
Muğla'da halk krom tesisine karşı: Yeşilüzümlü yeşil kalsın!
Muğla Yeşilüzümlü Mahallesi’nde yapılmak istenen krom eleme tesisine karşı açılan davada, Danıştay’ın bozma kararı sonrası bugün ikinci kez bilirkişi keşfi yapılacak. Bölge halkı projeye 'Mücadelemiz sürecek' diyerek tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 15.05.2025 - 10:22
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi’nde Eti Elektrometalurji A.Ş. tarafından yapılmak istenen krom eleme tesisine karşı açılan davada, Danıştay’ın bozma kararı sonrası bugün ikinci kez bilirkişi keşfi yapılacak. Bölge halkı, “Yeşilüzümlü yeşil kalsın” diyerek projeye tepki gösterdi.
Projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede on binden fazla ağacın kesileceği, arıcılıkla geçimini sağlayan köylülerin büyük zarar göreceği, ekolojik dengenin bozulacağı ve su kaynaklarının zehirleneceği ifade ediliyor.
“Tarım bitecek”
Mahalledeki Avcı Kulübesi karşısına yapılması planlanan tesise karşı açılan davada “ÇED gerekli değildir” kararına karşı yürütülen hukuk mücadelesi sürüyor. İlk bilirkişi raporunu yetersiz bulan mahkeme, ikinci bir keşif yapılmasına karar vermişti. Dağ Taş Aş Bizim Platformu, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği (FETDER) ve bölge halkı, bilirkişi öncesi yeniden bir araya gelme çağrısı yaptı.
Halk, Eti Maden’in daha önce Karagedik’teki krom tesisini Yeşilüzümlü’ye taşımak istediğini belirterek 2017’de Göcek Gökçeovacık’a kadar uzanan 112 bin dönümlük alan için alınan maden ruhsatına tepki gösterdi.
“Sömürge madenciliğine izin vermeyeceğiz”
BirGün'ün haberine göre, Dağ Taş Aş Bizim Platformu Üyesi ve eğitimci-yazar Asuman Fazlıoğlu, yaptığı açıklamada, "Şirket, kırma-eleme tesisini buraya taşımak istiyor. Üzümlü’deki bütün doğal varlıklar yok olacak. Hava kalitesi, hayvancılık, tarımsal faaliyetler ciddi zarar görecek. Buranın çam balı ünlü. Tesisin kurulması durumunda çeşmeler kuruyacak, su kaynakları kaybolacak. Yeşilüzümlü ve İncirköy en çok etkilenecek mahalleler. Bu güzellik yok edilmemeli. Hiçbir şekilde bölgemizi yağma etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
“Projede çelişkiler var”
Projeye ait tanıtım dosyasında, tesisin orman vasfındaki arazide yapılacağı belirtilirken, aynı dosyada 10 bin ağacın kesileceği de yer alıyor. Bölgede yaygın olan ve köylülerin geçim kaynağı sayılan arıcılık faaliyeti, Muğla gen arısı gibi unsurlar ise dosyada yer almıyor. Proje sahası, Fethiye’nin sekizde biri büyüklüğünde.
Yorum Yazın