Dolar 32,7853
%0.05
Euro 35,0803
%-0.03
Altın 2.456,790
%-0.05
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sağlıklı yaşlanmaya yerel yönetim eli

Sağlıklı yaşlanmaya yerel yönetim eli

İzmir Valiliği ve Konak Belediyesi'nin desteğiyle Ege Geriatri Derneği’nin düzenlediği İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu’na gençler yoğun ilgi gösterdi.

  • Ege Postası
  • 20.03.2013 - 10:58
İZMİR - İzmir’de 6. İleri Yaş Sempozyumu’nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Türkiye’deki yaşlılık oranının hızla arttığını belirterek, “Yaşlanmada Güney Kore’nin ardından dünya ikincisiyiz. Bireyselleşme buna en büyük etkendir” dedi. İzmir Valiliği himayesinde Konak Belediyesi'nin desteğiyle Ege Geriatri Derneği tarafından düzenlenen İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu ‘Aktif Yaşlanma’ temasıyla Balçova Termal Otel’de yapıldı. Sempozyuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Zekeriya Ertaş ile akademisyenler katıldı. Aktif yaşlanma konulu sempozyuma yaşlılardan daha fazla gençler ilgi gösterdi. Konuşmacılar özellikle kuşaklar arası birlikteliğin önemine değindi. Açılış konuşmalarının ardından Prof.Dr. Servet Arıoğlu ve Prof.Dr. Mehmet Akif Karan tarafından aktif yaşlanma kavramı ve Japonya örneği konulu bir panel düzenlendi. Sempozyumun iki gün süreceği kaydedildi.

Hızla yaşlanıyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Kocaoğlu, insan odaklı bir hizmet anlayışı yürüttüklerini söyledi. Kocaoğlu, yaşlılara yönelik hizmetleri kendi çevrelerinden koparmadan yürüttüklerini kaydederek, “Huzurevlerinin çok büyük tatil kentlerinde, büyük sitelerin olduğu yerlerde ve kent dışlarında olmasında fayda var diye düşünülüyor. Ancak yaşlıların bakımlarını kent yaşamının hareketli olduğu bölgelerde yürütmek daha doğru olur diye düşünüyoruz. Bireysellik hızla artıyor. Yaşlanma açısından Türkiye dünyada Güney Kore’nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. 65+ yaş grubunda Güney Kore’den sonra geliyoruz. Türkiye’de 65+ yaş grubunun genel nüfusa oranı yüzde 7.51’dir. Artık nüfusumuz yaşlanıyor. Asıl tehlike gittikçe bireyselleşen aile yapısıdır” dedi.

TARTAN: YEREL YÖNETİMLER ÖNLEM ALMAK ZORUNDA
Konuşmasına Karacaoğlan’ın bir sözlerini hatırlatarak Başlayan Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,“Sakal seni makkap (cımbız) ilen yolayım. Bir kız bana emmi dedi, neyleyim…” Yaşlanıyoruz… Ne yaparsak yapalım; mucize ilaçlar, diyetler, yöntemler, gençlik iksirleri… Gerçek değişmiyor; kronometre çalışıyor ve yaşlanıyoruz” dedi.

Ülkenin yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığını ve yerel yönetimleri yeni önlemler almaya, değişen şartlara uyum sağlamaya zorladığına değinen Başkan Tartan şöyle konuştu:

“Örneğin, belediyeler yakın zamana değin yetişkinler, çocuklar, gençler, kadınlar için projeler üretirdi. Şimdi bu projelere yaşlı nüfusa ilişkin yerel hizmet ve yönetim projeleri ekleniyor. Yaşlı nüfusa uygun spor olanakları, kurslar, hobi etkinlikleri düzenliyoruz. Yaşlı Bakım Merkezleri, Gündüz Bakımevleri kuruyoruz. Temelini attığımız Konak Belediyesi İkinci Bahar Evi, bu merkezlerden biri olacak. Daha ilk’i hizmete girmeden ikincisinin projesini de hazırladık. Çünkü özellikle İzmir’de yaşlılık ve yaş almak gelecek dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Biz, bu sempozyumu da bu bakış açısına sahip olduğu ve belediyemize vizyon kattığı için önemsiyoruz. Bu yılki konu başlığımız “İleri Yaşta Evde Bakım.” Kanımca yerel yönetimler açısından ayrıca önemli bir konu… Çünkü belki de gelecekte yerel yönetimlerin öncelikli hizmetlerinden biri de bu olacak.
Kırsal kesimde, geleneklerin de etkisiyle yaşlılık “şimdilik” belki daha kolay yaşanıyor, ama çağdaş yaşam özellikle kentlerde, yaşlılığı daha da zorlaştırıyor. Yaşlılarımızı yalnızlığa ve yoksunluğa mahkum edemeyiz. Hüseyin Rahmi Gürpınar "Her yaşa özgü meraklar ve onların ilaçları vardır" demiş. Biz, yaşlılığa uygun merakları ve ilaçları bulmak, yaşama geçirmek zorundayız. Yaşlılarımızı “iyi” yaşatmak zorundayız. Bu duygu ve düşüncelerle, sempozyumun başarıyla geçmesini diler, katılımcılarımıza ve emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.