Dolar 32,2087
%0.14
Euro 35,1152
%0.07
Altın 2.466,140
%-0.07
Bist-100 10.320,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’den 'Ormanİzmir' buluşmasında flaş açıklamalar

Soyer’den 'Ormanİzmir' buluşmasında flaş açıklamalar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, arama konferanslarından “Ormanizmir”i, 18 Ağustos’ta başlayıp yaklaşık 53 saat devam eden yangının kül ettiği Menderes’teki Efemçukuru’nda İzmirlilerle bir araya geldi. İzmirlilerin fikir ve önerilerini dinleyen Soyer, fikirlerin sıkı takipçisi olacağını ve olağanüstü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karara bağlanacağını ifade etti. Soyer, bakanlıkla birlikte hareket edeceklerini dile getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a da göndermede bulundu, “Bazıları cahilce bulsa da bir metrekaresini bile imara açmayacağız” dedi. Soyer, çiftçilerin zararının da karşılanacağını duyurdu. Soyer’den 'Ormanİzmir' buluşmasında flaş açıklamalar

  • Ege Postası
  • 30.08.2019 - 17:01

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi, 18 Ağustos’ta Karabağlar’da başlayan, Menderes ve Seferihisar bölgelerini de etkileyen orman yangının yaralarını sarmak için “Ormanİzmir” başlıklı arama konferansıyla harekete geçti.  Kentin dört bir yanından yüzlerce vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin kaldırdığı otobüslerle yangın bölgesi olan Efemçukuru Devedüzü mevkiine geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Gel, Gör, Koru çağrısı ve“İzmir küllerinden doğacak” sloganıyla yangın bölgesine gelen İzmirliler yangından zarar gören alan için fikir ve önerilerini Başkan Soyer’e iletti.

Buluşmaya, STK, dernek, muhtarlar, baro temsilcileri, CHP İzmir milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı. 

ÜNLÜ PİYANİST GÜLSİN ONAY’DAN ANLAMLI DESTEK 

Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay yangın bölgesinde gerçekleştirildiği piyano resitali ile farkındalık yaratmak adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne destek oldu. Onay, piyano resitalini İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısı öncesi gerçekleştirdi. İzmirlilere müzik ziyafeti sunan Onay’ın performansı büyük alkış aldı.

ALİ İSMAİL KORKMAZ’IN AİLESİ DE KATILDI 

Gezi olaylarında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi de yangın alanındaki arama konferansına katıldı. İzmir’de gerçkeleşen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 18. Yaz Eğitim kampında bulunan Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz ve annesi Emel Korkmaz yangın bölgesine geldi. Korkmaz ailesi yangın bölgesinde gerçekleşen arama konferansında ön sıralardaki yerini alırken Şahap Korkmaz, “Ali İsmail de burada” sözleriyle kolundaki dövmeyi gösterdi. 

“BİR FİDAN DİKELİM VİCDANIMIZ RAHATLASIN MESELESİ DEĞİL“

Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, yanan alanın 5 bin hektardan fazla olduğunu tekrar ederken, toplantıda görüşülen fikirlerin mecliste karar olarak alınacağını dile getirdi. Başkan Soyer,  topraklara sonuna kadar sahip çıkılması gerektiğini vurgularken, “Katılımınız sebebiyle hepinize çok teşekkür ediyorum. Gel, gör, koru demiştik, geldiniz, gördünüz, koruyacağınıza dair inancımız pekişti. 30 Ağustos bu bereketli topraklarda huzur içinde yaşayalım diye atalarımızın gözlerini kırpmadan can verdikleri, tarihe unutulmaz bir zafer olarak imza attıkları zaferin 97’inci yıl dönümü. Atalarımızın emanetine sahip çıkmak adına bugün buraya geldiğiniz için hepinize saygılar sunuyorum. Bugün İzmir ve Türkiye için çok anlamlı bir başlangıç yapacağız. Çok büyük bir felaket yaşadık kimileri 500 diyor ama ölçtük, çalışmalarımızı yaptık 5 bin hektardan fazla alan yandı biz bunu biliyoruz. Bugün alınan fikirlerin sıkı takipçisi olacağız, İzmir’in en büyük karar alma organı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ve burada alınan fikirleri meclisimizde görüşerek karara bağlayacağız. Bu bir heves değil, bir ağaç dikelim vicdanımız rahatlasın meselesi değil. Bundan sonra bir daha böyle faleketler yaşamamak için kararlar alacağız. Bir fidan dikip vicdanını rahatlatma fikrinde olanlar varsa bilsinler ki böyle bir şey mümün değil. Biz topraklarımıza sonuna kadar sahip çıkınca vicdanımız ancak öyle rahat edecek” ifadelerini kullandı. 

