
Tepkilere yol açan zehir gemisi bugün HMS Bristol Aliağa’ya geliyor!
İngiliz Kraliyet Donanmasının HMS Bristol adlı savaş gemisi Aliağa Gemi Söküm tesislerinde sökülmek üzere bugün Aliağa’ya ulaşacak.
- Ege Postası
- 03.07.2025 - 10:00
- Güncelleme: 03.07.2025 - 10:24
İngiliz Kraliyet Donanmasının HMS Bristol adlı savaş gemisi Leyal Gemi Söküm adlı şirket tarafından sökümü için bugün Aliağa’da olacak. 11 Haziran’da Portsmouth’tan yola çıkan geminin insan sağlığında yaratacağı risklere karşı uyarı yapan İzmir Yaşam Alanları Platformu "Doğaya yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok” dedi.
İzmir Yaşam Alanları Platformu, HMS Bristol adlı askeri geminin Türkiye’ye gönderilerek sökülmesine ilişkin açıklama yaptı. Bu tür eski gemilerin ‘tehlikeli atık’ sınıfında olduğuna dikkat çeken platform, son 20 yılda Birleşik Krallık'tan Türkiye’ye 25 savaş gemisi gönderildiği bilgisini paylaşırken Aliağa’da bulunan 22 adet gemi söküm tesisinin kapatılması çağrısı yaptı.
Platform açıklamasında şunları söyledi: “HMS Bristol, 1973’te hizmete girdi ve 1982’deki Falkland Savaşı’nda önemli bir rol oynadı. Daha sonra eğitim gemisi olarak kullanıldı. 2020’de hizmet dışı bırakılan gemi için bir koruma kampanyası başlatılsa da başarılı olunamadı ve gemi ihaleyle satışa çıkarıldı. Gemi söküm işi tehlikeli ve zehirli atık riski yüksek bir çalışma alanı. Avrupa ülkeleri bu işi Türkiye, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere yaptırıyor. Türkiye’de ise Aliağa, ucuz iş gücü ve zayıf çevre denetimleri nedeniyle tercih ediliyor. Aliağa’daki tesislerde, gemiler doğrudan kıyıya çekilip deniz ve toprak üzerinde ilkel yöntemlerle sökülüyor. Bu yöntem, Avrupa’da yasaklanmasa da kullanılmıyor çünkü çevreye ciddi zarar veriyor”
“22 gemi söküm tesisi hemen kapatılsın”
Türkiye’nin taraf olduğu Basel Anlaşması’na göre, bu tür eski gemilerin ‘tehlikeli atık’ sayıldığı ve ithalatının devlet iznine bağlı olduğu belirtilen açıklamada, “Ancak Türkiye'de bu gemilerin söküm işlemleri devam ediyor. Doğaya yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok. Yaşamak ve var olmak her canlının doğal hakkıdır. Gemileri kimler kullandıysa onlar söksünler. Aliağa da bulunan 22 gemi söküm tesisinin tümü hemen kapatılsın” denildi.
Yorum Yazın