Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Teyit. org'dan Tarkan konseri açıklaması: 2 milyon kişi yoktu

Teyit. org'dan Tarkan konseri açıklaması: 2 milyon kişi yoktu

İzmir'de düzenlenen Tarkan konserine 2 milyon kişinin katıldığı iddialarını inceleyen Teyit.org, yaptığı hesaplamalarda yaklaşık 350 bin kişiye ulaştı.

  • Ege Postası
  • 11.09.2022 - 18:05

İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yılı nedeniyle Gündoğdu Meydanı'nda Tarkan konseri düzenlendi. 9 Eylül yapılan konserle ilgili birçok tartışma da gündemde yerini aldı.

Ücretsiz halk konserine 2 milyon kişinin katıldığı ve konserin dünyanın en kalabalık ilk beş konserinden biri olduğu iddia edildi.Vikipedi’de yer alan bir bilginin sosyal medyada hızla yayılmasıyla konu gündem oldu. Hatta Vikipedi kullanıcıları Tarkan konserinin katılımcı sayısını 10 Eylül itibariyle önce 2 milyon olarak belirtti sonra bu sayı 3 milyona yükseltildi.

Teyit.org ise bu iddiaları inceledi. Bilgi doğrulama platformu Vikipedi'nin güvenilir bir kaynak olmadığını, tüm internet kullanıcılarının içerikleri düzenleyebildiği sitede kaynakların bağımsız ve gönüllü editörler tarafından kontrol edildiğini söyledi.

Demirören Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımcı sayısını 500 bin olarak tahmin ediyor. Bu sayı Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına göre ise 300 bin. Kesin bir sayı verilmeme sebebi, konserin ücretsiz olması ve bilet satışına göre hesap yapılamaması.

Etkinliklere katılım sayısını tahmini olarak ölçebilen internet sitesi MapChecking.com'dan yararlanan Teyit.org, bu araç sayesinde alanı işaretleyerek ve kalabalığın yoğunluğunu seçerek o alana kaç kişinin sığabileceğini hesapladı.
Map Checking’de bir metrekarede beş kişinin yan yana ayakta durduğu senaryoda bu alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık 352 bin olarak ölçüldü.Metrekare başına beş kişinin düşmesi, alanda adım atılacak yer olmadığı ve katılımcıların bedenlerinin neredeyse birbirine değdiği anlamına geliyor.Konsere katılımın Kordon’un tamamında olduğunu varsayarak ve hatta Kordon’un hemen arkasındaki Cumhuriyet Bulvarı’nı da katarak yapılan hesaplamaya göre ise 1 milyon kişiye ulaştı.Binaları dışarıda bırakacak ve yalnızca ara sokakları içerecek şekilde işaretleme yapıldığında, konser alanından uzaklaştıkça kalabalığın azalacağı hesaba katıldığında ve metrekare başı üç kişi olduğu varsayıldığında ise bu rakam 362 bin kişiye kadar düşüyor. 

2 milyon kişiye ulaşabilmek için Kordon’un üç katı büyüklüğünde bir alan gerektiği tespit edildi.Teyit.org'a göre, yine bir metrekarede beş kişinin ayakta durduğu senaryoda, binalar, ağaçlar ve diğer etkenler çıkarıldığında alana iki milyon kişinin sığabilmesi için konserin, Kordon’dan çok daha büyük bir alana sahip olan Kültürpark’ta yapılması gerekirdi. Metrekare başına üç kişi bulunan senaryoda ise Kültürpark’ın da iki katı bir alan gerekirdi. (Duvar)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.