Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer’den Elektrik Fabrikası sitemi: Tapusunu göstermeyi çok isterdik

Soyer’den Elektrik Fabrikası sitemi: Tapusunu göstermeyi çok isterdik

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılmak adına satın alınan Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han'ı için basın toplantısında Elektrik Fabrikası’nın tapusunun hala alınamamış olmasına sitem etti. Başkan Soyer, “Aslında biz burada Elektrik Fabrikası'nın tapusunu göstermeyi çok isterdik. 1,5 yıldır uğraşıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.10.2020 - 12:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  Tarihi Yıldız Sineması, restore edilerek sanat merkezi ve sinema müzesi olarak hizmet verecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılmak adına satın alınan Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han'ı için basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Örgüt ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanları katıldı. Toplantıda basın açıklamalarının öncesinde İzmir ve Basmane hakkında video gösterimi gerçekleştirildi.

Basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ın nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verirken Elektrik Fabrikası’nın tabusunun hala alınamamış olduğunu belirterek sitem etti.

Toplantıda konuşma yapan bir diğer isim olan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise iktidarın talan politikalarını eleştirerek CHP’nin gelecek vizyonundan bahsetti.

SAHNE PERFORMANSLARI İÇİN KULLANILACAK

Konuşmasında alanların ne şekilde kullanılacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu mekânın İzmirliler ’in gönlünde çok derin bir yeri vardır. Yıldız Sineması İzmir’in sembol yapılarından biridir. Bu sembol yapıyı korumak ve geleceğe taşımak geçmişin hatıralarına sahip çıkarak gelecek nesillerle buluşturmak çok heyecan verici. Burası sihirbaz gösterilerinden güreş müsabakalarına, operetlere ve birçok etkinliğe ev sahipliği yapmış. 50’den önce açık hava sinemaymış. 1953 yılından sonra çatıyla kapatılmış. Arkada Bıçakçı Han var. Orası da kervan yollarında bir durak olarak kullanılmış. Orası da çok iyi korunmuş. Bu yapıyı İzmirli gençlerle buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. İki yapıyla birlikte toplamda 4,5 dönüm civarında kapalı olan bir kullanım alnından bahsediyoruz. Burayı performans sanatları için kullanmaya devam edeceğiz. Binayı olduğu gibi koruyacağız. Girişte lobi ve üstünde birçok mekan var. Buraya bir sinema müzesi yapacağız.

Arkada Bıçakçı Han o kadar iyi korunmuş ki orayı iki ay içinde açacağız. Hatta açılışını da yılbaşı pazarıyla yapmak istiyoruz. Hatta girişine de bir anket koyup İzmirliler ne istiyorsa orayı o şekilde kullanmak istiyoruz. Yani her türlü İzmirliler için yepyeni bir kullanım alanı doğmuş olacak.

Hemen yanımızda Basmane Garı var. Buradan itibaren Suriyelilerin de olduğu biraz daha İzmir’in kent yoksullarının yaşadığı alanlar başlıyor. Burası güzel bir sosyolojik anlamda güzel bir buluşma notası olacak. Tabusunu geçen hafta aldık. Aslında biz burada Elektrik Fabrikasının tapusunu göstermeyi çok isterdik. 1,5 yıldır uğraşıyoruz. Ama o fonksiyonları çok daha geniş bir şekilde burada hayata geçireceğiz. Diliyorum ki gelecek nesiller buranın anılarıyla da zenginleşerek geleceklerini kursunlar” diye konuştu.

Soyer, konuşmasında mülk sahibi Yüksel Kazmekçi’ye yapıyı orijinal haliyle koruduğu için teşekkür edip, “İyi ki buraya bir gökdelen inşa edilmesine izin vermemişsiniz. Çok teşekkür ederim” dedi.

BÖKE’DEN ELEKTİRK FABRİKASI SÖZÜ

Açılışta konuşma yapan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, merkez iktidarın yerel yönetimlere baskılarını eleştiren Böke, “Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ın kente kazandırılması yönünde atılan bu adımın hayırlı olmasını diliyorum. Buradaki birlikteliğimiz Türkiye haline dair yaşadığımız şeyi çok iyi özetliyor. Bir yanda talandan ve ranttan yana bir merkez iktidar varken öte yandan çok farklı bir Türkiye vizyonunu çok farklı bir şekilde anlatan CHP var.  Nasıl ki iktidar büyük bir kararlılıkla kamunun tüm kaynaklarını yüzde 1‘den yana kullanmayı seçiyorsa CHP vizyonu bugünden o kaynakları halktan yana kullanmayı seçiyor. Nasıl ki iktidar Türkiye’yi yüzde 1’in kazancı, kendi iktidarı ve bekası uğruna antidemokratik ve birbirimizden uzaklaştırıldığımız bir karanlığa hapsediyorsa CHP gelecek vizyonu ve bugün iktidarlarında uyguladığı politikalar sosyal, kültürel faaliyetlerle buluşan ve halk olduğunu hatırlayıp bugünden o birlikteliği hatırlayıp kente ve Türkiye’ye kazandıran adımları atıyor. Bugünkü buluşmamızın tam da yaşıyor olduğumuz şeyi yaşattığını ve asıl önemlisi geçmişin mirasını yok etmek kararlılığıyla devam eden iktidarın karşısında geçmişin mirasına sahip çıkan ve geleceğe taşıma vizyonu ve umuduyla hareket eden bir siyaseti de burada kutluyoruz.

Bugün başka bir şeyin açılışını yapıyor olabilirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye girerek kazanmış olduğu Elektrik Fabrikası’nın yeniden halka kazandırılmasını da kutluyor olabilirdik. Bunu yapamıyor olmamızın sebebi, merkezi iktidarın kendi iktidarı uğruna yerel ile birlikte çalışmak yerine yerel iktidarı yok etmek, kayyum atayarak kaynak aktarmayarak halka dokunmasına engel olarak demokrasiyi yıkma iradesinin bir yolu olarak gördüğü için bugün Elektrik Fabrikası’nın açılışını yapamıyoruz. Ancak bugün yaptığımız bu açılış bir gün günü geldiğinde Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yeni 'İkinci Yüzyıl'ın' adımları atıldığında, o fabrikayı yeniden halka kazandıracağımızın güvencesini de yaşıyoruz.  Biz yerel merkez dengesinin sağlıklı kurulduğu, merkezin yerele mani olmaktan ziyade yerelin çıkarını korumayı amaçladığı yeni bir ekonomik düzenin adımlarını atacağız. Biz hep birlikte hazırız” diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.