Dolar 32,5393
%-0.02
Euro 34,8571
%-0.02
Altın 2.430,480
%0.01
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Oran’dan Çeşme Projesinde ‘görüş çelişkisi’ iddialarına yanıt: Partimin bir görüşü olsaydı…

Oran’dan Çeşme Projesinde ‘görüş çelişkisi’ iddialarına yanıt: Partimin bir görüşü olsaydı…

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak görülen Çeşme Projesi konusunda CHP Genel Merkezi ile kendisinin görüşlerinin çeliştiği iddialarına yanıt verdi. Parti terbiyesi görmüş bir belediye başkanı olduğunun altını çizen Başkan Oran, “Arada asla görüş ayrılığı yok. Partimizin politikası neyse benimki de o olur. Benim partim bilirkişi raporundan sonra görüş belirtti. Ondan önce partimin bir görüşü olsaydı biz de ona öre tavır alırdık” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.04.2022 - 18:20

EGEPOSTASI- Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Büyükİzmir TV’de yayınlanan 8. Gün programında gazeteci Mithat Umutoğulları’nın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Gündemin en çok tartışılan konusu olan Çeşme Projesi’ne ilişkin kamuoyundaki yanlış algılara değinen Oran, parti içinde “görüş ayrılığı” iddialarına açıklık getirdi. 

Türkiye’nin ve dünyanın sayılı doğal güzelliklerinden olan Çeşme yarımadasındaki rant projelerine de tepki gösteren Oran Ayayorgi Planları için net konuştu ve “Mahkemeden döner” dedi.

“EN AZ YARA ALAN TURİZM KENTLERİNDEN OLDUK”

Görevdeki 3 yılını değerlendiren Başkan Oran, pandemi dönemini en hafif hasarla atlatan turizm beldelerinden olduklarının altını çizerken 2022 yazı için umutlu konuştu ve “Seçim döneminde biz yapabileceğimiz sözleri verdik. Bugün 3 senesini tamamlamış bir belediye başkanı ve Çeşme’nin Eko Abisi olarak verdiğim sözlerin yüzde 70’ini gerçekleştirdim. 3 ene içinde büyük sıkıntılar oldu. Pandemi, ekonomik kriz, deprem, hortum sel… Ama Çeşme Belediye Başkanlığı koltuğu yakınma ve mazeret bulma makamı değildir. Çeşme, Turizmin Türkiye’deki yıldızı. Pandemide Çeşme bir avantajını kullandı. Çeşme’nin misafir portföyü yerli vatandaşımız. Pandemide, ilçemiz en az yara alan turizm kentlerinden biri oldu. 2022, bu yükselişin devamı olacak. İnsanlar Çeşme’nin her mevsiminin ne kadar güzel olduğunu pandemide yaşadılar. 2020 kışında Çeşme tarihinin en kalabalık kışını geçirdi” dedi.

NÜFUS 50 BİNİ GEÇERSE NE OLACAK?

İkamet kaydı aldırma çağrısının da karşılık görmeye başladığını belirten Başkan Oran, nüfusun 50 bini geçmesi durumunda gelecek artıları sıraladı ve “Adresim Çeşme kampanyasıyla da nüfusumuz arttı. Biz elinizi taşın altına koyun ve birinci adresini Çeşme olarak gösterin ve Çeşme’deki kamu hizmetleri daha iyi olsun. Benim dönemimde de benden önceki dönemlerde de Çeşme Belediyesi nüfusunun 5-10 dayalı nüfusa hizmet etmeye alışık. Bizim adrese dayalı nüfus sisteminde 48 bin. Ben göreve geldiğimde bu 44 bindi. Ama bu pandemide kışın 300 bin oldu. Bayramlarda 1 milyonu geçti. Ama Çeşme Belediyesi bu konuda ehil bir belediye. Misafirlerimizin en iyi şekilde ilçemizden ayrılması için her bir personelimiz çalışıyor. Adrese dayalı nüfus sisteminde nüfusumuz 50 bini geçerse ne olacak? İller Bankası payımız çok önemli değil. Ama hastane, okul, karakol gibi devlet kurularındaki personel sayımız o nüfusa bağlı olarak artacak” diye konuştu. 