SOYER’DEN AK PARTİLİ HAMZA DAĞ'A GÖNDERME 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın yangın sonrası yaptığı “Belediye Başkanı konuyla ilgili cehaletini ortaya koymuş oldu. Anayasa’nın 169’uncu maddesine göre ormanların imara açılması mümkün değildir” açıklamasına göndermede bulunan Başkan Soyer,  yangının ardından yaptığı “Birileri cahilce bulabilir ama asla bir metrekaresini dahi imara açtırmayacağız” ifadelerini kullandı. 

Soyer'in açılış konuşması sonrasında forumda söz alacak uzmanlara geçildi. İlk olarak Ziraat mühendisleri odası YK üyesi Tevfik Türk söz alarak yangın yerindeki çalışmalarını anlattı. Bazı bilgisizce açıklamalarla kamuoyunun yanlış yönlendirdiklerini vurgulayan Türk, iyi bir planlama ve rehabilitasyon sonucunda ormanın kendisini zaman içinde yenileyebilecegini, yetkililerin önlemler ve dokunuşlarla yanlış yapmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Türk, konuşmasının sonunda ağaç dikiminin kolay olduğunu, İzmirlilerin gerekirse bir haftada bir milyon ağaç dikebilecegini, ancak önemli olanın eko-sistemi geri döndürmek olduğunu vurguladı.

“BELEDİYE BU BÖLGEDE AĞAÇLANDIRMA YAPAMAZ”

Toplantıda konuşan uzmanlar yangın alanıyla ilgili önerilerini sunarken İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, “Belediye bu bölgelerde ağaçlandırma yapamaz  çünkü bu alan Orman Genel Müdürlüğü”nün sorumluluğu içinde. Enerjinizi anlıyorum, İzmir’in içindeki bölgeler için bu enerjiyi harcamanız gerek. İzmir içinde yeşil bir alan kuralım” diye konuştu.   

“BAKANLIKLA BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Başkan Soyer, yanan bölgeler için bakanlık ve müdürlüklerle birlikte hareket edeceğini dile getirirken, “Bakanlıkla birlikte hareket edeceğiz. İzmir’deki bu uygulama Türkiye’ye örnek olacak. Çünkü biz hepimiz ormanlarımız, için fidanlarımız için mücadele ediyoruz. Kimsenin kimliğine ,dinine ve siyasetine bakmadan el ele birlikte bu topraklara sahip çıkabiliriz diyeceğiz” şeklinde konuştu.  

“ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANACAK“

Başkan Soyer, yangında zarar gören çiftçilerin yanında olduklarını belirtirken, “Yangında zarar gören hayvanlar için veterinerlerimiz çağru yaptı hayvanlarımızın da yaraları sarılacak. Ayıca Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan yöneticilerimiz yangında zarar gören tarım alanlarında, zeytinliklerde ve bağ alanlarında incelemelerde bulunuyor, zarar tespiti yapılıyor. Çiftçilerimizin zararlarını giderilmesi için 9 Eylül’de gerçekleşecek meclis toplantısına kadar gerekli çalışmalar yapılacak. Mecliste alacağımız kararlarla bütün zararları karşılayacağız” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ İTFAİYESİ İZMİR’DE” 

