Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sit alanında plan değişikliği: AK Parti’den ‘dolar yeşili’ çıkışı

Sit alanında plan değişikliği: AK Parti’den ‘dolar yeşili’ çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı son bileşiminde Urla ilçesi İskele Mahallesi’nde Sit derecesi 1. Dereceden 3. Dereceye düşürülen toplamda 18 adanın imar planının değiştirilerek "Düşük Yoğunlukta Gelişme Konut Alanı (106 Kişi/ha), Park ve Yeşil Alan, Otopark ve Taşıt Yolu" olarak belirlenmesine ilişkin plan değişikliği konusu gündeme geldi ve gruplar arasında ipleri gerdi. Yaşar Holding’in projesinin hayata geçirileceği alan için AK Parti grubu rant göndermesi yaptı.

  • Ege Postası
  • 14.10.2022 - 21:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı son bileşiminde Bornova’nın Kazımdirik Mahallesi’nde Forum Bornova karşısında villaların bulunduğu alanda “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı (LPG İstasyonu yer alabilir)" açılması için özel şahsa ruhsat verilmesi konusunda yapılan itirazlar ve Urla’da sit alanında yapılan plan değişikliği gündeme geldi.
Oturumda  Urla ilçesi İskele Mahallesi’ndesit derecesi 1. Dereceden 3. dereceye düşürülen toplamda 18 adanın imar planının değiştirilerek "Düşük Yoğunlukta Gelişme Konut Alanı (106 Kişi/ha), Park ve Yeşil Alan, Otopark ve Taşıt Yolu" olarak belirlenmesine ilişkin plan değişikliği konusu gündme geldi ve gruplar arasında ipleri gerdi. 
Mecliste oyçokluğuyla kabul edilen önergede AK Parti grubu rant göndermesi yaptı.

BOZTEPE: BU PLANI REDDETMEMİZ LAZIM

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu konu daha önce gündemimize gelmiş ancak oy birliği ile ret edilmişti. Şimdi komisyonumuz tarafından meclise havale edildi.  Bugün burada arkeolojik tarihimizin Antik Anadolu önemli 12 İyon kentten biri olan Urla Kromozoma antik kentinin parça parça nasıl imara açılmaya başlandığını göreceğiz. Tarihe geçsin diye söylüyorum. İlk parçası için ilk adımı CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile bugün atacağız. Urla iskele mahallesinde çok önemli sit alanı olan, içinde fütursuzca ve ısrarla bir plan yapılmak istenmektedir. Üstelik bu plan meclis tarafından oy birliği ile reddedilmiş planın aynısıdır. Trajikomik bir durum, başak bir tarım, başka kent, başka bir tarih gerçekten mümkünmüş.  Bunları derken bugün burada meclisimiz imar komisyonumuzun oy çokluğu aldığı bir kararı ve ben inanıyorum ki CHP’li arkadaşlar da İYİ Parti'deki Kemal Abi’de bütün komisyon üyelerinin gönülsüzce evet dediğini düşünüyorum. Hepimizin önemini az çok bildiğimiz Selçuk, Efes, Sığacık, Teos, Ildır gibi  yerler tarihimizde önem arz eden 12 İyon kentinden biridir.  Urla’daki bu antik kent 2 milyon 800 bin metrekaredir.  Ne kadar trajikomik bir durum düşünün ki kentindeki bu tarihi güzellikleri halkı tarafından bilinmesi için rotalar oluşturuyor ancak yine aynı belediye bu tarihi ve doğal güzelliklerin katledilmesinin yolunu açsın. Bu belediyenin yaptığı yanlış bir iştir.  Bu plan 12 iyon kentinden olan Urla İskele mahallesi içinde olan antik kent 1’nci derece arkeolojik sit alanı içinde yapılmış bir alanken, bu sınırlar içindeki 40 bin metrekarelik şahıs arazisi, Yaşar Holding’e ait olan arazi sözde koruma planı yapılarak  imara açılmak isteniyor.  Villa imarlı olması tasarlanmış bu alanda 1 milyar TL’lik rant sağlanması hedefleniyor. Biz burayı imara açsak bile 22 villa yapılması gerekirken 100’n üzerinde villa yapılmasına ön ayak oluyoruz. Burada 1 villanın 20 milyon TL civarında olduğunu biliyoruz. Biz bunun önünü açıyoruz. 2 milyon 800 bin metrekarenin içinde önümüzdeki günlerde 1 parçası daha gelecek ve parça parça burası imara açılacak ve kent bir katliama uğrayacak. Bu alanın sit değeri 1’dne 3’e düştü ve bizde de fırsattan fırsat diye imara açmak mı düştü. Eğer sit derecesi düşürülmesi yanlışsa biz bu yanlışı devam ettirmek mi zorundayız? Lütfen yaptığımız bu yanlış işten dönelim. Antik kent sınırları içinde kaldığı anlaşılan 1’nci derece yapılmış 1984 yılındaki imar planlarını 2022 yılında kazanılmış hak kabul etmek içimize sinecek mi? Umarım nasıl bir hata yaptığımızın farkındayızdır. Bugün onaylanacak bu planın 50 metre ötesinde klomazanya antik kenti içindeki bir alan daha 3’ncü dereceye düşürülmüş. Bizim bu planı reddetmemiz lazım. 20 villa yapılacak yere 100 villa yapılacak. Terkler yüzde 45’lerde değil yüzde 20’lerde. Buca Cezaevinde o kadar yeşilden bahsederken burayı da göz önünde bulundurmanızı diliyorum” dedi.
HIZAL: BURADA DOLARIN YEŞİLİNİ GÖRSÜNLER