“YAZIN ESNAFIMIZ EKMEĞİNİ YİYECEK”

Muhalif kesim tarafından sert ifadelerle eleştirilen ancak Çeşme’nin en büyük projeleri arasında yer alan Çeşme Meydan Projesi’nin karalanmaya çalıştığını ifade eden Başkan Oran, “Projenin yüzde 80’i tamamlandı. Yakında güneşlenme teraslarının inşaatı başlayacak. Eskiyi bilenler yeniyle karşılaştırdığında arada büyük fark olduğunu, 24 bin metrekarelik alanda 2 4 metrekareye sıkıştıklarını biliyorlar. Ama bunu görmek ve görmeyi istemek gerekiyor. Bir kişinin çıkıp ‘ucube’ demesiyle birlikte o mal sahibinin kim olduğuna bakmak, seçim döneminde kendi partisini nasıl sattığını da bilmek lazım. Biz Çeşme sahiline dokunuş yaptık. Çeşme merkezimizi yeniden bir çekim merkezi olması için elimizden geleni yaptık. Ben tepkilerin çok pozitif olduğunu sokakta olan bir belediye başkanı olarak görüyorum. Ben yazın esnafımızın da bunun ekmeğini yiyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“MASAYA OTURMAK KAYITSIZ ŞARTSIZ BU PROJEYİ DEMEK DEĞİL”

Çeşme Projesi’ne de değinen Oran, kamuoyunda projeye ilişkin tavrı konusunda yanlış bir algı olduğunun altını çizerken tavırlarının netliğinin altını çizdi ve şunları söyledi; “İstemezükçü bir tavır sergilemedik. Sayın Tunç Soyer’le birlikte birkaç sıkıntımız vardı. ‘Bunlar ortada kalkarsa masaya otururuz’ dedik ve sıkıntılar kalkınca masaya oturduk. Masaya oturmak kayıtsız şartsız bu projeyi demek değil. Masaya oturduk, Çeşme’nin çıkarlarını masada savunduk, konuştuk tartıştık. Proje yapım aşamasında hala. Ama şuna dikkat çekmek lazım. Bir mahkeme söz konusu. Davalar var ve bir bilir kişi raporu var. Bu bilirkişi raporlarının getireceği sonuçlara da tarafların kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum.”

“PARTİMİN BİR GÖRÜŞÜ OLSAYDI BİZ DE ONA ÖRE TAVIR ALIRDIK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projeye karşı olumsuz bir tavır sergilemezken, CHP Genel Merkezi kanadından projeye karşı çok net olumsuz görüş belirtilmişti. Aradaki görüş farklılığı kamuoyunda Oran ve Soyer’in görüşünün parti görüşüyle çeliştiği algısı oluşturmuştu. Görüş farklılığının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Başkan Oran, “Arada asla görüş ayrılığı yok. Ben partili bir belediye başkanıyım. İlçe başkanlığı da yaptım. Parti terbiyesini bilirim. Partimizin politikası neyse benimki de o olur. Ben partimle hiçbir şekilde ters düşmüş değilim. Ben hiçbir zaman ‘Projeyi kayıtsız şartsız savunuyorum’ demedim. Ben masaya oturmam için şu şu şu şartların gerçekleşmesi lazım dedim. Şartlar gerçekleşince de masada yerimi aldım. Fikirleri aldık, fikirlerimizi sunduk. Ama proje hala geliştirilme aşamasındayken ortaya bilirkişi raporu çıktı. Benim partim de bu bilirkişi raporundan sonra görüş belirtti. Ondan önce partimin bir görüşü olsaydı biz de ona öre tavır alırdık. Önce Parti sözcümüz Faik Öztrak, arından milletvekillerimiz ve İl Başkanımız açıklamalarını yaptı. Ben partili bir belediye başkanıyım” diye konuştu.

