Dolar 32,7021
%1.33
Euro 34,9932
%0.26
Altın 2.450,470
%2.49
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otoparklarda indirim İzmir'e yaradı

Otoparklarda indirim İzmir'e yaradı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki otoparkların kullanımı arttırmaya yönelik olarak uyguladığı düşük fiyat politikası meyvelerini vermeye başladı. Eylül 2012’den bu yana İZELMAN A.Ş.’ye ait açık ve kapalı otoparklarda az süreli ve yoğun saatler dışında alınan park ücretlerinde uygulanan yeni fiyat tarifesi otopark kullanımını büyük ölçüde arttırdı.

  • Ege Postası
  • 03.01.2014 - 14:54
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Eylül 2012’de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yeni otopark tarifesi aradan geçen bir buçuk senede kent genelindeki otopark kullanımında artış sağladı. Eski tarifeye göre saat farkı gözetmeksizin 5 TL olarak uygulanan tek fiyat tarifesinin yerine getirilen ve aracın park ettiği saate göre uygulanan katlamalı fiyat uygulaması boş kalan otoparklara doping etkisi yarattı.

YENİ TARİFE VATANDAŞIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Araçların otoparkta kalış süresi ve park edilen saat aralığı göz önünde bulundurularak uygulanmaya başlanan yeni fiyat tarifesi hem araç sahiplerinin yüzünü güldürdü, hem de boş kalan otoparklarda yüzde yüze varan doluluk oranını da beraberinde getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş. tarafından işletilen açık, kapalı, katlı ve yer altı otoparklarının yoğun kullanım saatleri haricinde kalan 19:00-09:00 saat dilimi arasında yani, mesai bitiminden sonra uygulamaya başladığı 3 TL’lik düşük fiyat politikası sonrasında vatandaşların gece otoparklara araç park etme oranı da büyük ölçüde arttı.

EN BÜYÜK ARTIŞ KONAK VE BORNOVA’DA


Mevcut uygulamaya paralel şekilde abonman ücretlerinde indirime gidilmesi sonrasında da apartman önüne park etme alışkanlığını bırakan birçok araç sahibi yine otoparkları tercih etti. 170 TL’den 100 TL’ye düşürülen abonelik ücretleri sayesinde kent genelinde boş kalan birçok otopark araç sahipleri tarafından tercih edilmeye başlanırken, İZELMAN otoparkları yüzde yüze yakın doluluk oranına ulaştı. Eski fiyat tarifesine göre gece parklanması 10 TL’ye gelirken, bu tutarın 19:00-09:00 saatleri arasında 14 saat için 3 TL’ye çekilmesi ile birlikte kent genelindeki 6 otoparkın kullanımı da büyük ölçüde arttı. Buna göre Kültürpark Yeraltı Otoparkı, Çankaya Katlı Otoparkı, Konak Katlı Otoparkı, Alsancak Katlı Otoparkı, Alsancak Atatürk Spor Salonu Yeraltı Otoparkı, Bahriye Üçok Yeraltı Otoparkı’nda stratejik hedefler büyük ölçüde gerçekleşirken, Bostanlı Migros Üstü Katlı Otoparkı, Bornova Pazaryeri Katlı Otoparkı, Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Altı Otoparkı gibi noktalarda da 170 TL olarak belirlenen otopark ücretlerinin 100 TL’ye çekilmesi günlük kullanım oranını yükseltti.

AYDA 15 BİN ARAÇLIK ARTIŞ SAĞLANDI

Gece parklarında yaşanan bu artış rakamlara da olumlu yansırken, en belirgin artış ise Bornova, Bostanlı ve Eşrefpaşa semtlerinde yaşandı. Bornova Pazaryeri Katlı Otoparkı’nda 1215, Bostanlı Migros Üstü Katlı Otoparkı’nda 220, Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi Altı Otoparkı’nda da 1350 araç olmak üzere ortalama aylık artış kaydedilirken, 2013 yılında diğer otoparklar ile birlikte park yeri kullanımı toplamda aylık olarak 15 bin araç seviyesinde arttı.

DÜŞÜK FİYAT POLİTİKASI DEVAM EDCECEK

Uygulamada olan düşük fiyat politikasının ilerleyen dönemde de devam edeceğini belirten İZELMAN A.Ş. yetkilileri ise, özellikle gece saatlerinde yaşanan park yeri kullanımına dikkat çekerek, “Eskiden araç sahiplerinde otopark kullanma alışkanlığı yok denecek kadar azdı. 2012 yılında meclis kararı ile uygulamaya konulan yeni fiyat tarifesi sonrasında büyük bir artış sağlandı ve durum özellikle gece saatlerinde yollarda, sokaklarda yaşanan tıkanıklığa büyük oranda çözüm getirdi. Otoparklarımızda kullanım seviyesi istenen seviyelere geldi ancak, bunu gündüz saatlerine de yansıtmamız gerekiyor. Bunun için de cadde ve sokaklarda park ihlalleri ve sonrasında oluşan trafik sıkışıklığını engellemek için emniyet güçlerinin de titizlik göstermesi gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı. Diğer yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı içinde gündüz otopark kullanımını arttırmaya yönelik çalışmaları devam ederken, yeni park alanları için yatırımları ve projeleri de son hızıyla sürüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.