Alanda yapılan plan için rant iddiasında bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Bu tarz konularda CHP grubu cevap vermeyerek sorunun hızlıca geçmesi noktasında. Bu şehirde o kadar şey konuşulmuyor ki çok soru işareti yaratmakta. Plan değişikliği yapılmak isteniyor. Buradan Çevre Şehirciğin yüz binlik planlarına uygun 25 binlik planlar yapılması konusunda ilçe belediyeleri tarafından talepler geldi. bu taleplerin neredeyse tamamına yakını ‘biz 100 binlik planlara uygun 25 binlik planlar yapmak zorunda değiliz ve yapmayacağız’ diyerek reddedildi. Önümüzde 1/25 binlik bir plan önerisi var. Bu plan önerisini getiren de Yaşar Holding. Burada ilkesel davranılmıyor. Bugüne kadar 25 binlik planları reddeden CHP grubu, bugün 2 milyon 800 bin metrekarelik arkeolojik sit alanı içinde bir kara delik açıyor. Bölgedeki yeşil alan belediye hizmet alanı olarak verilmiş ve karşılığında da siz milyarlık planı geçirmişsiniz. Azık değil mi? Buca Cezaevi alanı İzmirlinin alanı da burası kimin yeri? Burası da İzmirlinin yeri. Öyle popülizm yapıp yasal olmayan planları meclise getirmekle bir şehir yönetilmez. Bu plan bize rağmen maalesef geçecek. Ve bunun sonucunda birileri milyonlarca rant elde edecek. Yeşilin rengini merak ediyorlar ya. Merak edenler gelsin bu alanda dolar yeşilini görsün. Eğer bu plan Yaşar Holding’in olmasaydı bu planı asla geçirmezdiniz. Bu plan yanlış bir plan, bu bir tarihi alan içerisine hançer vurulmasıdır. Tarih sizi altın harflerle yazmayacak. CHP ve İYİ Parti grubu meclis üyelerini, bu karardan dolayı bizden sonraki nesil buradan geçerken ‘burayı hançer gibi nasıl yaptılar’ diyecekler” ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: İDDİANIZI İSPAT EDİN

Biz burada birbirimizi ikna etmek zorunda değiliz. Bizim getirdiğimiz önerge hakkında muhalefet birçok şey söyleyecek ve biz ikna olarak vazgeçeceğiz. Yok öyle bir şey. Buna İzmir halkı karar verecek. Yoksa burada kimin doğru söyleyip kimin söylemediğinin kayıtlara geçirileceği bir mekan değil burası. Burada yeşil alanla ilgili şeyler söylediniz. İddia sahibi iddiasını ispat etmekle mükelleftir” dedi. Özuslu’nun ifadelerin ardından Hızal araya girerek, “Eğer bir rahatsızlığınız vara dava açarsınız” diyerek tepkisini gösterdi. 
Seslerin yükselmesinin ardından yeniden konuşan Özuslu, “Dava açacağım. Siz burada CHP’yi itham edeceksiniz. Yeşildir şudur budur diyeceksiniz. Böyle bir usul yok. Ben meclisi usulüne göre yönetmek zorundayım. Oturduğunuz yerden konuşamazsınız” diye konuştu.

