Dolar 32,3766
%-0.32
Euro 34,7091
%-0.28
Altın 2.396,850
%-1.07
Bist-100 10.154,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları: Gümrükçü'nün adaylığına müdahale edilmemeli

Umutoğulları: Gümrükçü'nün adaylığına müdahale edilmemeli

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyükizmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında İzmir Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekillği Seçimi'yle ilgili açıklamalarda bulundu. Adaylığını açıklayan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tercih ettiği isim olduğu iddia edilen Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyeleri Meclis Üyesi Murat Aydın'ı karşılaştıran Umutoğulları, "Gümrükçü ve Aydın o salona girerse ve oylama olursa Gümrükçü seçimi açık ara kazanır" yorumunu yaptı. Umutoğulları ayrıca "Bu süreci bence Büyükşehir Belediyesi götüremedi. Bu kadar kargaşa olmasının sebebi Soyer ve Yücel’in tavrını çok net ortaya koymaması. Benim şahsi kanaatim Gümrükçü’nün adaylık talebine müdahale edilmemesi. Gerçekten Gümrükçü’yü eğer Büyükşehir Meclisi seçecekse bırakın seçsin. Yok eğer bunu yapmayacaksa orada aday olacak kişi Murat Aydın’sa onun çıkıp demokratik hakkını kullanıp ‘Ben adayım’ demesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 06.04.2022 - 18:39

EGEPOSTASI - Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyükizmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında İzmir siyasetindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Umutoğulları İzmir Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekilliği seçimi öncesi kulislerde konuşulanlar, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün adaylık durumu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kulis çalışmaları ve ilçe belediye başkanlarının tercihleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“SEÇİMİN OLMAMASI GEREKTİĞİ GÖRÜŞÜ VAR”

“Kulislerden CHP’lilerle yaptığımız görüşmelerde grup başkanvekilliği seçiminin aslında olmaması gerektiği, hatta Büyükşehir Belediyesi ile İl Başkanı’nın işaret edeceği isim üzerinden gidilmesi konusunda bir görüş var. Bu biraz AK Parti’nin çalışma şeklini andıran bir durum. O zaman da CHP’de gerçekten demokrasiye özlem duyan, demokrasiyi savunan kişilerle çelişki yaratıyor. 

“GÜMRÜKÇÜ’NÜN ADAYLIĞI CHP İÇİNDEKİ GRUPLAR İÇİN TEHLİKE”

Utku Gümrükçü’nün adaylık çıkışı bir boksörün ummadığı anda yumruk atıp rakibi sersemlemesi gibi bir şey oldu. Bütün belediye başkanları ve meclis üyelerinde şaşknılık yarattı. Biz Gümrükçü açısından risklerini anlattık. Niye bir ilçe belediye başkanı risk alır? İvme yakalamışken bu kadar yetenekli, siyasette başarılı olmuş biriisin partisine karşı sorumluluğu olarak algılanabilir. Bir sonraki hesabı yapıyor diye düşünülebilir. Ama şu güne geldiğimizde artık kimse Utku Gümrükçü’nün adaylığını konuşmuyor. CHP içersinde Soyer’ciler, Abdül Batur’cular, Tuncay Özkan’cıların grup çatışması haline geldi. Gümrükçü’nün adaylığı bu ismini saydığım gruplar açısından tehlike.

 “AZİZ KOCAOĞLU OLSAYDI…”

Büyükşehir Belediye Başkanı var fakat seçildiği günden itibaren bir sonraki dönemde aday olacak isimlerle ilgili kulisler hala devam ediyor. Abdül Batur, Mustafa İduğ, Utku Gümrükçü konuşulmaya başlandı. Bütün bunların konuşuluyor olmasının tek gerekçesi Soyer döneminin Aziz Kocaoğlu dönemi gibi olmaması. Tunç Soyer’in çok demorkatik bir tavır içerisinde olması. Aziz Kocaoğlu olsa grup başkanvekili seçimiyle ilgili adaylığını açıklayan ilçe belediye başkanını arayıp, saydırır ve konuyu kapatırdı. Bu kadar demokratik bir ortam çizmiş bir belediye başkanı varsa temayülü yerine getirmek lazım. Bir büyükşehir belediye başkanı demokratik ortamın kapısını açmışsa o zaman Gümrükçü ya da başka bir isim adaylık düşünüğünde Büyükşehir ya da İl Başkanı şunu dememeli: Ben başkanım ben kimi istersem onunla yürürüm. O benim grup başkanvekilim olsun. O zaman grup ieçrisinde çıkacak olan Gümrükçü ya da başka birsiyle ilgili şu demokratik süreci işletip, parti içerisinde aday olacak isimleri o grupta kim tercih edecekse onun grup başkanvekili olması lazım.

