Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Müsavat Dervişoğlu'ndan çağrı: Türkiye'ye bir saldırı olmadıkça...

Müsavat Dervişoğlu'ndan çağrı: Türkiye'ye bir saldırı olmadıkça...

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin, “Doğrudan Türkiye'ye bir saldırı olmadığı müddetçe geleneksel Türk dış politikasının ‘aktif tarafsızlık’ ilkesinin muhafaza edilmesi, bu noktada ülkemizin yüksek çıkarları açısından fevkalade önemlidir… Rusya'nın önemli gelir kaynağı olan ve Karadeniz'de bulunan TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarının saldırıya uğraması ihtimali üzerinde de hassasiyetle durulmalıdır. Böyle bir durumda Türkiye ciddi bir doğal gaz tedariki sorunuyla karşı karşıya kalabilir. İktidarın ivedilikle bu hususlarda gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Günümüzdeki durum iktidarın değil, ülkemizin sorunudur. İstişare ve ortak akıl çerçevesinde belirlenecek bir stratejiye ihtiyaç vardır” dedi.

  • Ege Postası
  • 25.02.2022 - 00:31

TBMM Genel Kurulu, bugün Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında 'Rusya-Ukrayna' gündemi ile toplandı. Konuya ilişkin söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, şunları söyledi:

BÖLGEDE TOPYEKÛN BİR SAVAŞLA KARŞI KARŞIYA KALMA İHTİMALİ DE SÖZ KONUSU: “Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığım konuşmada, tarihe not düşmek adına Rusya ile Ukrayna arasında gelişen olaylarda Türkiye olarak bizi bekleyen tehlike ve tehditlerin değerlendirilmesi hususuna işaret etmiştim. Üzerinden yirmi dört saat geçmedi ki Putin, Rus ordusuna Ukrayna topraklarına girme talimatı verdi. Mevcut tablo, Rusya'nın başlattığı askeri harekâtın yalnızca Donbas bölgesiyle sınırlı kalmayacağını ortaya koymaktadır. Rusya-Belarus sınırından Kiev'e, güneyden de Ukrayna'nın Karadeniz'e çıkışını kesecek şekilde Odessa'ya yönelik bir çevreleme harekâtı gerçekleştirebilir. Bölgede topyekûn bir savaşla karşı karşıya kalma ihtimali de maalesef söz konusudur. Avrupa'nın güvenlik mimarisinin temel belgesi olan Helsinki Nihai Senedi ve o zamandan bu yana varılmış olan diğer mutabakatların tamamı Rusya tarafından yok sayılmaktadır.

BİR EGEMEN DEVLET TARAFINDAN İHLAL EDİLMESİNİ DE ASLA KABULLENMİYORUZ: Rusya'nın askerî harekât adı altında Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yürüttüğü, ülkenin diğer bölgelerine de yaymış olduğu bu saldırı hem Ukrayna'nın altyapısı ve ekonomisini hem de dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyecektir. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener'in ifade ettiği gibi biz İYİ Parti olarak, her şeyden önce devletlerin toprak bütünlüğüne ve tam egemenliğine saygı duyulması gerektiğini düşünüyoruz. Bir ülkenin egemenlik sahasının başka bir egemen devlet tarafından ihlal edilmesini de asla kabullenmiyoruz. Bu çerçevede saldırıya uğrayan devlet olan Ukrayna'nın uluslararası hukuktan ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkını tanıyoruz.

ASIL OLAN YALNIZ VE ANCAK TÜRK MİLLETİNİN ÇIKARLARIDIR: Tüm bunlarla birlikte bizim için asıl olan yalnız ve ancak Türk milletinin çıkarlarıdır. İleriye dönük olarak atılacak her adımda önceliğimiz, Türkiye'nin stratejik ve jeopolitik çıkarları olmalıdır. Doğrudan Türkiye'ye bir saldırı olmadığı müddetçe geleneksel Türk dış politikasının ‘aktif tarafsızlık’ ilkesinin muhafaza edilmesi, bu noktada ülkemizin yüksek çıkarları açısından fevkalade önemlidir.

BU ÖZEL DURUM, BU İTHALATI ETKİLEYECEĞİ İÇİN BAZI GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ FİYATLARDA DA HIZLI ARTIŞLAR SÖZ KONUSU OLABİLİR: Ekonomimizin mevcut kırılganlığı da dikkate alındığında öncelikle yapılması gereken, krizin ülkemize olabilecek yansımalarının asgari düzeyde tutulmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasıdır. AK Parti iktidarının yanlış tarım politikaları neticesinde Türkiye, buğday ihtiyacının büyük kısmını Rusya ve Ukrayna'dan karşılamak zorunda kalmıştır. Buğday ithalatının yüzde 64,6'sı Rusya'dan, yüzde 13,4'ü ise Ukrayna'dan yapılmaktadır. Bu özel durum, bu ithalatı etkileyeceği için bazı gıda ürünlerindeki fiyatlarda da hızlı artışlar söz konusu olabilir.

TÜRKİYE CİDDİ BİR DOĞAL GAZ TEDARİKİ SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR: Öte yandan, Rusya'nın önemli gelir kaynağı olan ve Karadeniz'de bulunan TürkAkım ve Mavi Akım doğal gaz boru hatlarının saldırıya uğraması ihtimali üzerinde de hassasiyetle durulmalıdır. Böyle bir durumda Türkiye ciddi bir doğal gaz tedariki sorunuyla karşı karşıya kalabilir. İktidarın ivedilikle bu hususlarda gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Günümüzdeki durum iktidarın değil, ülkemizin sorunudur. Bu sorunun aşılması ise ulusal çıkarlarımızın gereği olarak atılacak adımlara bağlıdır. İstişare ve ortak akıl çerçevesinde belirlenecek bir stratejiye ihtiyaç vardır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konuyu ele alacak olmasını memnuniyetle karşılıyor ve kriz yatışıncaya kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tüm siyasi parti liderlerinin düzenli bir şekilde bilgilendirilmeleri ve gerekiyorsa bir araya gelmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.