Dolar 32,7471
%-0.06
Euro 35,0325
%-0.16
Altın 2.437,440
%-0.84
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Peşkeş istemiyoruz, Büyükşehir’de devredilsin”

“Peşkeş istemiyoruz, Büyükşehir’de devredilsin”

Son günlerde İzmir kamuoyunda sıkça tartışılan konuların başında gelen eski Sümerbank arazisinde süreç yeniden başladı. İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından, bakanlık onayı olmadığı gerekçesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi veto edilen Sümerbank arazisi için İl Genel Meclisi tarafından yeniden karar alındı. Mecliste oy çokluğu ile kabul edilen önerge, 7 gün içerisinde İzmir Valiliği tarafından reddedilmediği ve bakanlık onayı alındığı takdirde, eski Sümerbank arazisi 20 yıl süreliğine İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne resmen tahsis edilecek.

  • Ege Postası
  • 07.10.2013 - 12:53
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Meclis Başkanı Serdar Değirmenci yönetiminde Ekim ayı 5’inci toplantısını düzenleyen İl Genel Meclisi’nde ana gündem maddesi geçtiğimiz hafta İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından bakanlık onay olmadığı gerekçesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi veto edilen eski Sümerbank arazisi oldu. İl Genel Meclisi, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında krize yol açan ve İl Özel İdaresi’nin en önemli taşınmazlarından birisi olan alanın Büyükşehir Belediyesi’ne 20 seneliğine tahsisi için yeniden karar alarak İzmir Valiliği’nin incelemesine sundu. İlgili önerge, AK Partili meclis üyelerinin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edilirken, İzmir Valiliği kararı veto etmez ve bakanlık onay verirse, alan resmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilecek.

 “PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE KARŞIYIZ”

 Oturumun açılışında gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Onur Koçanalı, İl Özel İdaresi’nin mal varlıklarının devri konusunda İzmir Valiliği’nin tavrını eleştirerek, hükümete sert eleştiriler getirdi ve, “Şimdiki hükümet geçici, AKP yolcu. Hükümet bu varlıkları özel şahıslara peşkeş çekmesin. CHP, bu ülkede her zaman hancı olmaya devam edecek. Bir hancı, bu taşınmazların bulunduğu yeri satmaz. Yolcu da satamaz. Yolcu eğer bu taşınmazı satmaya kalkarsa, bu kararın hükmü yoktur ve biz bu kararı geri aldırmayı da biliriz. Artık İstanbul bitti e İzmir’e yöneldiler. Bunu Ağaçlıyol’da da gördük. AK Partili isimler bu arazileri almaya başladı. Umarım bununla ilgili ihaleler açılan davalar sebebi ile iptal edilir. Aynı sıkıntılar Sümerbank arazisi gibi taşınmazlar da var. Bunların belediyeye devredilmesi söz konusu. Bakanlıklar çıkıp, “Bizim burada projelerimiz var” deyip arazileri belediyeye vermiyorlar. Ben orada devletin herhangi, bir proje yapacağını sanmıyorum. Burayı da alıp satacaklar. Bırakalım İzmir Büyükşehir Belediyesi burada sosyal bir proje yapsın. Burası satılmasın, peşkeş çekilmesin. BU hükümet zaten aldığı yere bir şey yapmıyor, proje üretmiyor. Bunun en somut örneği Bornova’daki kültür merkezi projesidir. Orası 10 yıldır çukurdu. Daha halen inşaat devam ediyor. Az ödenekle burayı yürütmeye çalışıyorlar. Bir proje yapılıyor, proje hayata geçene kadar ihtiyacı karşılamıyor. Oradaki Paterson köşkü de aynı durumda. Acaba oranın da yıkılıp yakılmasını mı bekliyorla? Bunu da mı satacakla? Bu alanlar özelleştirilmesin, birilerine peşkeş çekilmesin” dedi.

“DERHAL ELE ALINMALI”

 İmar Komisyon Başkanı Hakkı Pamukçu alanla ilgili gelişmeleri değerlendirerek, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ile bu arazi üzerindeki bina ve teçhizatları ile birlikte kullanılmak üzere zamanında İl Özel İdaresi’ne tapusu ile birlikte devredilmiş. Karar konusu taşınmazların, bir başka kuruma tahsis edilmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiği ve tüzel kişiliklere taşınmazların tahsisinin İçişleri Bakanlığı’ndan onay alınmadığı için karar reddedildi. Komisyonlarımızca yapılan incelemelerde şu sonuç çıkmaktadır, biz burayı satmıyoruz, hibe etmiyoruz. Buranın tahsisini yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı burada söz konusu olmamalı. İmar Komisyonu geçen hafta alanda yaptığı incelemeleri sonucunda, buranın tarihi alan vasfını yitirdiği ve bakanlık ile ilgili bir hususu bulunmadığını gördük. Valilik daha önceden başka yerlerin devri konusunda itirazda bulunmamıştır, aksine bakanlığa onay için göndermiştir. Eski Sümerbank arazisindeki bugün gayrimenkul tamamen metruk haldedir, tarihi bir yanı kalmamıştır. Tescilli eser vasfını kaybetmiştir. Burası bir çöplük ve mezbelelik olmuş, etrafını kokular sarmış, tinercilerin mekanı olmuştur. Burası derhal ele alınmalıdır” dedi.

