştırmamız oldu. Şuan için kesin bir şey yok. Ama insan kaynaklı olabilir. Ancak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor."

Öte yandan yangının başlangıç noktası olan Deli Ömerli Köyü yakınlarında görgü tanıklarının ifadesine göre inceleme başlatıldı. Bölgede kırık şişelerin bulunduğunun söylenmesi üzerine  eğitimli dedektör köpekle yapılan incelemede yangının çıkış sebebine dair her hangi bir şüpheli durumun bulunamadığı açıklandı.

HAVADAN YAPILAN MÜDAHALEYE ARA VERİLDİ

İzmir'in Menderes İlçesi'nde devam eden orman yangınına, havanın kararması nedeniyle yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarıyla havadan yapılan müdahale sona erdi. Karadan itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken, alevlere havadan yapılan müdahalenin günün ilk ışıklarıyla tekrar başlayacağı belirtildi. 

HAYVAN BARINAĞI İÇİN ÖNLEM ALINDI

İzmir'in Menderes İlçesi'nde orman yangının çıktığı bölgede bulunan hayvan barınağındaki köpekler için önlem alındı. Barınakla ilgilenen Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, şimdilik olumsuz bir durum olmadığını belirterek, "Şu an köpeklerimiz sıcaktan kötü etkileniyor. Henüz yangının buraya sirayeti gibi bir durum yok. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi'nin veteriner hekimleriyle irtibat halindeyiz. Herhangi bir tehlikeli durum söz konusu olduğunda belediyelerin yardımı ile tahliye başlatılacak. Köpeklerimizi serinletmek için uğraşıyoruz" dedi.

Öte yandan Adana'dan Edirne'ye kadar olan birçok ildeki orman müdürlüklerine bağlı araçlar bölgeye çekildi. Yangına müdahale yoğun şekilde devam ederken, söndürülen alanlara yakın noktalarda alevlerin yeniden yükselmesi ihtimaline karşı ekipler çalışmalarını devam ettiriyor.  Havadan müdahaleyi sürdüren ekipler yeni görülen alevlerin bulunduğunu tespit ederek müdahaleleri o noktalara yoğunlaştırıyor. 

İZMİR'DE İKİNCİ ORMAN YANGINI

İzmir’in Menderes ilçesindeki yangın devam ederken, Mordoğan'da da bozuk orman arazisinde yangın çıktı. 

Edinilen bilgiye göre, Menderes ilçesi Gümüldür bölgesindeki yangın söndürülemeden bir yangın haberi de Karaburun'dan geldi. Mordoğan'da bozuk orman arazisinde yangın çıktı. Yangına ilk etapta 4 arazöz ve 3 helikopter ile müdahale ediliyor.

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı açıklamada yangının Mordoğan Karaburun yoluna yakın bölümde çıktığını, ekiplerin öncelikle yerleşim alanları çevresinde tedbir aldığını ifade etti.

10 YIL ÖNCE DE AYNI YER YANMIŞTI

Yapılan çalışma sayesinde yangının bölgedeki yazlıklar için tehdit oluşturmadığını anlatan Çakır, şöyle konuştu:

"Havadan müdahale etkili oluyor. Kısa zamanda kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Menderes'te de orman yangını var. İçimiz yanıyor. Buradaki en büyük üzüntümüz, yaklaşık 10 yıl önce yanması nedeniyle ağaçlandırdığımız bölgenin tekrar yanması"  (İHA/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.