“MURAT AYDIN ADAYSA ‘BEN ADAYIM’ DEMELİ”

Murat Aydın ismi konuşuluyor. Murat Aydın’ın CHP’de ne kadar geçmişi var bakmak lazım. En azından İzmir’de çok büyük bir geçmişi yok onu biliyoruz. Tunç Soyer onu grup başkanvekili yaptığında bu temsilyiet noktası ne kadar yeterli olur hepimiz görmek lazım. Murat Aydın’ı kamuoyu çok fazla tanımyor. Murat Aydın’ın da bir çaba göstemesi lazım. Aydın çıkıp adaysa ‘Ben adayım’ demeli. Murat Aydın bunu yapmıyor, bekliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı işaret edecek, o gün gelecek ‘Adayım bu, siz de destekleyin’ diyecek. Ya da seçim yaptırmayacak ‘Adayım bu’ diye dayatacak. Bu kadar demokrasi özümsemiş bir siyasi partide birilerinin sırtına basarak bir yerlere gelmek ne kadar doğru bunu da tarıtşmak gerekiyor. Murat Aydın’la ilgili eleştirilerin başında bu geliyor. 

“ÖRGÜT BUNUN NERESİNDEN TUTACAK?”

Murat Aydın kendisinin talep etmediği, istemediği bir göreve getirilmek isteniyor. Fotoğraftan bu gözüküyor. Gümrükçü ile ilgili bunu söyleyemeyiz. Gümrükçü geriye dönüp baktığımızda son 10 yılda sürekli siyasi mücadele vermiş, dişiyle, tırnağıyla bir yerlere gelmiş bir belediye başkanı. Bütün tabloya baktığınızda bir taraftan İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı’na ragmen çıkıp ‘Adayım’ diyen bir adam var. Öbür tarafta hala aday olup olmadığı belli olmayan, ama perde arkasında Büyükşehir Belediye Başkanı’nın aday yapmak istediği birisi var. Örgüt bunun neresinden tutacak? Meclis üyeleri, belediye başkanları gerçekten bütün iradeye rağmen ‘Ben aday olmak istiyorum’ diyen birine mi bu bayrağı verecek, yoksa bir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın dayatacağı bir adayı mı kabul edecekler? Demokrasiyle sandığı kapatacaksın. O sandıktan kim çıkarsa Murat Aydın ilk sınavı verecek. Murat Aydın’ın örgüt içerisindeki etkisi ve ağırlığını görmek lazım. Bugün Serdar Sandal açık açık Büyükşehir Belediye Başkanı’nın desteklediği bir isim olması gerektiğini söyledi. Muhtemelen bugün hangi başkanı alırsak alalım buna benzer cümleler kuracaktır. Hiçbir belediye bşakanı kalbinden geçmese bile büyükşehir belediye başkanını karşısına almaz. Niye alsın? 

SOYER GÜMRÜKÇÜ’YE NEDEN RANDEVU VERMEDİ?

Gümrükçü ilk mart ayında adaylığını açıkladı. Bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Aydın’la çalışmak istiyorsa Gümrükçü’yü çağırıp ‘Ben Murat Aydın’la çalışmak istiyorum. Sizin şu an bir sorumluluğunuz var, onu devam ettirin. Buna zaman ayıracak bir kişiye ihityacım var’ diye söylemesi lazımdı. Randevu talep eden Gümrükçü’ye randevu vermemesinin sebebi olarak da ‘Bana sorup aday olmadı ki’ diyormuş, kulislerde konuşulan bu. Parti içerisinde rekabete girmek istemiyorsa Soyer bu görüşmeyi yapmalıydı. Ben Utku Gümrükçü cephesiyle de görüşüyorum. Gümrükçü’ye yakın birçok isim de Gümrükçü’nün aday olacağını ve adaylığını oylatacağını söylüyor. CHP’de böyle bir hareketlilik var. Soyer ve Gümrükçü’nün nasıl bir tavır alacağını hep beraber göreceğiz. 

