Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TMMOB’den Kınık için ‘göçük’ raporu

TMMOB’den Kınık için ‘göçük’ raporu

TMMOB’ye bağlı Maden Mühendisleri Odası, madende meydana gelen göçüğe ilişkin tespitlerini açıkladı. Patlamanın olası nedenlerinin paylaşıldığı açıklamada, patlama ve göçüğün yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana gelmesi ihtimalinin göz önünde bulundurulduğu belirtildi.

  • Ege Postası
  • 21.12.2021 - 10:51

EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Cumartesi Kınık’ta Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş.'ye ait kömür ocağında patlama yaşanmış ve madende kısmi göçük meydana gelmişti.

Can kaybının yaşanmadığı olayda 56 kişi yaralanmıştı.

Öte yandan TMMOB’ye bağlı Maden Mühendisleri Odası, madende meydana gelen göçüğe ilişkin tespitlerini paylaştı.

Patlamanın yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana gelmesi ihtimalinin göz önünde bulundurulduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi;
 
“Soma havzasında yer alan İzmir Kınık Elmaderesi mevkiinde bulunan ve özel sektör tarafından işletilen yeraltı kömür ocağında 18.12.2021 tarihinde saat 20.42 sıralarında meydana gelen kazada 45 maden emekçisi etkilenmiştir. Kazadan sonra 35 kişinin tedavileri ayakta yapıldıktan sonra taburcu edilmiş olup 10 kişinin tedavisi İzmir, Bergama ve Somada bulunan 3 hastanede halen devam etmektedir.

İzmir Tabip Odasından alınan bilgilere göre tedavisi devam eden 10 kişinin içerisinde yanıklara ek olarak bir kişide solunum sorunu, bir kişide kafatası içerisinde kanama ve diğerinde de kırık bulunmaktadır.

Kesin olmamakla birlikte kaza ile ilgili elde edilen bilgiler çerçevesinde aşağıda belirtilen hususlar tespit edilmiştir

-Yeraltında kömür üretimi mekanize araçlar ile uzun ayak üretim metodu ile yapılmaktadır.

-Yeraltı kömür ocağında 800-1000 metre derinliğinde üretim yapılmakta olup Türkiye’nin en derin kömür ocağıdır.

-Ocak havalandırması 2 adet kuyu ve 1 adet desandre ile mekanik olarak yapılmaktadır.

-Kaza yeraltı kömür ocağının C-02 olarak adlandırılan ayağında (üretim alanı) meydana gelmiştir.

-Elde edilen bilgilere göre ayak uzunluğu yaklaşık olarak 135 metre olup kaza anında ayak arkasında 6 metre boşluk olduğu ifade edilmiştir. Ayak arkasındaki bu boşluğun kapanması için saat 16.30 sıralarında patlatma yapılmıştır.

-Kazanın saat 20.42 sıralarında meydana geldiği tahmin edilmektedir.

-Kaza öncesi C-02 ayağındaki gaz konsantrasyonları gaz izleme sensörlerinde CH4 (metan) % 0,5, CO (Karbonmonoksit) 0 ppm, O2 (Oksijen) % 20 seviyesindedir.

-Kaza meydana gelmeden önce ayak içerisinde kaynak veya ısıl işlem yapıldığı yönünde duyumlar bulunmaktadır.

-Kaza anı olarak değerlendirilen saat 20.42 sıralarında ise ocaktaki gaz oranları CH4 % 2, CO 550 ppm in üzerinde olup sensörün ölçüm kapasitesinin üzerine çıkarak sensör bilgilerini siliyor. O2 % 17,5 şeklindedir.

-Sensör verileri saat 21.30 itibariyle değerlendirildiğinde ise CH4 % 0,42, CO 20 ppm, O2 % 20,8, CO2 % 0 ve H2S (Hidrojen sülfür) ise 2,0 ppm şeklindedir.

-Kazanın nedeni henüz tam olarak netleşmemesine karşın, yapılan ilk değerlendirmelere göre kazanın saat 20.42 sıralarında ayak arkasının ani ve sert olarak oturması sonucunda ayak arkasında birikmiş olan gazların ayak içerisine ulaşması ve yapılan kaynak veya ısıl işlem nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir.

Kazanın teknik ve bilimsel nedenleri; ayak hava giriş ve çıkışlarında bulunan sensör verileri, ocak ve havalandırma planları ile tanık ifadelerinin elde edilmesi ve değerlendirmesinden sonra belirlenecektir. Ayrıca yaralıların yürütülen tedavilerinde elde edilecek bilgilerde kazanın nedenlerinin tespit edilmesine ışık tutacaktır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.