Dolar 32,4033
%0.14
Euro 34,7994
%0.02
Altın 2.401,940
%0.21
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Yeter sayısı’ krizi kavgaya döndü: Cumhur İttifakı meclisi terk etti

‘Yeter sayısı’ krizi kavgaya döndü: Cumhur İttifakı meclisi terk etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda yaşanan yeter sayısı ve ara kriziyle başlayan tartışmaların kavgaya dönerken Cumhur İttifakı grubu meclis salonunu terk etti.

  • Ege Postası
  • 16.09.2022 - 22:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise Aliağa’daki çevre kirliliğine ilişkin hazırlanan rapor ve usul üzerine yapılan tartışmalar oldu. Mecliste ayrıca, Aliağa’yı ilgilendiren ilk maddenin görüşülmesinin yaklaşık 2 saat sürmesinin ardından oylama aşamasına geçilmesiyle birlikte karar almak için yeterli sayı olup olmaması da salonda gerginliğe neden oldu. 

Oturumun başlamasından 2,5 saat sonra salonda sadece 48 meclis üyesinin kalmış olması ise dikkat çekti. Salonda hazır bulunan meclis üyesi sayısının 48 olduğunun tespit edilmesinin ardından karar için yeterli evet sayısı üzerine tartışma çıktı.

Tartışmaların ardından oturuma 1 saat ara verildi. Arada süresince salonda hazır bulunan CHP’li 30 meclis üyesinin bulunduğu ve meclisten giden CHP’li meclis üyelerinin aranarak geri çağrıldığı öğrenildi.

Oturumun başlamasının ardından ise “usulü” tartışma başlarken meclis üyeleri arasında gerilim tırmandı ve kavgaya dönüştü.

HIZAL: MECLİSİN BU HALİYLE TOPLANMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Ara sonrasında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, usule aykırı hareket edildiğini belirtti ve “Keşke 89 arkadaşınızı arayıp çağırmasaydınız. Usulü anlamda itirazlarımız var. Karar yeter sayısı olmadığından siz meclis tatil ettiniz. Yönetmeliğin ilgili maddesi, meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması ya da karar yeter sayısının olmadığını tespitinin ardından meclis başkanı meclis erteleyerek 3 gün içerisinde yeniden toplar diyor. Meclis şu an toplanabiliyor. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir diyor yönetmelik. Dolayısıyla önce 89 sayısını bulma ihtiyacını duydunuz. 89 olmadığını anlayınca 45’i aradınız. Ama bu meclisin yeniden toplanabilmesi için gündemin ilan edilmesi gerekiyor. Karar yeter sayısının olmaması nedeniyle meclise verdiğiniz aranın ardından bir sayısal miktar toplaması lazım. Daha sonra da meclis gündeminin yönetmelikte belirtildiği şekliyle ilan edilmesi gerekir. Bize böyle bir ilan yapılmadı. Dolayısıyla bu meclisin bu haliyle toplanması söz konusu olamaz” diye konuştu.

ÖZUSLU: MECLİS KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

Hızal’ın ardından konuşan Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Meclis tatil edilmedi. Herhangi bir tutanak yok. Kayıtlar çok açık. Ben, üstüne basa basa şu anda yaptığım salonda kaç meclis üyesi olduğunun tespitidir dedim. Ardından bileşime 1 saat ara verdim Yani meclisin 3. Bileşimine 1 saat ara verdim. Daha önce de 5 dakika ara vermiştik. Ondan sonra bu istediklerinizi istemediniz. Kaldığımız yerden devam ettik. Tabii ki de itiraz yolları açıktır. Meclis kaldığı yerden devam edecek” dedi.

KÖKKILINÇ: KARAR YETER SAYISI VARDI YİNE VAR

Son olarak konuşan CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç ise, “Sayın Hızal, ara verilmeden önce 48 kişi olduğunu beyan etti. Demek ki meclis ara vermeden önce karar yeter sayısı var meclis yönetmeliğine göre. Ayrıca ara verme yetkisi sadece meclis başkanına ait Siz de bu yetkinizi kullanarak 1 saat ara verdiniz. 1 saatin sonunda imza föyünü uzattınız ve kaç imza olduğunu açıklamalısınız. 63 imza var diyorsunuz. Demek ki karar yeter sayısı var. Siz ara vermeden önce de karar yeter sayısı vardı, aradan sonra da karar yeter sayısı mevcut” ifadelerini kullandı.

