Dolar 39,2169
%-0.32
Euro 45,2700
%-0.99
Altın 4.328,410
%1.03
Bist-100 9.312,00
%-2.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Otizmli ultra maraton yüzücüsü Tuna, Manş Denizi'ni geçti

Otizmli ultra maraton yüzücüsü Tuna, Manş Denizi'ni geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün otizmli ultra maraton yüzücüsü Tuna Tunca bir büyük başarıya daha imza attı. 13 saat 26 dakika boyunca kulaç atan 22 yaşındaki genç, Manş Denizi'ni yüzerek geçen otizmli ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti. Tunca, başarısının ardından annesi ve yakınları tarafından sevinç gözyaşları ile karşılandı.

  • Ege Postası
  • 13.06.2025 - 12:00
  • Güncelleme: 13.06.2025 - 17:22

Otizmli ultra maraton yüzücüsü Tuna Tunca, 3,5 yaşında havuza kolluksuz atlaması ve suyu çok sevmesi üzerine annesi Anne Gülnur Tunca desteği ile yüzme eğitimleri aldı. Eğitimlerin ardından 11 yaşında antrenör Mert Onaran ile çalışmaya başlayan Tunca, çeşitli yarışlarda dereceler aldı. Tunca, 23 Haziran 2024'te antrenörü Mert Onaran ile İtalya'nın Capri Adası'ndan Napoli kentine kadar olan 36 kilometrelik mesafeyi yüzerek geçti.

Daha önce İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçen Tunca, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan Çeşme'ye yüzerek açık su geçişi yapan ilk otizmli birey oldu. İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni geçen ilk otizmli yüzücü olmayı hedefleyen Tunca, 7 Ağustos 2024'te İngiltere'ye giderek antrenmanlarını sürdürdü. Tunca, 15 Eylül 2024'te İngiltere'nin Dover Boğazı'ndan yüzmeye başladı. 8 saat boyunca kesintisiz yüzen Tunca, yola çıktıkları tekne kaptanının kararıyla hava koşullarının kötüye gitmesi nedeniyle yüzmeyi sonlandırdı.

SUYUN ISISI 14 DERECEYİ GÖSTERİYOR

İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi geçişini bu yıl tamamlamak için 9 Haziran'da yola çıkarak İngiltere'nin Dover şehrine ulaşan Tunca, bu gece tekne kaptanın da hava şartlarını uygun bulması ile saat 02.24'te kulaç atmaya başladı. Yaklaşık 36 kilometre boyunca kulaç atacak olan Tunca'nın yüzdüğü suyun ısısının 14 dereceyi gösterdiği öğrenildi. Tunca gece başladığı maratonun 8'inci saatinde, ara ara suyun içinde beslenmeye de vakit ayırarak yüzmeye devam ediyor. Eşlikçi tekne ile oğlu Tuna'yı takip eden annesi Gülnur Tunca ise takip sırasında sık sık Tuna ile iletişim kuruyor. 

TUNA, MANŞ DENİZİ'Nİ GEÇEN İLK TÜRK OTİZMLİ YÜZÜCÜ

34 kilometrelik Manş Denizi geçişini 13 saat 26 dakikada tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün otizmli ultra maraton yüzücüsü Tuna Tunca, Manş Denizi'ni yüzerek geçen otizmli ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti. Türkiye saatiyle 02.24’de İngiltere’nin Samphire Hoe kıyısından denize giren 22 yaşındaki Tuna Tunca, gece karanlığında başladığı 34 kilometrelik zorlu parkuru Fransa’nın Wissant bölgesinde kıyıya ulaşarak saat 16.00'da tamamladı.

Türk bayrağı ile kıyıya çıktı

14 derecedeki suda güçlü dip akıntılarına karşı saatlerce yüzen Tuna Tunca, dünyanın en prestijli sporcularının geçebildiği Manş Denizi’ni tek başına yüzerek ilham veren bir başarının sahibi oldu. Türk bayrağı ile kıyıya çıktığı Fransa’dan tüm Türkiye’yi selamlayan Tuna Tunca, başarısını tekneyle kendisini tüm parkur boyunca an ve an takip eden annesi Gül Nur Tunca ve ekip arkadaşlarına sarılarak kutladı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.