Dolar 32,7735
%0.02
Euro 35,0515
%-0.11
Altın 2.441,220
%-0.68
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
YHK kararının ardından, sendika içinde tansiyon düşmüyor

YHK kararının ardından, sendika içinde tansiyon düşmüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında devam eden grev tartışması ve Yüksek Hakem Kurulu kararı ile son bulan gerginlik, şimdi de sendika içine taşındı. Bugün sendika içerisinde yapılacak görüşmelerden olumlu sonuç alınamadığı takdirde, toplu istifalar ve neticesinde DİSK’i ve Genel-İş’i ilgilendiren bir olağanüstü kongre süreci bekliyor.

  • Ege Postası
  • 29.07.2013 - 15:00
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZELMAN ve İZENERJİ’de çalışan 10 bin emekçiyi ilgilendiren toplu sözleşmelerin YHK kararı ile son bulması ve masa başında anlaşma sağlanmaması üzerine sendikada başlayan gerginlik had safhaya ulaştı. İstedikleri rakamları alamayan emekçiler, olayın faturasını sendika içinde yöneticilere kesmek isterken, sendika üst yönetiminin ise yapı içinde barışı sağlamak istediği öğrenildi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda delegeler olağanüstü kongre için düğmeye basarken, yapılacak durum değerlendirmesinin ardından toplu istifa vermeye hazırlandıkları öğrenildi. Yine bir diğer iddiaya göre, Çarşamba günü sendika içerisinde yapılacak olan toplantı neticesinde verilecek istifalar ile birlikte, emekçilerin başka bir sendikaya geçişi de söz konusu. Sendika içerisinde “İşçiyi satanı biz de satarız” sesleri yükselirken, sendika başkanlarının şimdiden sonra izleyeceği yol ise merakla bekleniyor.

TOPLU İSTİFA BEKLENİYOR

Sendika tarafından açıklanan grev tarihi olan 26 Temmuz’dan öncesi son dakikada gelen YHK kararı ile birlikte yasal olarak grev hakları ortadan kalkan ve sadece İZENERJİ bünyesindeki 4 bin çalışan ile greve yürüyen Genel-İş’te yaşanan şok sonrası, 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı istifa edeceğini duyurmuştu. Diğer yandan, YHK kararının sendika genel merkezine aslında bir gün önceden ulaştığı ve yönetimin durumu emekçilerle paylaşmadığı da iddia edilirken, tepkilerin asıl hedefi ise DİSK ve Genel-İş Başkanı Kani Beko olmuş durumda. Hatırlanacağı üzere, grevden önceki gece karara tepki gösteren emekçiler, sendika önünde toplanmış ve yaşanan protestolar sonrası Başkan Beko sendika binasında mahsur kalmıştı. Beko’nun geçtiğimiz günlerde basına yaptığı açıklamada “Böyle bir kardeşimizi asla bırakmayız” dediği ve istifasını duyuran 2 No’lu Şube Başkanı Şanlı’ya desteğin giderek arttığı ve tepki göstermek amacı ile kendisi ile birlikte şube yönetiminin de toplu istifaya hazırlandığı öğrenilirken, Şanlı ise sessizliğini koruyor.



ŞANLI: KAOS YARATMAK İSTEMİYORUZ

Akşam saatlerinde, toplantıdan çıkacak karar doğrultusunda delegelerin bir basın açıklaması yapacağı öğrenilirken, aldığı istifa kararı sonrasında kendisine desteğin giderek arttığını doğrulayan Taner Şanlı ise, “Kaos ortamı yaratmak istemiyoruz ve sessiz kalma kararı aldık. Ama şunu söylemek isterim ki, binlerce kişi istifaya hazırlanıyor. Tüm şubelerde yaşananlara karşı büyük bir tepki oluşmuş durumda. Burada herkes kalsa bile biz gideceğiz. Ama işçi kardeşlerimi asla yalnız bırakmayacağım” dedi.



BELEDİYEYE DE TEPKİ BÜYÜK

Sendika yönetiminde tüm bunlar yaşanırken, sendikadaki emekçilerden oluşan bir grubun da, YHK kararını “grev kırıcı” olarak nitelediği ve asıl tepkinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na gösterilmesi gerektiğini savunduğu öğrenildi. İşçi haklarının kısıtlandığını ve konuya dair Yargıtay kararlarının hiçe sayıldığını savunan emekçiler, grevin de fiilen engellendiğini belirterek, işveren konumundaki Büyükşehir Belediyesi’nden ek protokol ile ücret artışı talebinde bulunmaya hazırlanıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.