Oylamaya geçilmesinin ardından, AK Partili meclis üyelerinin söz hakkı isteyerek oylamaya karşı çıkmalarıyla birlikte CHP ve AK Parti grubu arasında kavga çıktı.

CHP’li bir meclis üyesinin  AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a “Terbiyesiz” demesinin ardından meclis üyeleri birbirlerinin üzerine yürüdü. 

Gündem maddesine geçilmesi sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın ‘Usul için söz istiyorum’ söylerini kullanması sonrası CHP’liler tarafından ‘söz vermeyin’ sözleri yükselirken, Hızal Başkan Vekili Özuslu’ya yönelik ‘Meclisi yönetemiyorsunuz’ ifadelerini kullandı. Hızal’a yanıt veren Özuslu, ‘Sizin yüzünüzden yönetemiyorum. Her maddede usul hakkında söz alırsanız olmaz’ ifadelerini kullanırken mecliste tansiyon bir kez daha yükseldi.

Tartışanların arıdnda yeniden söz alan Hızal, Biz usulü anlamada meclisin topallayacağını söyledikten sonra bu oturumda bulunmayacağız. Ben bunu tutanağa geçmesini istiyorum” dedi

Hızal’ın sözlerinin ardından Cumhur İttifakı grubu meclisi terk etti.

MECLİS DEVAM ETTİ

Cumhur İttifakı’nın salonu terk etmesinin ardından oturum Millet İttifakı ve DEVA Partili meclis üyesiyle devam etti.

Oturumun sonlanmasının söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın,  “Üzücü bir akşam yaşıyoruz. Bir yönetmelik ve kanun hükmünün bu şekilde önümüze konulması üzücü. Mecliste karar yeter sayısı vardı. Aranın ardından tartışmaya erek yoktu. Biz neyin kavgasını yapacaksak bu mecliste olsaydı. Şu anda muhalefet sırası boş. Kendileri İzmir halkının kendilerine verdiği muhalefet görevini yerine getirmekten imtina ettiler. Bizim birinci görevimiz bu meclisin çalışmasını sağlamaktır. Meclisler bazı yorum engelleriyle engellenip kitleniyorsa orada demokrasi kitlenip engelleniyor demektir. Bu meclisin çalışmasını engellemeye çalıştılar yapılacak tartışmanın içeriği konusunda farklı değerlendirmeler olabilir. Her konuyu en iyi şekilde tartışabilmeliyiz. CHP larka diliyoruz ki bundan sonraki meclislerimizde daha sakin ve içten tartışalım. Amacımız meclis çalıştırmak olsun” dedi. 

ÖZUSLU: MUHALEFETİ İZMİRLİLERE ŞİKAYET EDİYORUM

Aydın’ın ardından konuşan Özuslu ise muhalefeti İzmirlilere şikayet etti ve “Üzücü ve yorucu bir akşam geçtik. Demokrasiden bahsediyorsak muhalefet de vardır Demokrasinin gereği muhalefetin de söz hakkı olmalıdır. Meclislere bakılsın hangi partiden olursa olsun kimsenin söz hakkı kısıtlanmış mıdır? Muhalefet görüşlerini vaaz edecek. Biz meclisi iktidar partisinin üyeleri olarak bu görevi yapıyoruz. Meclis başkan vekili olarak görevim buradayken bu meclisin sağlıklı yürütülmesinden ve alınan kararların sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesinden sorumluyum. Ama sizlerin de kararların sağlıklı alınabilmesi için meclisin en başından en sonuna kadar CHP’li meclis üyelerinin yaptığı gibi burada olmak mecburiyetindeyiz. Ben kararların alınmasını sağlıklı bulmuyorum diyerek meclis salonunun terk edilmesi onların demokrasiye de inancıdır. Ben bu hareketlerinin tutanaklara geçmesini talep ediyorum. Kendilerini de İzmir halkına şikayet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.