Dolar 41,3022
%0.05
Euro 48,7881
%-0.01
Altın 4.837,100
%-0.41
Bist-100 11.048,00
%-1.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunanistan'dan Türkiye'ye açık tehdit!

Yunanistan'dan Türkiye'ye açık tehdit!

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ile son günlerde Ege Denizi’nde yaşanan gerginliklerin ardından tehdit gibi ifadelerle açıklama yapması dikkat çekti. Yunanistan medyasında yer alan haberde “savaş tehdidi sürdüğü sürece Türkiye SAFE’e giremez” denildi.

  • Ege Postası
  • 18.09.2025 - 12:53

Ege Denizi ve Batı Trakya’da acil durum tatbikatı Yapan Yunanistan’dan bu kezde Dışişleri Bakanlığı sözcüsü aracılığı ile tehdit gibi ifadeler geldi. Yunanistan basınında yer alan haberde " Savaş tehdidi sürdüğü sürece Türkiye SAFE’e giremez Üçüncü bir devletin, beş yıllık bir süreye sahip olan SAFE yönetmeliğine dahil olabilmesi için, AB ile bu üçüncü devlet arasında yasal olarak bağlayıcı ikili bir anlaşma yapılması gerekmektedir." Denildi.

TÜRKİYE İLE SAVAŞ TEHTİDİ SÜRÜYOR

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lana Zohiu, Türkiye’nin “casus belli” (savaş nedeni) tehdidini sürdürdüğü sürece, Avrupa Birliği’nin Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) programına giremeyeceği yönündeki Yunanistan’ın kararlı tutumunu yineledi. Zohiu, üçüncü bir ülkeyle (bu durumda Türkiye) anlaşma yapılması için oy birliğinin şart olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Sözcüsü Zohiu “Üçüncü bir devletin, beş yıllık bir süreye sahip olan SAFE yönetmeliğine dahil olabilmesi için, AB ile bu üçüncü devlet arasında yasal olarak bağlayıcı ikili bir anlaşma yapılması gerekmektedir. Bu anlaşmanın imzalanması için oy birliği zorunludur” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN KARŞI NAVTEX YAYINLADI

Ege’de araştırma yapmak üzere sefere çıkacağı belirtilen Piri Reis gemisi hakkında ise Zohiu, geminin İzmir limanından ayrılmadığını ve Yunanistan’ın konuyu yakından takip ettiğini bildirdi. Şu anki durum itibarıyla Türkiye’nin NAVTEX, Yunanistan’ın ise karşı NAVTEX yayımladığı bilgisini verdi.

TÜRKİYE LİBYA MUTABAKATI GEÇERSİZ VE HÜKÜMSÜZ

Zohiu, Türkiye-Libya mutabakatının geçersiz ve hükümsüz olduğunu, pratikte uygulanmadığını da sözlerine ekledi. Yunanistan’ın hem Trablus hem de Bingazi ile açık kanallarını sürdürdüğünü ve işlevsel ilişkiler kurma hedefinde olduğunu belirtti. “Dış müdahaleler olmaksızın, temsili ve adil seçimlerin yapılmasıyla Libya sorununun nihai olarak çözülmesini ve bu seçimlerden temsili bir hükümetin çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE GÖÇ

Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) görüşmelerini yeniden başlatmak için teknik ekiplerin belirlendiğini kaydeden Zohiu, Yunan tarafının ekonomik işbirliği alanında daha büyük bir ilerleme kaydedileceğini umduğunu söyledi.

Göç akışlarına ilişkin olarak ise, “Trablus ile bir sorunumuz yok. Sorun Tobruk’tan Girit’e geliyor” diyerek, Yunan makamlarının teyakkuzda olduğunu vurguladı.

BAKAN VE BAŞBAKAN GÖRÜŞMELERİ

Her iki ülkenin dışişleri bakanları Yorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan arasında olası bir görüşmeye dair, Zohiu henüz hiçbir şeyin kesinleşmediğini belirtti. Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme sorusu üzerine ise, ilgili bilgilendirmenin hükümet sözcüsü tarafından yapılacağını ifade etti. Zohiu ayrıca, Yunanistan’ın Yunanistan-Güney Kıbrıs elektrik bağlantı projesinin tamamlanması gerekliliği konusunda kararlı olduğunu yineledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.