Venezuela'nın başkenti Caracas'ta patlama sesleri
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta sabahın erken saatlerinde kentin farklı noktalarında patlama sesleri duyuldu, askeri üs bölgesi yakınlarında dumanlar yükseldi ve elektriklerin kesildiği bildirildi. Resmi makamlar henüz açıklama yapmazken sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ve paylaşımlarda ABD saldırısı ihtimali değerlendirildi.
- Ege Postası
- 03.01.2026 - 10:36
- Güncelleme: 03.01.2026 - 13:33
Venezuela'nın başkenti Caracas'ta, şehrin farklı bölgelerinde patlamaların meydana geldiği bildirildi.
Resmi kaynaklardan henüz bir açıklama gelmezken sosyal medyaya yansıyan görüntülerde şehrin farklı bölgelerinde ateş ve dumanların yükseldiği görüldü.
ASKERİ ÜS BÖLGESİNDE DUMANLAR YÜKSELDİ
Reuters'ın aktardığına göre Caracas’ta, sabahın erken saatlerinde (yerel saate göre 02.00'da) uçak sesleri ve art arda gelen güçlü patlama benzeri gürültüler duyuldu.
Kentin güneyinde, büyük bir askeri tesisin yakınlarında en az bir duman sütunu yükselirken, aynı bölgede elektrik kesintisi meydana geldiği bildirildi.
Bazı sosyal medya hesaplarından Venezuela'daki saldırıya ait olduğu iddia edilen görüntüler de paylaşıldı.
Görüntülerde şehrin farklı noktalarında patlamaların olduğu ve dumanların yükseldiği, aynı zamanda kentin üstünde ABD'ye ait olduğu iddia edilen helikopterin uçmakta olduğu görüldü.
İLK TEPKİ KOLOMBİYA'DAN GELDİ
Patlamalara ilişkin ilk tepki Kolombiya'dan geldi.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Caracas şu anda saldırı altında. Dünyayı uyarın: Venezuela saldırıya uğradı! Füzelerle bombardıman yapıyorlar. OAS ve BM derhal bir araya gelmelidir" ifadelerini kullandı.
Petro ikinci bir açıklama daha yaptı ve "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olan Kolombiya, Venezuela'ya karşı yapılan saldırının uluslararası hukuka uygunluğunu tespit etmek üzere derhal toplanmalıdır. Cúcuta'da PMU (Proje Yönetim Birimi) faaliyete geçirildi ve sınırda operasyonel plan yürürlüğe konuldu" açıklamasında bulundu.
VENEZULA ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ: ABD KAYNAKLI ASKERİ EYLEMLER TARAFINDAN HEDEF ALINMIŞTIR
Venezuela’nın Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, saldırıların ABD kaynaklı askeri eylemler olduğunu açıkladı.
Açıklamada, Karakas'taki çeşitli noktalar ile ülkenin diğer bazı bölgelerinin ABD’den kaynaklanan askeri eylemlerle hedef alındığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:
"Venezuela Bolivarcı Cumhuriyeti olarak bildiriyoruz ki kısa süre önce Karakas'taki çeşitli noktalar ile ulusal toprakların diğer bazı bölgeleri, Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı askeri eylemler tarafından hedef alınmıştır. Meydana gelen hasarın tespitine yönelik çalışmalar sürmekte olup, olası insani etkiler değerlendirilmektedir. Ülkemizin istikrarı ve barışı açısından kritik bir dönemde; devletlerin, dost hükümetlerin, bölgesel entegrasyon mekanizmalarının, çok taraflı örgütlerin ve kardeş halkların diplomatik dayanışmasını saygıyla ve kararlılıkla talep ediyoruz. Uluslararası hukukun, Venezuela’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün savunulması ile bölgesel güvenliği ve halkımızın yaşamını tehlikeye atan her türlü saldırganlığın derhal durdurulması için destek, açıklama ve aktif katkı çağrısında bulunuyoruz."
SAVUNMA BAKANI'NIN KONUTU VURULDU İDDİASI
Çeşitli bölgelerde gerçekleşen saldırılarda askeri bölgelerin ve üslerin hedef alındığı belirtilirken Sky News Arabia ise, Venezuela Savunma Bakanı General Vladimir Padrino López'in konutunun vurulduğunu iddia etti.
ABD UZUN SÜREDİR HAZIRLIK YAPIYORDU
Venezuela ile ABD arasındaki gerilim, Washington’un uyuşturucu kaçakçılığı ve güvenlik gerekçelerini öne sürerek Latin Amerika’da askeri ve siyasi müdahale alanını genişletme politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
ABD’nin yaptırımlar, tehditler ve olası operasyon açıklamalarıyla krizi sürekli sıcak tutması, Venezuela üzerinde egemenliği aşındırmaya yönelik emperyalist baskı mekanizmalarını yeniden devreye sokuyor.
Caracas yönetimi ise bu suçlamaları reddederek, sürecin ülkenin enerji kaynakları ve bölgesel bağımsızlığına yönelik bir kuşatma olduğunu savunuyor. Uzun süredir devam eden bu tablo, Venezuela’nın iç güvenliğine dair her gelişmenin ABD müdahalesi ihtimaliyle birlikte okunmasına neden oluyor.
ABD ordusu Eylül başından bu yana Karayipler ve Doğu Pasifik'te uyuşturucu taşıdığı öne sürülen teknelere en az 26 saldırı gerçekleştirmiş, bu saldırılarda 100'ü aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Yorum Yazın