Dolar 32,3984
%0.25
Euro 35,0370
%-0.08
Altın 2.330,600
%0.44
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 'Boğaziçi protestosuna' polisten sert müdahale

İzmir'de 'Boğaziçi protestosuna' polisten sert müdahale

İzmir’de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin rektör atamasını protesto eylemlerine destek olmak için basın açıklaması yapmak isteyen gençlere polis sert müdahalede bulundu.Kalabalığı biber gazı ve plastik mermi kullanarak dağıtan polis 51 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, olay yerinde hak ihlallerine dair gözlemci görevi ile bulunan iki avukat da var. Öte yandan gözaltına alınanların tamamının serbest bırakıldığı açıklandı.

  • Ege Postası
  • 03.02.2021 - 19:00

İzmir'de üniversite öğrencisi gençler Boğaziçi direnişine destek olmak için Konak İlçesi Alsancak Mahallesi'nde bir araya geldi. Saat 17.00'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde dayanışmak için basın açıklaması yapmak isteyen gençler polis engeli ile karşılaştı.

GENÇLERE TERS KELEPÇELER TAKILDI 

Polis ekipleri topluluğu dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullandı. Ardından sert müdahaleler ve gözaltı uygulaması yapıldı. Bazı İzmirliler ile polis arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı. Kordon'da da gözaltı işlemi oldu. Polisin yere yatırdığı gençlere ters kelepçe takıldı.

Dayanışma eyleminde polis müdahalesi sonucu 51 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik sosyal medyadan yaptığı açıklamada gözaltına alınanların serbest bırakıldığını ifade etti. Selanik, "Gözaltına alınan 51 kişinin de işlemleri bitti. Hepsi serbest" dedi.

“GÖZALTINDAKİLERE ŞİDDET UYGULANDI”

Gençlerin yanı sıra Avukat Nazlı Akın ile Avukat Erdoğan Akdoğdu'nun da gözaltına alındığı öğrenildi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, gençlerin anayasal ve demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapmak için olay çıkarmadan yürüdüklerini söyleyerek, “Ortada tamamen barışçıl bir yürüyüş söz konusuyken, herhangi bir şiddet yokken, güvenlik görevlileri gaz bombaları ile doğrudan müdahale etti. Gözaltına alınanlara yoğun şiddet uygulanması söz konusu” dedi.

İki avukatın gözaltına alındığı bilgisini teyit eden Yücel, “Biz bu tür toplumsal olaylarda baro avukatı arkadaşlarımızı gözlemci olarak görevlendiriyoruz. Hak ihlallerine ilişkin gözlemci olarak görevlendirdiğimiz avukat arkadaşlarımızdan ikisi şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Avukat arkadaşlarımız ve vatandaşlarımızın gözaltı sürecini takip altına almak için gerekli organizasyonu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

(CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da biber gazından etkilendi.)

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, sert müdahale sonrası sosyal medyadan, "Boğaziçi'ndeki kayyum rektöre karşı, #İzmir'de yapılmak istenen basın açıklamasına polis saldırdı. Milletvekili olduğumuzu söylememize rağmen hedef gösterilerek saldırıya uğradık. Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet" paylaşımında bulundu. 

SOSYAL MEDYA OPERASYONU

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanması sonrasında gerçekleşen eylemlerle ilgili sosyal medyadan “toplanma” çağrısı yapanlara yönelik de operasyon düzenlenmişti. Emniyet güçlerinin 8 kişiyi gözaltına alındığı belirtilmişti.

Bianet'in aktardığına göre; İzmir Üniversite Dayanışması, çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu. Öğrenciler "Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. 

"Polis şiddeti insanlık onuruna hakaret"

Boğaziçi Dayanışması da İzmir'deki müdahaleyi "Bu nasıl bir vahşet! İzmir’de öğrencilerin demokratik protestolarına polislerin acımasızca şiddet göstermesi insanlık onuruna hakarettir. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Yılmıyoruz, susmuyoruz!" ifadeleriyle duyurdu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.