Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selçuk'tan tarih çıktı: Bölge koruma altında

Selçuk'tan tarih çıktı: Bölge koruma altında

Selçuk'ta yapılan kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi kalıntıların bulunduğu alan koruma altına alındı.

  • Ege Postası
  • 20.04.2024 - 09:12
  • Güncelleme: 20.04.2024 - 12:00

EGEPOSTASI- İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararına göre İzmir'in Selçuk ilçesinde bir bölge birinci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Selçuk'un Atatürk  mahallesi yakınlarında yeni bir yerleşim bölgesinde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısında, 7 odadan oluşan mimari buluntu, Roma, Bizans, Venedik, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı Dönemi’ne ait sikkeler, seramik parçaları, mermer kadın büstü ve Eros heykelciği gibi arkeolojik buluntular bulundu. 

3’üncü derece arkeolojik SİT olan bölgenin statüsü 1’inci dereceye çıkarıldı.

İşte o karar;

İzmir Ili, Selçuk İlçesi, Atatürk Mahallesi, koruma amaçlı imar planı kapsamında, 3. derece arkeolojik sit ve kentsel sit alanı içerisinde kalan, kuzeydoğusunda Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Anıtı, kuzeybatısında İsa Bey Camii, batısında İsa Bey Hamam'ı, güneybatısında Kılıçarslan Camii, ile Artemis Tapınağı bulunan 346 ada, 2 ve 3 parsellerde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısında; mermer döşemeli avlu ve maksem yapısıyla birlikte 7 odadan oluşan mimari buluntu, Roma, Bizans, Venedik, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı Dönemi'ne ait çok sayıda sikke, MS. 12 ve 13. Yüzyıllara tarihlendirilebilecek seramik kap ve amorf seramik parçaları yanı sıra karışık olarak ele geçen cam ve kemik objeler, bir adet mermer kadın büstü ve Eros heykelciği gibi arkeolojik buluntular da dikkate alınarak, söz konusu parsellerin bütüncül korunması gerektiğinden, sit derecesinin 1. derece arkeolojik sit olarak belirlenmesine, taşınmazlara ilişkin tescil fişinin Kurul Müdürlüğünce hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine; karar verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.