Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seferihisar sakinlerinden Mavi Bayrak isyanı

Seferihisar sakinlerinden Mavi Bayrak isyanı

Seferihisar’da bulunan Akarca Koyu’nda mavi bayraklar indirilerek, halka açık plajların kullanımının yasaklanmasına tepki gösteren ilçe sakinleri, “Kaptanlığını yaptığın denizde yüzmeyi bilmiyorsan batırdığın gemiyi terk edeceksin. Sahip olduğun plajın kontrolüne sahip çıkamıyorsan, insan sağlığı için görevini onurunla devret” dedi. İlçe sakinleri ayakta

  • Ege Postası
  • 06.07.2018 - 16:52

EGEPOSTASI- Seferihisar İZTUR-SERTUR sitesi önündeki halk plajı, 2012 yılında Seferihisar Belediyesi tarafından, mavi bayrak çalışmaları kapsamında halkın kullanımına açık hale getirildi. 2017 yılında yapılan deniz suyu analiz sonuçlarının eşik değerin üzerinde çıkması üzerine  Mavi Bayrak Kuzey Ege Kordinatörlüğü ve Seferihisar Belediyesi, mavi bayrağı geçici olarak indirerek halkın kullanımına kapattı.

2017 YILINDA MAVİ BAYRAKLAR YENİDEN ÇEKİLDİ

Bölge halkı, Kocaçay Deresi’nde deşarj edilen arıtılmış suların dere stebilizasyonu sağlanmadığı için, dere ağzında yaşanan kumlanma nedeniyle dere hattında biriktiğini, koku ve bulanıklık yarattığını savunurken; Seferihisar Toplum Sağlığı Merkezi ise 2017 Temmuz ayında yaptığı analiz sonucu deniz suyunun eşik değerlerde olduğunu açıklayarak, plajı halkın kullanımına yeniden açmaya karar verdi. Plajda mavi bayraklar yeniden çekildi.

2018’DE MAVİ BAYRAKLAR YENİDEN İNDİRİLDİ, PLAJ KULLANIMA KAPATILDI

2018 Haziran ayında Seferihisar sakinleri tarafından bölgeden koku ve bulanıklık olduğuna dair şikayetler gelmesi üzerine, konu Seferihisar Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ve Mavi Bayrak Kordinatörlüğüne intikal etti. Yapılan analiz sonunda deniz suyunun limit değerlerin çok üzerinde olduğu belirlendi, bölgedeki mavi bayraklar indirilerek, halkın kullanımına yeniden kapatıldı.

Seferihisar Belediyesi’nin talebi üzerine 26 Haziran 2018 tarihinde İZTUR-SERTUR sitesi önündeki halk plajı ve Akarca Halk Plajı’ndan deniz suyu numuneleri alınarak, analiz için Seferihisar Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderildi. Yeni bir açıklama yapılıncaya kadar deniz suyunun yüzme ve rekreasyon amacıyla kullanımı yasaklandı.

İLÇE SAKİNLERİ DENİZE GİRMEKTEN ÇEKİNDİĞİNİ BELİRTTİ

İlçe sakinleri CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İZSU yetkililerin soruna çözüm bulmasını istedi. Arıtma tesislerinin işleme tabi tutulmadan denize boşaltıldığını ve halk sağlığının tehlike altında olduğunu savunan ilçe sakinleri,  denize girmeye korktuklarını belirterek, yetkilileri göreve çağırdı.

SEFERİHİSAR ARITMA TESİSİ DENİZE KANALİZASYON ATIĞI ATIYOR İDDİASINDA BULUNULDU

Durumu protesto eden vatandaşlardan Akarca Koyu sakini Mustafa Kuter, 3 yıldan bu yana aynı sıkıntıyı yaşadıklarını vurgulayarak,  “Akarca Koyu çift mavi bayrağı olan bir koy.  Burada ormancı tesisleri ve kıyı tesisleri bulunuyor. Hepsi halka açık tesisler. 200 hanelik İZTUR sitesi, 100 hanelik SERTUR sitesi var.  Lebestos Oteli bulunuyor, otelin müşterileri ise Alman turistlerden oluşuyor. Adı geçen tesisler, Seferihisar Arıtma Tesisinin ana kollektör tesisine bağlı.  Buradaki tesislerden denize kesinlikle bir evsel atık çıkışı söz konusu değil. Bu durum İzmir İl Çevre Müdürlüğü tarafından da teyit edilerek onaylandı. Denize kanalizasyon atığı atacak olan tek tesis ise İZSU’nun Seferihisar Arıtma Tesisi.  Bu tesis zaman zaman gerek kapasite artışı dolayısıyla, belki de kasıtlı olarak atık suları işleme tabi tutmadan, denize direk olarak gönderip, halk sağlığını tehdit etmekte, çevre kirliliğine sebep olmaktadır” diye konuştu.

ATIKLARIN ARITILMADAN DENİZE DÖKÜLMEMESİNİ İSTİYORUZ

Vatandaş Mustafa Kuter, 2017 yılında yaptıkları bir çekimde yapılan atık deşarjını fotoğrafladıklarını, bu fotoğrafları İl Çevre Müdürlüğü ve İZSU başta olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderdiklerini dile getirerek, süreci ve taleplerini şöyle aktardı:

“Sonunda çevre eğitim vakfı mavi bayrağı iptal etti ve denize girmenin sakıncalı olduğunu açıkladı. Seferihisar sakinleri ve site halkı olarak aylarca denize giremedik. 2017’nin Eylül ayı içinde yasak kalktı. 2018 Haziran ayında ise denizdeki koli basili seviyesinin 0 ve 250 adet olması gerekirken total koliton yükselmiş,  insan sağlığını ve çevreyi tehdit eder hale gelmiştir. Sezon başında mavi bayrağı bulunan  denizin, şu anda insan sağlığı tehlikesi nedeniyle iki mavi bayrağı da indirildi. Site sakinleri olarak hastalanma korkusuyla denize giremiyoruz. Arıtma tesisinin işleme tabi tutmadan atıkları direk olarak denize akıtmamasını, akıtanlar hakkında ise cezai işlem uygulatılmasını istiyoruz. Ayrıca deniz deşarj sisteminin kurulmasını istiyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.