“BU PLANLAR MÜMKÜN DEĞİL BU ŞEKİLDE GEÇMEZ” 

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle sit derecesi düşürülen ve imara açılan Ayayorgi Planları konusunda da tepki gösteren Oran, “Söz konusu planlar Ayayorgi planları değil. Bunu bu şekilde lanse ettiler ama oranın tepesinde Bilkent Koyu’nun üzerini kapsıyor. Biz bu alanla ilgili 1/100 binlik planlara uymak şartıyla planlama yapıp bize getirebilirsiniz demiştik. Bu da, o planlara uyarak Çeşme Belediye Meclisi’ne ve ardından büyükşehir meclisine gelir. Ardından planlar çıkar, kararlar alınır. Ama bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bu planlar askıya çıktı ve 1/100 binlik planlarla uygun değil. Siz seçilmiş Çeşme Belediyesi’ni baypas ettiniz, seçilmiş Büyükşehir Belediyesi’ni baypas ettiniz. Ben bunun için çıktım ve tepkimi ortaya koydum zaten belediyemiz gerekli süreci de başlattı planlara karşı. Bu planlar mümkün değil bu şekilde geçmez. 1/100 binliklere uyumlu olmak zorunda ve değiller” dedi. 

“ANKARA’DAN KAFANIZA GÖRE DEĞİŞTİRMENİZE KİMSE İZİN VERMEZ”

Hem Çeşme Projesi hem de Ayayorgi planları üzerinden, bölgenin birçok alanının ranta açılması konusunda yerel yönetimlerden bağımsız hareket edilerek bölge dinamiklerinin merkezi iktidarca görmezden gelinmesine tepki gösteren Oran, “Çeşme Projesi’nde ilk başta bizi çağırmamışlardı ve bizim ‘Çeşme’yle ilgili bir proje konuşuyorsunuz ve Çeşme Belediye Başkanını çağırmıyorsunuz’ diye bir sitemimiz olmuştu. Biz daha sonra masaya oturduk ve ‘Çeşme’nin doğasını ve değerlerini koruyarak Çeşme’nin turizmini geliştirip 12 aya çıkaracak planları destekliyoruz’ dedik. Bilirkişinin de bu konuda şüpheleri vardı. Gelelim Ayayorgi planlarına… Öncelikle siz 1/100 binlik planlarda yeşil olan her yere konut yapamazsınız. Eğer yaparsanız bu plan en kötü mahkemeden döner. Biz bunu bu şekilde yapılmasına izin vermeyiz. Çeşme’nin seçilmiş bir belediye meclis, imar komisyonu var ve Büyükşehir Belediye Meclisi var. Yani sizin Ankara’dan bu planları kafanıza göre değiştirmenize kimse izin vermez” ifadelerini kullandı.

“YAŞAM ALANLARIMIZA SAPLANMASINA KARŞIYIZ” 

Son dönemlerde özellikle Çeşme merkez’de yükselen Rüzgar Enerji Santralleri(RES) vatandaşların tepkisine neden oluyor. JES ve RES projelerinin ilçede yoğunlaşması konusuna da değinen Başkan Oran, “RES’lerle uzun süredir ciddi bir mücadelemiz oldu. Biz parti olarak alternatif enerji kaynaklarına değiliz. Ama bu RES’lerin Çeşme’nin böğrüne, yaşam alanlarımıza saplanmasına karşıyız. Biz rüzgar enerjisine güneş enerjisine karşı değiliz. Ama RES’lerin Çeşme’nin böğrüne saplanmasına karşıyız” ifadelerini kullandı.

“ILICA’YA İADE-İ İTİBAR YAPACAĞIZ”

Çeşme’nin en gözde noktalarından olan Ilıca için de iade-i itibar projeleri olduğunu belirten Başkan Oran, 50 yıllık hasretin sona ereceği mesajını veri ve şunları söyledi; “Ilıca plajının orada günübirlik termal tesissilerimizin temelini atıyoruz. Ilıca Termal Tesislerinin temelini Ekim ayında atacağız. Ilıca termal Tesisi 50 senedir Çeşme’de bütün siyasilerin konuştuğu bir tesisi. İnşallah bunu yapmak bana ve arkadaşlarıma nasip olacak. Bunun yanında bir çarşı ve yürüyüş parkuru projemiz olacak. Ilıcamız artık geceleri karanlıkta Teksas gibi olmayacak. Termal tesisin yanında bir süpermarket var ve üstünde 3 katlı bina var. Kimin olduğunu biliyoruz ve isim zikretmeyelim. Bina orada atıl şekilde duruyor. Benim yapmak istediğim bir proje var. Süpermarketin üstündeki o 3 katın bir kültür merkezi olmasını planladık. Bir kültür merkezi, termal tesis ve yürüyüş parkurumuz olacak. Ilıca’ya iade-i itibar yapacağız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.