Yangın günü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye ekiplerinin büyük çaba harcadığını dile getiren Başkan Soyer, “Bütün İzmirliler iftihar edebilir ki Türkiye’nin en iyi en gelişmiş itfaiye dairesi İzmir Büyükşehir Beledeyesi’ne aittir. O gün yangının söndürülmesinde olağanüstü bir çaba harcadılar, emek verdiler. Huzurlarınızda itfaiyeci arkadaşlara çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Yanan alanlar ile ilgili mecliste almayı planladıkları kararlar ve yangının yaralarını sarmak için başlatacakları kampanya hakkında  bilgilendirmede bulunan Başkan Soyer şunları söyledi:

3 BİN 800 HEKTAR ALANI AĞAÇLANDIRACAĞIZ

Büyükşehir Belediyesi olarak ağaçdırılabilecek alanlarda gözüken 3 bin 800 hektar alan tespit ettik,3 bin 800 hektarlık orman kazandırmaya kararlıyız.  Bunu ilgililerden talep edeceğiz. Bununla beraber Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday olacağız. Bu yoğun seferberlik için de yapacağımız herşeyi stratejiik planımıza dahil edeceğiz. . İzmirde gördüğümüz en büyük eksiklik; Herkes kendi başına iyi birşey yapmaya çalışır ama bu iyi şeyler koordineli olmadığı zaman çölde kum tanesi gibi oluyor. Ne kadar iyi şey varsa bunları koordine etmeye talibiz. Yeter ki iyi şeyler çölde kum tanesine benzemesin.

BAĞIŞ KAMPANYASINI ANLATTI

9 Eylülde Fuar’da büyük bir destek konseri yapacağız.  Bu konserler, 10 lira bedeliyle izlenecek ve sanatçılar para almayacak. O paraların tamamı bağış kampanyamızın  ilk adımı olacak. Bugün meclisimizde bağış toplanması ile ilgili karar çıkarmayı hedefliyoruz, bunu Valiliğimize de ileteceğiz. 9 Eylül’de Fuarda bağış konseri yapılacak, konser alanına ağaçlandırma yapacağmız arazilerin haritalarını da koyacağız. Kim ne kadar ağaç dikmek istiyorsa bağışını yer göstererek yapıyor olacak. Yangınlarda helikopterlerin su aldığı su havuzlarından, toplanacak bağışlara göre kaç tane yapabileceğimizi göreceğiz, bir havuzun maliyetini de sunacağız. 9 Eylül’e kadar bunları olgunlaştırıp İzmirlilerin takdirine sunacağız. Herkes bağış bedelini, bağışının nereye gittiğini biliyor olacak. Bunu her gün duyuracacağız kimin nereye ne kadar bağış yaptığını tüm İzmir, Türkiye bilecek. 9 Eylül’den itibaren şeffaf, herkesin rahatlıkla içine katılacağı bir kampanyayı başlatıyor olacağız.

İZMİR’DE DOĞAN HER ÇOCUK İÇİN BİR FİDAN

 İzmir'de doğan her çocuk için bir fidan dikeceğiz. Çocuklarımız fidanlarıyla büyüyecek. 'Hoşgeldin bebek' paketiyle beraber yeni hemşerilerimiz ağaçlarıyla büyüyecek. Isıya ve dumana duyarlı yangın sensörlerinden almayı planlıyoruz. Köylerimize yangın istasyonları kuracağız. Çocuklarımızı yangının dehşetiyle yüzleştireceğiz. Yanan alanlarını getirip göstereceğiz. Bunun yanı sıra birçok eğitim vereceğiz. İzmirlilerin bu hassasiyetinin tüm Türkiye'ye örnek olacağını düşünüyorum. Biz İzmirliyiz ve küllerimizden doğmayı iyi biliriz. İzmirli olmakla gurur duyuyorum, İyi ki İzmirliyiz.

“Ormanİzmir Buluşması”nda gündeme getirilen bazı öneri ve düşünceler:

"Oluşturulan fon yangın öncesi eğitim çalışmaları için kullanılsın. Belediyede orman mühendisliğinin geliştirilmesi için bir birim oluşturulsun".

"Yanan alanlar mutlak koruma bölgesi olsun. Bölgede madencilik meclis kararıyla yasaklansın".

 "Orman alanlarında yağmur suyu havzası kurulsun".

