Dolar 41,9043
%0.15
Euro 48,9025
%-0.27
Altın 5.727,340
%-1.65
Bist-100 10.209,00
%-1.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seçim sandıkları hazırlandı: Adada kritik 'çözüm' seçimi

Seçim sandıkları hazırlandı: Adada kritik 'çözüm' seçimi

Cumhurbaşkanını seçecek KKTC'de seçim sandıkları hazırlandı. Seçimin "federasyon ve iki devlet arasında referandum" olduğu yorumları yapılmaya başlandı. Mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a karşı CTP lideri Tufan Erhürman'ın öne çıktığı adada kritik 'çözüm' seçiminin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 18.10.2025 - 10:43

“Seçimin Kıbrıs çözümü için referandum olduğu söylemi propagandadır” diyen Erçakıca, şu ana kadar Türkiye’den seçime yönelik bir müdahale görmediğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklar tamamlanırken sandıktan çıkacak sonuç hem bölge için hem de Türkiye için önem arz ediyor.

SEÇİM SANDIKLARI HAZIRLANDI

KKTC cumhurbaşkanlığı seçiminde Ersin Tatar ve Tufan Erhürman’ın yanı sıra Kıbrıs Sosyalist Partisi’nden Osman Zorba ile bağımsız adaylar Hüseyin Gürlek, Mehmet Hasgüler, Arif Salih Kırdağ, Ahmet Boran ve İbrahim Yazıcı yarışacak. Ancak anketler adaylar arasında mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın öne çıktığını ortaya koydu.

218 binin üzerinde seçmen oy kullanabilecek. İlk turda adaylardan biri, yüzde 50’yi geçerse, cumhurbaşkanı seçilecek. Bunun olmaması halinde ise en çok oyu alan iki aday, bir hafta içerisinde, ikinci turda yarışacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın AKP iktidarı tarafından da desteklendiği bilinirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Anketlerde kardeş partimiz Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı Tufan Erhürman önde” demişti.

Türk siyasetinin de takibindeki seçime ilişkin Kıbrıslı Türk gazeteci Hasan Erçakıca, seçim sürecinde ortaya atılan "federasyon ve iki devlet arasında referandum" iddialarını değerlendirdi.

ADADA KRİTİK 'ÇÖZÜM' SEÇİMİ

2020 yılında cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ın, Türkiye’nin tezlerine uygun şekilde, Kıbrıs'ta iki devletli çözümü savunduğu bilinirken Tatar, “Bu seçim iki devletli siyaset ile federasyon arasında bir referandum niteliğinde. Tel Aviv ve Atina beni ülkenin başında görmek istemiyor” açıklamalarını yaptı.

“Kıbrıs Sorununa İki Devletli Çözüm” karar önerisi geçtiğimiz günlerde KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde de kabul edilirken, CTP, konunun siyasi emellere alet edildiğini savunarak oylamaya girmedi.

Cumhuriyet'in haberine göre; Türk gazeteci Hasan Erçakıca, “seçimin federasyon ve iki devlet arasında referandum olduğu” söylemine katılmadığını ifade ederken “Bu, Ersin Tatar’ın kampanya stratejisi. Tufan Erhürman, ‘Ben federasyon vadetmiyorum’ ifadesini bile kullandı” dedi.

Erhürman, Güney Kıbrıs’ı tamamen dışlamadan, belli ilkelerle birlikte müzakere yöntemini öneriyor.

‘KIBRIS TÜRKLERİNİN FARKLI SORUNLARI VAR’

Erçakıca, KKTC halkının Kıbrıs sorununun çözüm yöntemleri dışında önemli problemleri olduğundan bahsetti. Bunlar arasında yolsuzluk iddialarını ilk sıraya koyan Erçakıca, “Nedenlerini açıklayamadıkları o kadar çok zenginlik ortaya çıkıyor ki, vatandaş bunları yolsuzluktan türemiş zenginlik olarak kabul ediyor. Toplumsal dengesizlikler ortaya çıkıyor. Erhürman, pek çok parti seçmenince, yolsuzlukla mücadele edecek bir kişi olarak görülüyor” dedi.

Erçakıca, Kıbrıs Türk halkının yolsuzluk dışında kamuda liyakatsizlik, buna bağlı olarak kamu hizmetlerinde gerileme ve ekonomik problemlerle karşılaştığını dile getirdi.

ANKETLERDE ERHÜRMAN ÖNDE

KKTC’de “2009 yılından beri düşünce kulübü olarak faaliyet gösteren” Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) geçtiğimiz ay 500 kişiyle yüz yüze yaptığı ankete göre, Tufan Erhürman yüzde 50,4, Ersin Tatar yüzde 40,6 oy alıyor.

Türkiye’de İhsan Aktaş’ın başında olduğu GENAR Araştırma’nın yine geçtiğimiz ay, bin 200 kişiyle, bilgisayar destekli telefon anketinde ise farklı bir tablo söz konusu.

Ankete göre Ersin Tatar yüzde 41,8, Tufan Erhürman yüzde 40,1, kararsızlar yüzde 14,9 seviyesinde. Aktaş, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu kararsızların belirleyeceğini söylerken, aynı araştırmada iki devletli çözümün yüzde 58,9, federasyon yönteminin yüzde 41,1 destek bulduğunu ifade etti.

2022 yılında İstanbul’da kurulan Ser Araştırma (SER-AR) ise 8-12 Ekim tarihlerinde bin 600 kişiye, bilgisayar destekli telefon anketi yaptıklarını, Tufan Erhürman’ın yüzde 51,3, Ersin Tatar’ın yüzde 46,9 oya ulaştığını bildirdi.

ERHÜRMAN ANKARA’YLA ÇALIŞABİLİR Mİ?

Gazeteci Erçakıca, tarih boyunca KKTC seçimlerine Türkiye tarafından çeşitli müdahalelerde bulunulduğunu aktarırken en kötüsünün MİT mensuplarının seçmenlere baskı yaptığı iddialarının çeşitli raporlarda yer aldığı 2020 yılında olduğunu söyledi.

Bugün yine Türkiye’deki iktidar tarafından seçimlere bir ilginin olduğunu ifade eden Eraçıkça, "Ancak bu, baskı boyutunda değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Türkiye, (Kıbrıs’ta) uluslararası hukuk zemininde ve Birleşmiş Milletler kararlarında meşru şekilde tanınan garantörlük haklarına sahiptir. Bu haklar, hangi siyasi parti iktidara gelirse gelsin, KKTC’nin varlığına ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına güvence sağlamaktadır." sözlerini hatırlatan Eraçıkça, Erhürman’ın Türkiye’deki iktidarla beraber çalışamayacağı söyleminin "kara propaganda" olduğunu savundu.

Erçakıca öte yandan, Türkiye’nin müdahalesinin gündeme gelmesinin bile KKTC halkının iradesine saygısızlık olduğunu söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.