Dolar 39,4893
%0.37
Euro 45,6389
%-0.18
Altın 4.345,640
%1.43
Bist-100 9.520,00
%-1.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunanistan ve Hindistan, Türkiye'ye karşı safları sıkılaştırıyor

Yunanistan ve Hindistan, Türkiye'ye karşı safları sıkılaştırıyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs’tan başlayacağı Avrupa turunda Türkiye’ye karşı Yunanistan’la askeri işbirliğini derinleştirmeyi hedefliyor. Savunma sanayi yatırımları ve Türk yapımı silahların etkilerine dair istihbarat paylaşımı da gündemde.

  • Ege Postası
  • 10.06.2025 - 16:00
  • Güncelleme: 10.06.2025 - 16:01

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne ziyarette bulunmak üzere yola çıkan Hindistan Başbakanı Neandra Modi, Türkiye'ye karşı Yunanistan ile askeri ve ekonomik işbirliğinin temellerini atıyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin geçen ay Hırvatistan, Hollanda ve Norveç’i kapsayan bir Avrupa turu yapması planlanıyordu.

Ancak Hindistan ile Pakistan arasındaki askeri gerilimler nedeniyle bu ziyaret son anda ertelenmişti. Modi, şimdi yeni Avrupa turuna GKRY ziyaretiyle başlayacak.

Modi'nin ziyareti esnasında daha önce de bahsettiği savunma sanayi ve ticari yatırımların konuşulması gündemde.

Bunun yanında Yunanistan, Pakistan - Hindistan çatışmalarında kullanılan Türk yapımı silahlara dair verilerin paylaşımı için resmen istek gönderdi. Hindistan, isteyi onaylayacağını belirtti.

HİNDİSTAN, TAKTİK VERECEK

Pakistan ile silah ticaret anlaşması sonucu Pakistan'ın ordusunu Türk yapımı silahlarla donatan Türkiye, Kaşmir'de iki komşu ülke arasında patlak veren çatışmalar sonrası bölgenin gündemini oturdu.

Hindistan ve Pakistan ordularının çatışması sonrası 6 jetini kaybeden Hint ordusu, büyük prestij kaybetti ve bu durumdan özellikle Türkiye'yi sorumlu tuttu. Türk ve Çin yapımı savunma sistemleri ise dünya sahnesinde prestij kazandı.

Yunanistan, Hindistan'ın komşusu Pakistan'la yaşadığı çatışmalar hakkında verileri Modi hükümetinden talep etti.

İlk kez Pakistan'a karşı olan operasyon esnasında düşürülen Rafael jetleri, Yunan ve Hint orduları tarafından kullanılıyor.

Yunanistan'ın bu uçakların nasıl düştüğüne dair elde edeceği bilgiler de, Türkiye'ye karşı olacak bir çatışma durumunda Yunanistan için büyük önem taşıyacak.

TÜRKİYE'YE KARŞI İTTİFAK

Bu hususta Hindistan, Türkiye'nin kendi bölgesindeki rakiplerini destekleme kararı aldı. 

Yeni Delhi, başta Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) ve Yunan Savunma Sistemleri (EAS) olmak üzere Yunanistan'ın savunma sektörüne yatırım yapma kararı aldı.

İki ülke arasındaki askeri işbirliği son yıllarda yoğunlaşırken Hintli savunma firmaları da, 'Türkiye'yi en büyük bölgesel rakibi' olarak gördüğünü belirten Yunanistan'a yatırım yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Modi'nin Lefkoşa ziyaretinde, bu konuların detaylı bir şekilde konuşulması bekleniyor. Avrupa'dan savunma sanayiini geliştirmek için finansman alan Atina, bir yüklü çeki de Modi'den almayı bekliyor.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.