AYDIN: PARAYA DEĞİL FAYDAYA BAKARIZ

Tartışmaların ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Tarım Müdürlüğü’nün görüşü yok dendi. Ama dosyanın içinde o görüş var. Tarım İl Müdürlüğü benim görüş belirteceğim bir durum yok dedi. Öyle 3,5 yıl 5 yıl diye bir durum yok. İmar planlarıyla ilgili yaptığımız her şey o taşınmazın değerine değer katan şeylerdir. Dolayısıyla imar planıyla ilgili bir değişiklik yaparsanız o taşınmazın değerini artıran bir şey olur. Biz bir plan yaparken kim buradan ne kadar para kazanacak diye bakmayız ki vatandaşın yararı ne olur diye bakarız” ifadelerini kullandı.

SEVİNÇ: BU KARAR YARARLI BİR KARARDIR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise konuya ilişkin şunları söyledi; “Burada Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma kurulu, bu alanın sit derecesini 3. Derece olarak değiştirmiştir. Burada bu şekilde imar hakkı doğmuştur. Meclisimizin de bu imar hakkını inceleyerek karara bağlıyor. Öyle rant elde edilecek gibi şeyler burada konuşulmamalı. Bizim konumuzun buradan kimlerin kar elde edeceği olmaması lazım. Bu karar yararlı bir karardır.”

VİLLA BÖLGESİNE ‘BENZİNLİK’ İÇİN ENGELLER KALKTI

Oturumda ayrıca, Bornova’nın Kazımdirik Mahallesi’nde kurulmak istenen akaryakıt istasyonuna yapılan itirazlar gündeme geldi

 “Söz konusu yapılması planlanan Akaryakıt İstasyonunun yoğun yerleşim bölgesinde yer alması, orta ve uzun vadede bölgede trafikten kaynaklı oluşabilecek gaz emisyonlarının halk sağlığı açısından risk yaratabileceği gerekçesiyle itirazların” oybirliği ile uygun bulunduğuna karar vermişti. Meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili gündem maddesi ise ilgili konu AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından eleştirilirken, oylama sonrası oy çokluğu ile kabul edilen ilgili gündem maddeleri sonrası AK Parti içinde 'yeter sayısı' çatlağı yaşanmış ve AK Parti’den bazı isimler benzinlik alanına ‘kabul’ oyu vermişti.
AK Parti tarafından yapılan itirazlarda, mevcut imar durumuyla alanın imar planının değiştirilmesiyle kamusal zarar oluşacağı yönünde olurken 2013 yönetmeliğine dikkat çekilmişti. Yönetmelikte akaryakıt LPG alanının en az 2 bin metrekare, akaryakıt servis alanının en az 2 bin metrekare ve akaryakıt-LPG servis alanının en az 2 bin 500 metrekare olması gerektiği belirtilirken alınacak imar değişikliği kararıyla 2 bin 500 metrekare kuralının çiğnendiğinin altı çizilmişti.

İmar ve Bayındırlık – Ulaşım -  Hukuk - Esnaf ve Meslek Odaları ve Çevre ve Sağlık Komisyonunda görüşülen itirazlar oyçokluğuyla reddedilerek meclis gündemine geldi ve oturumda meclis üyelerine sunuldu. 

AK Parti grubunun daha önce kamu zararı olduğu gerekçesiyle reddilmesi yönünde oy kullandığı planlara yapılan itirazların reddedilmesi, mecliste oyçokluğuyla kabul edilirken AVM karşısındaki akaryakıt istasyonu planlarının önünde engel kalmamış oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.