"Kent içinde kent bahçeleri kurularak yeşillendirme çalışması yapılsın".

"Yangına hassas bölgelerde yerel itfaiye birimleri kurulsun".

"Nisan ayında İzmir Orman Haftası yapılsın".

"Yangın alanında gönüllü olarak çalışmak isteyenler için yer yapılsın, gönüllü organizasyonu oluşturulsun".

"Yanan ağaçlar üzerinde ressamlar resim yapsın, satılarak bağış kampanyasına destek sağlansın".

"Yanan orman alanında kalan canlıların hızla üremesi için beslenme desteği verilsin".

Karşıyaka ilçesi büyüklüğünde bir orman alanı yandı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yangın sonrasında alandan elde edilen uydu verilerini esas alarak yaptığı hesaplamalara göre üç gün süren yangında 5 bin hektarlık bir orman alanının etkilendi. 5 bin hektarlık alanın 3 bin 500’ü ağır yanık sınıfında. Kalan yaklaşık 1500 hektarlık alanda ise ikinci dereceden yanma söz konusu. Yangın hattının kuzeyden güneye uzunluğu ise 15 kilometre olarak hesaplanıyor. Bu hesaplama, yaklaşık olarak İzmir’in Karşıyaka ilçesi kadar (5 bin 110 hektar) büyük bir alanın yandığı anlamına geliyor.

Yanan orman alanının büyüklüğünü anlamak için ilçelerle yapılan bir kıyaslama, orman kaybının Balçova (2 bin 125 hektar), Bayraklı (3 bin 426 hektar) ve Narlıdere (4 bin 461 hektar) gibi ilçelerin yüzölçümlerinden daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Yaşanan felaket sonucunda yaklaşık iki Balçova ilçesi veya Karşıyaka büyüklüğünde bir orman alanın yandığı ortaya çıktı.

9 Eylül’de dayanışma konseri

İzmir’de 9 Eylül’de ormanların korunması için dayanışma konseri gerçekleştirilecek. Orman konserine Haluk Levent, Halil Sezai, Gripin, Niyazi Koyuncu, Hayko Cepkin, Oğuzhan Uğur, Anıl Piyancı, Serap Yağız ve Gazapizm katılacak. Kültürpark’ta saat 18.30’da başlayacak konserin giriş ücretlerinden elde edilen gelir İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak.

Tekerlekli sandalyesi ile geldi

Etkinliğe tekerlekli sandalyesi ile katılan 67 yaşındaki Gündüz Koçak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği bu kampanyayı çok olumlu bulduğunu belirterek, "Buraya gelirken her yer kül olmuştu. Kül kokusunu hala alıyoruz. Ama İzmir küllerinden yeniden doğacak. Kül olan ormanlarımız dikeceğimiz fidanlarla yemyeşil olacak" dedi.

İşçilik yapmaya hazırız

Perşembe Akşamı Bisikletçileri ise Efemçukuru Devedüzü Mevkii'ne bisikletleriyle geldi. Menderes'ten zorlu bir parkurla kampanya destek olmak için geldiklerini söyleyen Billur Dulkadir, "Biz yangından önce bu parkuru kullanıyor, yemyeşil doğayı seyrederek bu alana geliyorduk. O kadar üzgünüzüm ki yanan ağaçları görünce ağladım. Ama pes etmiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın çağrısı ile birlikte tekrar buraya geldik. Gerekirse yanan alanlarda bir işçi gibi çalışarak belki bizim çocuklarımız göremez ama onların çocukları için yanan ormanlarımızı yeşertmeye hazırız. Bunu gerçekleştirmek bizim görevimiz" dedi.

Ölen canlılar için karanfil ve gül bıraktılar

Seferihisar Hayvan Dostları Derneği ise yanan ağaçlar ve canlılar için alana karanfil ve gül bıraktı. Dernek Başkanı Fevziye Özkan, "Yanan ağaçlar ve ölen canlılarımızla birlikte bizim de ciğerimiz yandı. Elimizden geleni yaparak bu güzel ormanlarımızı korumak için çalışacağız" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.