Dolar 32,3840
%0.21
Euro 35,0556
%-0.03
Altın 2.326,900
%0.28
Bist-100 9,13
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ne başvurular başladı

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ne başvurular başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir'de tarihe duyarlılığın simgesi haline gelen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri için başvurular başladı. Yarışmaya 18 Ağustos Cuma günü mesai bitimine kadar katılmak mümkün.

  • Ege Postası
  • 16.05.2023 - 12:29
  • Güncelleme: 16.05.2023 - 12:53

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki tarihi yapıların korunması, onarılması, kentsel ve yerel bilincin oluşturulması amacıyla düzenlediği Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, bu yıl Cumhuriyetin 100. yılında 19. kez sahiplerini bulacak. Tarihi mirasa sahip çıkan, koruyarak yaşatan ve bu alanda katkısı, emeği bulunan İzmir ile ilgili tüm çalışmalara açık yarışma için “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması", “Basit Onarım”, “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım”, “Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım”, “Emek”, “Katkı” ve “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik” kategorilerinde başvurular kabul edilecek.

Ödül programına ödül

İzmirlilerin tarihi değerlere göstermiş olduğu duyarlılığının simgesi olan Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, 2021 Yılında Europa Nostra Ödülleri’nden "Eğitim, Öğretim ve Bilinçlendirme Dalında" jüri özel ödülü almıştı.

Sonuçlar 18 Eylül'de açıklanacak

Bu yıl 19’uncusu düzenlenecek Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ne katılmak isteyenler yüz yüze veya www.tarihesaygi.com web sitesi üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunulabilir. Kişiler başkaları adına da aday göstererek başvuru yapabilir. Seçici Kurul Toplantısı ve inceleme gezisi, 11-15 Eylül 2023 tarihleri arasında düzenlenecek. Sonuçlar 18 Eylül Pazartesi günü yarışmanın internet sitesinden duyurulacak.

Kimler katılabilir?

Çevresindeki yoğun kentsel dönüşüme ve yükselen rant değerlerine rağmen tarihi yapısını koruyup, yaşatan ve özgün işleviyle kullanmayı sürdüren, evlerinin, dükkanlarının ve ailelerinin öyküleriyle yaşamasına sağlayan aileler, İzmir’in tarihi mekânlarına geleneksel üretimleriyle can veren, mekâna ruh katan zanaatkârlar, geçmişten bugüne sürmekte olan bir yapı geleneğinin izlerini koruyarak sürdüren ustalar, tarihi çevrede yaşayan, bu çevreleri üreten, ürettiren, koruyan ve var olmasına emek ile ustalık ile katkıda bulunan mimarlar, uygulamacılar, yapı sahipleri, İzmir’in yerel bağlamıyla ilişkili yazılı ve görsel çalışmalar aracılığı ile tarihi çevre ve kültür varlıklarını koruma konusunu somut bir ürün ile gündeme getiren, kamuoyunda bir tartışma zemini yaratan, ufuk açan araştırmacılar, sanatçılar, okulların önderliğinde kentlerinin tarihini, kültürel mirasın yaşamasını konu edinen çalışmaları yapan öğrenciler ödüllere başvurabilir.

Seçici Kurul üyeleri belirlendi

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri Yarışması’nda Seçici Kurul üyeleri; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mimar - Restorasyon Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu, Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mimar - Restorasyon Uzmanı Doç. Dr. F. Feyzal Avcı Özkaban, İzmir Demokrasi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Şehir Plancısı Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp, Koruma Mimarı- Uygulamacı Cengiz Kabaoğlu, Yüksek Şehir Plancısı-Uygulamacı Özden Alıcıgüzel’den oluşuyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.