Yargıdan Kartal Dağı’nı kurtaran karar
İzmir’in akciğeri olarak bilinen Kartal Dağı’na kurulmak istenen mermer ocağı için açılan davada karar geldi. İzmir 4. İdare Mahkemesi, alanda yapılması planlanan maden için “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
- Ege Postası
- 05.06.2022 - 10:54
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Mart ayında İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bilinen Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na mermer ocağı açmak için harekete geçmişti. Maden haberleri ise yapılacağı haberleri gerek bölge halkından gerekse çevrecilerden büyük tepki toplamıştı.
Bölge halkı, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köylerini etkisi altına alacak mermer ocağının yapılmaması için mücadele edeceklerini belirtirken alanda arkeolojik kalıntıların olduğunu söylemişlerdi.
Mayıs ayında, Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmalarının bölgede bulunan ve tapınak ya da kilise olduğu tahmin edilen antik kalıntılar için İzmir 1. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından inceleme yapılmıştı.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise maden bölgesindeki alanlardan Küçükkale Mahallesi Akarca mevkiinde bulunan orman statüsündeki 101 ada 1 numaralı parseldeki bölgede Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ilişkin veriler bulunduğu gerekçesiyle bölgenin 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine karar vermişti.
YARGI MADENE ‘DUR’ DEDİ
Öte yandan; geçtiğimiz yıl bölge halkı tarafından yargıya taşınan maden çalışmalarıyla ilgili karar çıktı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, alanda yapılması planlanan maden için “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
Kararın ardından Kartal Dağı Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“İzmir İli Tire İlçesi Büyükkale-Küçükkale Köy sınırları içindeki Kartal Dağı olarak bilinen çok değerli Kızılçam ormanları içinde açılması planlanan ve 2020 yılından bu yana da bölge halkı ile tüm çevre gönüllüsü dostlarımızın destekleriyle sürdürdüğümüz demokratik karşı duruş hareketimizin son aşaması Hukuk sürecinde İzmir 4.İdare Mahkemesi itirazlarımızı haklı bularak "Yürütmeyi Durdurma" kararı verdi...
Bu Mücadelenin ilk Raundunu birlik beraberlik içinde ve kararlılıkla sürdürdüğümüz karşı duruşlar neticesinde yapılması planlanan çalışmaların yasalara aykırı olduğunu ısrarla vurgulayarak süreci CED mevzuatına aykırılıktan zaten kazanmıştık; ikinci raundu ise İzmir 4. İdare Mahkemesinin verdiği YDK ile kazandık...
Peki maç bitti mi? Hayır!
Biz Bölge halkları olarak Kartal Dağının sahip olduğu doğal dokusu ile Flora ve Fauna çeşitliliği açısından çok değerli olduğunu zaten biliyorduk ve onun için Kartal Dağının yamaçlarını kendimize yurt bildik ve yaşar olduk tıpkı aynı havayı soluyan aynı nimetlerinden beslenen öteki canlar gibi; ayrıca Kartal Dağının içinde sakladığı değerlerin bunlarla sınırlı olmadığını öngörerek, etimizle tırnağımızla kazıya, kazıya ortaya çıkarttığımız ve 2200 yıllık bir geçmişe uzanan Arkeolojik kültür varlıklarını da ortaya çıkartarak belgeledik ve Arkeolojik SİT olarak tescillenmesiyle de dünya aleme duyurma mücadelesi içindeyiz.
Daha ilk günden beri inandıklarımızı kararlılıkla savunarak adım adım zafere yürüyoruz ve ilk gün söylediklerimizi bir kez daha buradan haykırıyoruz;
Kartal Dağı içinde yaşayanlarıyla birlikte bir bütündür, Taş ocaklarının talanına terk edilemeyecek kadar değerli kişisel Ranta kurban edilmeyecek kadar da kıymetlidir...
Kartal Dağı Sıradan bir dağ olmanın çok ötesinde binlerce yıllık bir tarihe ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar sakladığı Arkeolojik Kültür varlıklarıyla birlikte bu ülkenin vazgeçilmez bir zenginliğidir; korumak kollamak görevi ise onun bağrında yaşayanlar kadar tüm bu ülkenin sahiplerinindir...
O sebeple Kartal Dağı’nın tamamında,
1-Maden Arama Ruhsatları derhal iptal edilmelidir...
2- Dağın Orman Dokusu ve flora Fauna çeşitliliği acilen Koruma altına alınmalıdır ve acilen Milli Park ya da Doğal SİT alanı ilan edilmelidir
3- Kartal Dağının 2000 yıldan beri bağrında sakladığı birbirinden farklı alanlardaki onlarca Arkeolojik Kültür varlığından henüz bir yıldan bu yana haberdar olan Devletimiz ve ilgili birimleri bu değerlerin kaçak kazılarla talan edilmesine asla izin vermeyecek önlemleri acilen alarak Dağın tamamında yüzey araştırmaları yaparak Dağın Tarih sahnesindeki yeri ve önemini gelecek nesillere belgeleyerek bırakmalıdır.
4- Kısaca Kartal dağının tamamı Arkeolojik SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmalıdır...
5- Devletimizin ilgili birimleri; Kartal Dağına Taş ocağı Müteahhitleri ve rantiyecileri değil, çocukları, öğrencileri, gençleri, Arkeologları, Tarihçileri ve bilim insanlarını yollaması bölge halkı olarak genel arzu ve isteğimizdir...”
Yorum Yazın