Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Rusya-Ukrayna savaşı ‘mandalinayı’ da vurdu

Rusya-Ukrayna savaşı ‘mandalinayı’ da vurdu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak geçtiğimiz haftalarda başlayan "Satsuma Mandalina Hasatına” ilişkin yapılan basın toplantısında konuştu. Mandalina üretiminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunun altın çizen Başkan Uçak, bazı olumsuzlukların da yaşandığını belirtti ve “Bu sezon olumsuz olarak belirtebileceğimiz konu, en önemli pazarlarımız olan Rusya’daki belirsizlik durumu ve Avrupa ülkelerinin hissetmeye başladığı durgunluk süreci olarak karşımıza çıkmaktadır “ dedi.

  • Ege Postası
  • 31.10.2022 - 11:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’nin yaş meyve sebze sektöründe 2021 yılında 453 milyon dolarlık ihracat tutarıyla ihracat şampiyonu olan dünyaca ünlü "Satsuma Mandalina Hasatı", Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın ev sahipliğiyle başladı.

Hasat öncesinde yapılan basın toplantısında konuşan Başkan Uçak, meyve üretiminin yüzde 10-30 bandında azaldığına dikkat çekerken Rusya-Ukrayna savaşının da ihracatta olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Uçak ayrıca işçi konusunda da sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Başkan Uçak ayrıca, mandalinadaki kaybı engellemek adına hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi verdi.

İHARACATTA DÜNYA 3.’SÜ

Türkiye’nin mandalina ihracatındaki yerini açıklayan Uçak, “Ticaret Bakanlığı kesim ve ihraç komisyonunun onayıyla 22 Ekim 2022 tarihinde başladı. 2021 yılında ülkemize 453 milyon dolar döviz kazandıran ve yaş meyve sebze ürünleri içinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olan mandalina sezonunun ülkemize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz mandalina üretiminde Çin ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada yer almıştır. Dünyada üretilen 100 mandalinanın 5’i ülkemizde üretilmektedir. İhracatta da Çin ve Güney Afrika’nın ardından ülkemiz yine üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye olarak 2021 yılında 62 ülkeye 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2000 yılına göre ihracatta yüzde 15'lik artış sağladık. Ürettiğimiz mandalinanın %58’ni ihraç ettiğimizi görüyoruz. Bu rakamlardan bu ürünün ülkemiz için ne kadar önemli bir değer olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

“MANDALİNA ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTIŞ”

Mandalina ürünlerinin bir önceki yıla göre 2 kat arttığını belirten Başkan Uçak, “Bu yıl temmuz ayında oluşturduğumuz bir heyet ile Ege Bölgesi’ndeki narenciye rekoltesini belirlemeye çalıştık. Ve bu sezon Bölgemizdeki mandalina rekoltesini 175 bin tonu İzmir’de olmak üzere 250 bin ton olarak hesapladık. Geçen sezonki üretime göre mandalina ürününde bölgemizde yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşmiştir. İspanya’da bu sezon mandalina rekoltesinin düşük olması sebebiyle bu sezonun ülkemiz için önemli bir avantaj yılı olacağını düşünüyorum. Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ihracatçılarımızın da yönlendirmeleriyle erkenci ve geçci mandalina üretiminde de yol aldığımızı ve üretim ve ihracat sezonumuzu genişlettiğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

SAVAŞ MANDALİNA’YI DA VURDU

Rusya-Ukrayna savaşının mandalina ihracatında da olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Uçak, “Bu sezon olumsuz olarak belirtebileceğimiz konu, en önemli pazarlarımız olan Rusya’daki belirsizlik durumu ve Avrupa ülkelerinin hissetmeye başladığı durgunluk süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Umuyorum bu sezon ihracatta 1 milyon ton ve 650 milyon dolara barajını aşarak başarılı bir mandalina sezonunu geride bırakırız” ifadelerini kullandı.

“MEYVEDE KAYIPLAR YAŞANIYOR”

Birliğin mandalina adına hayata geçirmeyi planladığı projeler hakkında da bilgi veren Başkan Uçak, şunları söyledi; “Mandalina konusunda bu sezon önem verdiğimiz iki projemizden söz etmek istiyorum. İlki Ege Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz meyve kayıplarının belirlenmesi projesi. Maalesef ülkemizde birçok meyvede yüzde 10 ile yüzde 30 arasında kayıplar yaşanıyor. İkinci kalite olarak nitelendirdiğimiz ürünler zaten sanayiye giderek değerleniyor. Konserve, meyve suyu, kozmetik sektörlerinde değerlendiriliyor. Bizim bu proje ile amacımız özellikle hasat ve depolama süreçlerinde yaşanan kayıpları tespit ederek eğitim çalışmaları ile bu kayıpları en aza indirmeyi sağlamak. Ege Üniversitesi’nden çok deneyimli bir ekip ile saha çalışmalarına başladık. Bu projeye mandalinanın yanında nar ve domatesi de dahil ettik. Projenin ilk yılı sonuçlandığında siz değerli basın temsilcileri ile proje çıktılarını paylaşacağız. İkinci projemiz de İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi. Bu proje çerçevesinde Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerimizde 100 üretici belirledik be bu üreticileri üretimden ihracata kadar kontrol ederek belgelendireceğiz. Yine zaten sizlerin de takip ettiği gibi Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz projemizde 10 ürün için 2 yıldır numunelerden analiz yaptırıyoruz. Mandalina için çeşitli bölgelerden yaptırdığımız analizlerin yüzde 95’inin ihracata uygun olduğunu söyleyebilirim. Sezonu başlayan ve devam eden tüm ürünlerimizin üreticilerimize, ihracatçımıza bereket getirmesini, ülkemize bol döviz kazandırmasını diliyorum.”

“62 ÜLKEYİ NASIL 162 ÜLKE YAPARIZ DİYE ÇALIŞIYORUZ”

Mevcutta 62 ülkeyi kapsayan ihracat kapasitesini genişletmek amacıyla çalışmaları sürdürdüklerini belirten Uçak, “Biz 62 ülkeyle kalmayıp bu ülkeleri nasıl çoğaltırız diye düşünüyoruz. Bunu 162 ülke nasıl yaparız diye düşünüyoruz. İnternet üzerinden sürekli olarak yeni Pazar arayışları içerisindeyiz. Bunun yanında uluslararası fuarlara katılıyoruz. Biz sürekli bir arayış içindeyiz” dedi.

Uçak ayrıca, bölgede meyve hasadının çok olduğunun altını çizerken hem hasatta hem de paketlemede işçi sıkıntısı çektiklerini söyledi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.