Dolar 32,3554
%-0.39
Euro 34,7816
%-0.07
Altın 2.397,850
%-1.03
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de sağanak ve lodos hayatı olumsuz etkiliyor

İzmir'de sağanak ve lodos hayatı olumsuz etkiliyor

Karşıyaka'da yaya, bisiklet ve tramvay yolu su altında kaldı, tramvay seferleri durduruldu. Kordon esnafı iş yerlerine suların girmemesi için kum torbalarıyla önlem almaya çalıştı. Esnaf Atıf Can, "İzmir bu manzaraya alıştı. Tedbir alınmasını istiyoruz. Müşterimiz gelmiyor. Para kazanmakta zorlanıyoruz" diye konuştu. Sağanak ve lodos hayatı olumsuz etkiliyor

  • Ege Postası
  • 05.02.2020 - 17:57

İzmir'de sabah saatlerinde başlayan sağanak ve lodos yaşamı olumsuz etkiliyor.

Kentte yağmur öğleden sonra etkisini artırırken şiddetli lodos nedeniyle Körfez'de büyük dalgalar oluştu.

Karşıyaka'da adeta karayla deniz birleşti. Yaya, bisiklet ve tramvay yolu su altında kaldı.

Şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle yürümekte güçlük çekenlere, belediye ekipleri yardım etti.

Karşıyaka'da tramvay seferleri iptal edildi. İZSU ekipleri, tramvay yolundaki suyu tahliye çalışması başlattı.

Kordon su altında kaldı

İzmir Birinci Kordon da yağmur ve deniz suyuyla doldu. Cumhuriyet ve Gündoğdu meydanları su altında kaldı. Esnaf, tentelerinin uçmaması için önlem aldı. Yağış, trafikte aksamalara neden oldu.

Kentin bazı noktalarında rüzgarın etkisiyle ağaçlar devrildi. 

Esnaf, dükkanlarına suların girmemesi için kum torbalarıyla önlem alırken yükselen sular nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Araçlarına ulaşmak isteyen vatandaşlar, ayaklarına giydikleri poşetlerle suların içine girdi esnaf dükkanlarını temizledi. 

Kordon'da iş yeri bulunan Atıf Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yağmurun ardından aynı manzarayı yaşadıklarını belirterek, "Durum kötü, deniz ve lağımlar taşıyor. Mekanımız enkaz altında, arkadaşımız çöp poşeti geçirmiş ayağına öyle çalışabiliyor. İzmir bu manzaraya alıştı. Tedbir alınmasını istiyoruz. Müşterimiz gelmiyor. Para kazanmakta zorlanıyoruz." diye konuştu.

Evi Kordon'da bulunan Ali Salim ise "Her yağmur yağdığında ve lodos olduğu zaman Kordon'u su basıyor. Deniz yükseldiği anda yapacak bir şey yok." dedi.

Öte yandan İzmir'de olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün tüm vapur seferleri iptal edilmişti.

Aşırı rüzgar konteyneri devirdi

Bornova'da da, lojistik firmasına ait olan ve üst üste istif halinde bulunan konteynerlerden biri aşırı rüzgar nedeniyle otomobilin üzerine devrildi. 

Olay, sabah saatlerinde, Pınarbaşı Mahallesi'nde faaliyet gösteren lojistik firmasına ait depoda meydana geldi. Üst üste istifli olan boş konteynerlerden biri aşırı rüzgara dayanamayıp, aşağıda park halinde olan otomobilin üzerine devrildi. Olayı gören firma çalışanları otomobilin yanına koştu. Hasarın oluştuğu olay, paniğe neden oldu. Konteyner ve otomobil, vinçle olay yerinden kaldırıldı. Öte yandan, kent genelinde sabah saatlerinde başlayan ve öğlen saatlerinde etkili olan sağanak, cadde ve sokaklara su basmasına neden oldu. Konak ilçesine bağlı Alsancak Mahallesi'nde sağanak nedeniyle deniz taştı. Sürücüler ve halk zor anlar yaşadı.  

ESNAFTAN BELEDİYEYE TEPKİ

İzmir'de, meteorolojinin hem vatandaşlara hem de balıkçılara yaptığı kuvvetli lodos ve fırtına uyarısı karşılık buldu. Saatteki hızı 70 kilometreyi bulan lodos nedeniyle, Kordonboyu'nda deniz taştı. Cadde ve sokaklar göle dönerken, birçok işyerini su bastı. Öğleden sonra başlayan yağmur da zaman zaman sağanak şeklinde yağdı. Birçok esnaf kendi çabasıyla dükkanlarına giren suları tahliye etmeye çalıştı. Şehrin birçok noktasındaki araç trafiğinde sıkışıklıklar meydana gelirken, trafik polisleri sıkışan trafiği açmak için önlem aldı. Kuvvetli esen rüzgar nedeniyle, ağaçlar da devrildi.

Kordon'daki bir kafeteryada çalışan Özcan Gökay (22), "Her sene aynı durumu yaşıyoruz. Rüzgar biraz fazla esince manzara hep bu oluyor. Emekçinin hakkının yenmemesi lazım. Belediyenin buralara önlem alması lazım" dedi. Bir diğer kafeterya çalışanı Özkan Düz (24) de, "5 kişi kendi çabalarımızla suları tahliye etmeye çalışıyoruz. Burada yağmura karşı bir savaş veriyoruz. Belediyenin yapmış olduğu hiçbir çalışma yok. Bu nereye kadar böyle devam eder bilmiyoruz" dedi.

Foça'da fırtına ve sağanak

Foça'da da, gece saatlerinden beri etkili olan fırtına ve şiddetli yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Rüzgarın saatteki hızı 90 kilometreyi bulurken, Büyükdeniz Limanı ve çevresinde bağlı yat ile teknelerin zarar görmemesi için sahipleri kıyıda bekledi. 

Foçalılar, gece saatlerinden beri etkili olan fırtına ve şiddetli yağmur nedeniyle bugün evlerinden zorunlu olmadıkça çıkmayınca sokaklar boş kaldı. Rüzgarın saatteki hızının 90 kilometreyi bulduğu ilçede bazı kafe ve dükkanların tenteleri ile masaları, uçtu. Fırtınanın yönü itibarıyla en çok etkili olduğu bölge olan Büyükdeniz Limanı ve çevresinde bağlı yat ve teknelerin sahipleri ise zor anlar yaşadı. Foçalılar, yat ve teknelerinin birbirine çarpma ve halatlarının kopma ihtimaline karşı hemen müdahale edebilmek için kıyıda bekledi. Karadeniz ve Marmara bölgelerinden avlanmak için bölgeye büyük balıkçı tekneleriyle gelenler, Foça Balıkçı Barınağı'na çekildi. İlçede meteorolojinin uyarısına göre, saat 18.00'den sonra fırtınanın batı yönünden esmesiyle olumsuzluklar yaşanabileceği düşüncesiyle Foçalılar, tedbirlerini artırmaya çalışıyor.

Tekne sahiplerinden Tamer Yavuzbarut, denizcilik tabiriyle 7 bofor şiddetindeki fırtınanın etkilerinden teknelerini korumak için hazır beklediklerini anlatarak, "Havanın akşam saatlerinde batıya dönmesi 18.00 ile 21.00 saatleri arasında bu yönden şiddetli esmesi uyarısı var. Eğer eserse Foça'daki tekneler için büyük tehlike oluşturuyor. Biz de tedbir almaya çalışıyoruz" dedi. (AA-DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.