“EKİPLERİN MÜCADELESİNE DÖNDÜ”

Gümrükçü’nün bu noktadaki çıkşının bence kendine göre haklı gerekçeleri olabilir. Adaylık talebi varsa dinlenmeli. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı bu talebi sırf kendisinden icazet almadı diye dillendiriyorsa ve randevu talebini reddediyorsa o zaman burada başka bir sorun var. Bunun tek gerkeçesi şu: artık grup başkanvekiliği seçiminden çıkıp ekipler mücadelesine dönmüş durumda. Gümrükçü’nün adaylığını  Tuncay Özkan’a bağlayabilirler, ki konuşulan da bu. İl Başkanı’nın da durumu vahim. İki arada bir derede kalmış. Demokratik süreci mi işlemesi gerekiyor, ya da Gümrükçü’yü çağırıp ‘Kardeşim sen bu gemiden in’ mi demesi gerekiyor.  

“’AYDIN OLACAĞINA GÜMRÜKÇÜ OLSUN’ DİYENLER VAR”

Bence şunu söyleyebiliriz.  Gümrükçü ilk adaylığını açıkladığında ‘Nereden çıktı’ diyen birçok büyükşehir meclis üyesinin ‘Murat Aydın olacağına Utku Gümrükçü olsun’ dediğini görüyorum. O noktaya nasıl geldi onu sorgulamak gerkeiyor. Bu süreci bence Büyükşehir Belediyesi götüremedi. Bu kadar kargaşa olmasının sebebi Soyer ve Yücel’in tavrını çok net ortaya koymaması. Benim şahsi kanaatim Gümrükçü’nün adaylık talebine müdahale edilmemesi. Gerçekten Gümrükçü’yü eğer Büyükeşhir Meclisi seçecekse bırakın seçsin. Yok eğer bunu yapmayacaksa orada aday olacak kişi Murat Aydın’sa onun çıkıp demokratik hakkını kullanıp ‘Ben adayım’ demesi gerekiyor. 

“YÜCEL’E SİYASİ BASKI OLABİLİR”

Ben Deniz Yücel’in siyasi bir baskı üzerinde kaldığını düşünüyorum. Eğer yarın Deniz Yücel, Utku Gümrükçü’yü çağırıp,  ‘Gel kardeşim bak Büyükşehir Belediye Başkanı bu adayı istiyor. Gel oturup konuşaım’ diye Gümrükçü’yü adaylıktan çekecek bir girişimi olursa Yücel’in istediğinden değil, siyasi baskıdan kaynaklı bir tavır olacağını düşünüyorum. İl Başkanı, Gümrükçü çıkıp aday olursa genel merkez için siyasi otorite kaygısı var mı diye düşnüebilir.

“GÜMRÜKÇÜ VE AYDIN O SALONA GİRERSE…”

Tunç Soyer bugün çıkıp dese ‘Utku Başkanım ben bu adamla çalışacağım, aday olmanı istemiyorum’ dese bile Gümrükçü kazanır. Gümrükçü seçime girip kaybetse bile kazanır. Şu an Gümrükçü siyaseten attığı manevrayla şu an Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Başkanı, kendisine rakip olarak gördüğü herkesi köşeye sıkıştırmış durumda. Hepimiz Utku Gümrükçü’yü iyi tanıyoruz. Bugün şunu söylüyor insanlar: Utku Gümrükçü o salona girerse ne olur? Gümrükçü ve Murat Aydın o salona girerse o sandığı kapatıp oylama olursa Gümrükçü seçimi açık ara kazanır. Ama orada ister Büyükşehir müdahale etsin, ister ilçe belediye başkanları, Utku Gümrükçü salona girerse seçimi kazanır. Bugün Utku Gümrükçü’nün adaylığının rengi değişti. Gümrükçü’nün adaylığından çıktı, ekiplerin savaşına dönüştü. 

“VEKİLLİK İÇİN İSTİFA EDERSE NE OLACAK?”

Bence en sorulması gereken hikaye şu: Murat Aydın’ın milletvekili adayı olması bekleniyor. Öyle olursa 7 ay sonra istifa etmesi lazım. Ne olacak şimdi? CHP tekrar yeniden böyle bir tarştma içine girecek. Eğer CHP grubunda Murat Aydın Abdül Batur veya Ali Engin konuşuluyor olsaydı bugün bu konuların hiçbiri konuşulmuyor olurdu. Çünkü hepsi siyasi kariyeri bilinen isimler.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.