 “BELEDİYELER BURAYI ÇÖPLÜK HALİNE GETİRDİ”

 AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu, arazinin Büyükşehir Belediyesi’ne veya başka bir kuruma karşı olmadıklarını kaydederek, herkese eşit koşullarda baktıklarını belirtti ve, “Bugün Büyükşehir Belediyesi CHP’dedir. Yarın AK Parti’de olabilir. Buna kurumsal kimlik ile bakmak ve ona göre değerlendirmek lazım. Burası  çöplük haline geldi diye vasfını kaybetmemiştir. Burayı çöplük haline getirip, sonra da mezbelelik oldu diyemezsiniz. Burayı bu hale getiren, çöp döken Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin bizzat kendisidir. Bu acelecilik niy? Burasını İzmir’in faydasına kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesine karşı değiliz. Ancak yanlış yollara başvurmanın faydası yok. Ancak burasının kirlendiği için tescilli eser olma vasfını kaybetmesi söz konusu değil. Ancak, buranın tahsisi için bakanlıkça onayı alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 “KARAR DOĞRU, VALİLİK HATA YAPIYOR”

 İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, arazi ile ilgili süreci özetleyerek, alınan kararın doğru ve yerinde olduğunun altını çizdi ve şunları kaydetti; “Biz burayla ilgili resmi başvurumuzu yaptık. Daha sonra buraya Kültür Bakanlığı talip oldu. Bununla ilgili bakanlık yetkilileri ve Büyükşehir Belediyesi ile bir toplantı yaptık. Eski Sümerbank arazisinin bir kısmını bakanlık, bir kısmını da belediyenin alıp, müşterek proje yapılmasına karar verdik. Bununla ilgili çalışmalar dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gidince durdu. Sonra bakanlık bize bir mektup yazdı, “Bu yerin tamamının ben istiyorum” dedi. Burada aslında Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi birlikte çalışsaydı, şimdiye kadar tamamlanıp İzmir halkının faydasına sunulabilirdi. Burada kurumların anlaşmazlığı süreci geciktirdi. Bir de İzmir valiliği iki yıl boyunca bununla ilgili kararı meclisimize havale etmedi, bekletti. AK Parti “Yangından mal kaçırırı gibi devrediyorsunuz” diyor ama böyle bir şey yok. Biz burası için tam iki sene uğraştık. Biz burayı satmıyoruz, hibe etmiyoruz. Vali’nin kararı geri gönderme gerekçesi yanlış. Valilik, “İçişleri Bakanlığı onayı alınsın, öyle görüşülsün” demiş. Ama bunun gibi beş tane karar aldık. Burada karardan önce bakanlık onayı gerekmiyor. Kararımızı bakanlığa gidecek ve onaylanacak. Sayın Vali’miz aldığımız kararları sadece uygun görmediğimiz takdirde bize geri gönderiyor ve yeniden görüşüyoruz. Bu alınan kararlarda herhangi bir yanlışlık yok.”

 “ACELE ETMEK ZORUNDAYIZ”

 CHP Grup Başkanvekili Doğan Albayrak ise, Sümerbank arazisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi konusunda usul yönünden herhangi bir uygunsuzluk olmadığını belirterek, “AK Parti de komisyon tarafından alınan bu karara katılıyor. Alınmamış bir kararın izni olmaz. Muhalefet şerhi ise mantığa ve kanuna ters düşüyor. Bu karar şerh koyan arkadaşlarımızın muhalefet şerhini kaldırmasını dilerim. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi konusuna gelince, o kampüsün ne kadar yararlı çalıştığı tartışılır. Buranın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Şehir planlaması yönünden ve İzmir’in faydasına burayı bir düşünmek lazım. Peki Kültür ve Turizm Bakanlığı burada ne yapaca? Bugüne kadar herhangi bir şey yapılmadı. Büyükşehir Belediyesi burayla ilgili bir sosyal tesis projesi hazırladı. Bu karar, bu proje, meclisimize kadar geldi. Acele etmek zorundayız. Gelin hep birlikte AKP ve diğer partiler ile birlikte valiliğe gidelim. “Bunun için gerekeni yapın, İzmir’e kazandıralım” diyelim. Satmayalım, AVM yapmayalım, İzmir’in kullanımına açalım. Burayı peşkeş çekmeyelim. İzmir burayı hak ediyor. Gelin buranın önündeki engelleri kaldıralım” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.