Dolar 32,2520
%0.03
Euro 34,7592
%-0.12
Altın 2.441,780
%0.38
Bist-100 10.269,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de eylem İzmir'de zafer

Türkiye'de eylem İzmir'de zafer

​DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine aldığı karar doğrultusunda Türkiye genelinde greve başladı. 10 kent, 22 fabrika ve 15 bin metal işçisini kapsayan grev kapsamında İzmir ve Manisa’nın çeşitli noktalarında iş bırakan metal işçileri adaletli toplu sözleşme istedi. Eylem günü, üç fabrikadan ikisi, üyesi oldukları MESS'ten ayrılarak DİSK ile pazarlık masasına oturdu. İşçinin kızgınlığı sevince dönüştü.

  • Ege Postası
  • 29.01.2015 - 17:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Türkiye çapında greve çıkan metal işçileri, İzmir’de Çiğli, Gaziemir  ve Manisa’da iş bıraktı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü bulunan binlerce işçi İzmir’de Çiğli A.O.S.B.’de bulunan Schenider Elektrik Fabrikası’nda toplu sözleşme süreciyle ilgili geniş katılımlı bir protesto düzenledi. Eylem günü ilginç bir gelişme yaşandı, üç fabrikadan ikisi, üyesi oldukları MESS'ten ayrılarak, DİSK'le anlaşmak için toplu sözleşme masasına oturdu. 


 
YAĞMUR ALTINDA ZAFER HALAYI
Birleşik Metal İş Sendikası’nın yanı sıra, DİSK’e bağlı sendikalar, TÜRK-İŞ, KESK ve TMMOB’un da katılım gösterdiği grevde çok sayıda emek ve demokrasi örgütü de metal işçilerine destek verdi. “Büyüyen ekonomiden biz de payımızı istiyoruz” diyen ve adil toplu sözleşme hakkı isteyen metal işçileri yağışlı havaya aldırış etmeden “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Fabrikalar MESS’e mezar olacak”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları ve halaylar eşliğinde MESS’i protesto etti. Eylem günü sürpriz bir gelişme yaşandı. Eylemin yapıldığı üç fabrikadan ikisi, MESS'ten ayrıldı, DİSK ile toplu sözleşme masasına oturdu. MESS işçilere yüzde 9 zam teklif ederken, pazarlık masasında, işverenlerin işçiye yüzde 23 zam teklif ettiği öğrenildi. Protesto halayı zafer halayına dönüştü. 

 
“SAHTEKAR SENDİKANIN SONU GELECEK”
Fabrika önünde metal işçilerine seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Emeği ile geçinen sınıf kardeşlerimizle yürütülen mücadele bu sahtekar sendikanın da sonu olacaktır. Biz sözümüzü baştan söyledik. Genç işçilerin Gezi’si başlıyor dedik. Bugün gelinen noktada 5 fabrika MESS’ten ayrılarak işçiye kulak vermiştir. İnadına sendika, İnadına DİSK diyoruz. Bu yolda devam ettikçe biz kazanacağız” diye konuştu.
 
“DAYATMALARA BOYUN EĞMEDİK, ZAFER KAZANDIK”
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ,dayatmalara boyun eğmeyen işçinin mücadeleden zaferle ayrıldığını belirterek, “MESS’in dayatmalarına karşı 22 fabrika ve 10 şehirde başlatılan grev süreci Türkiye çapında büyük ses getirdi. İşveren örgütünün dayatmalarına metal işçileri boyun eğmedi ve metal işçileri mücadeleye devam etmiştir. İşbirlikçi sendika dayatma niteliği taşıyan zamları yere göre sığdıramazken, biz  bunları kabul etmedik. Biz özgür çalışma koşulları istedik. Şu anda bu fabrikalardan 5’i MESS’ten ayrılarak, Birleşik Metal İş ile 2 yıllık sözleşme yapma kararı aldılar. Birleşik Metal İş olarak yürüttüğümüz bu mücadele zaferle sonuçlanmakta ve takdire değer bir direniş sergilenmektedir” dedi.


 
FABRİKALAR GERİ ADIM ATTI
Diğer yandan, direnişe başlayan işçilere çalıştıkları fabrikalardan da destek geldi. İzmir dahil Türkiye çapında grev kararının uygulandığı toplam 22 fabrikadan 8’i MESS’ten (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ayrılma kararı aldı. Metal işçileri ikinci grevini 19 Şubat’ta gerçekleştirecek.
 
KANİ BEKO’NUN ACI GÜNÜ
Diğer yandan, Türkiye çapında 15 bin metal işçisinin katılımı ile başlayan grevin startını İzmit’te veren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, eylemin hemen ardından memleketi İzmir’den gelen üzücü haberle sarsıldı. Annesinin vefat haberini alan Beko, eylemin ardından İzmir’e döndü. Beko’nun yarın öğlen Şemikler Çamlı Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından annesini Örnekköy Mezarlığı’nda toprağa vereceği öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.