Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen’de gündem borçlanma yetkisi: CHP’den ‘krediye doymadınız’ tepkisi

Menemen’de gündem borçlanma yetkisi: CHP’den ‘krediye doymadınız’ tepkisi

Menemen Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısına damgasını vuran konu belediyenin 25 milyon borçlanması konusunda belediye başkan vekiline yetki verilmesi oldu. Söz konusu krediye ilişkin CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz komisyon değerlendirmesi yapılması gerektiğini ifade ederken AK Parti döneminde 3 kez kredi çekildiğine dikkat çekti ve “Maşallahınız var, krediye doymuyorsunuz. Bu aslında biz belediyeyi iyi yönetemiyoruz demenin beyanıdır” derken AK Parti grubundan geçmiş dönem icraatları savunması yapıldı.

  • Ege Postası
  • 01.02.2022 - 19:47

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise gündeme getirilen 25 milyonluk kredi yetki konusu oldu. 

Oturumda, belediyenin 25 milyon borçlanması konusunda belediye başkan vekiline yetki verilmesi konusu gruplar arasında fikir ayrılığına neden oldu. Cumhur ittifakı kredi yetkisi önergesinin direkt oylanmasını isterken Millet İttifakı ilgili komisyonlarda görüşülmesini önerdi. 

İhalelerden kalan borç bakiyelerinin ödenmesi, belediye ve belediye şirketinde çalışan personellerin maaşlarının ödenmesi için 25 milyon lira kredi kullanılması amacıyla kredi kullanılması ve kredi iş ve işlemlerin yürütülmesiyle ilgili belediye başkan vekiline yetki verilmesi önergesi meclis üyelerine sunuldu.

KREDİ KONUSUNDA KOMİSYON TARTIŞMASI

İlgili önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Geçmişten gelen ciddi bir borç yüküyle hizmet etmeye çalışıyoruz. Söz konusu kredi Menemen’e hizmet etme konusunda ciddi alanlar açacak. Direkt oylanmasını talep ediyoruz” dedi.

Demircioğlu’nun ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz ise; usul vurgusu yaparak komisyonlarda araştırma yapılması gerektiğini belirtti ve “CHP olarak önergenin plan ve bütçe komisyonuna gönderilmesini öneriyoruz. Çünkü komisyonun borçlanma yapılıp yapılamayacağını araştırması gerekiyor. Bu araştırma yapılmadan direkt oylanmasını yanlış buluyoruz” diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut da komisyonlara gönderilmesi konusunda fikir beyan etti ve “Borçlanma yetkisi talep ediliyor. Süreç komisyona gidecek şekilde yürütülmeli. Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesini öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Pehlivan ise konunun aciliyeti olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi; “Çalışan arkadaşlarımızın hep yanında olacağız dedik. Mevcut kadro bütünlüğümüzü koruyup maaşlarınızı zamanında ödeyeceğiz dedik. Özellikle bu ay gelen zamlardan sonra tabloda sekteye uğranması durumu var. O yüzden işin aciliyet durumu var. Benim fikrim direkt oylanması. Buradaki amacımız…  Pazar yerinden kalan kısmi bir borcumuz var. Onun ödenmesi gerekiyor. Taahhüt işi neticede. Bir de personelimizin maaşını gününde ödenmesini arzuladığımız için direkt oylanmasının arzu ediyorum.”
Kredi yetki önergesi mecliste direkt olarak oylandı. 18 kabul oyuna karşılık 13 ret oyuyla önerge, oy çokluğuyla kabul edildi. 

“KREDİYE DOYMADINIZ”

Gündem dışı konuşmalarsa söz alan CHP Grup Başkanvekili Yılmaz, kredi konusunda eleştirilerine devam etti ve “Krediyle ilgili bir önergeyi direkt oyladık. Bize göre komisyona gönderilmesi gerekiyordu. Bu, sizin göreve geldiğinizden beri 3. kredi önergesi oldu. Maşallahınız var, krediye doymuyorsunuz. Henüz mali yılın başında olmamıza rağmen personel ödemeleri, yarım kalmış projelerin ödemelerini bahane göstererek kredi talep ediyorsunuz. Bu aslında biz belediyeyi iyi yönetemiyoruz demenin beyanıdır. Geçmiş Sayıştay raporlarında aynı şeyden bahsediliyor. Personel giderleri bütçenin yüzde 30’unu geçiyor. Bu nedenle belediyeye yeni işçi alınmaması gerekiyor ama sürekli yeni işçi alındığını biliyoruz. Menemen Belediyesi sürekli kredi alarak mı yaşayacak? Bütçemizde bir sorun mu var? Göreve ilk geldiğinizde bizi belediyeyi borca sokmakla suçladınız. Şu anda siz neden mali tabloyu açıklamıyorsunuz? Menemen Belediyesi’nin mali durumunu açıklamadan bahanelerle kredi talep edilmesi beceriksizliktir. Bunun ayrıca Plan Bütçe Komisyonuna gönderilmesi gerekiyordu. Komisyon bir önceki yılın gelir ve borçlarını tespit edecek ve borçlar bütçeyi geçiyorsa kredi alımı söz konuş olmayacak. Diyelim ki borçlar geliri geçmiyor. Onda da yüzde 10 oranı var. Eğer yüzde 10’u aşıyorsa 17 oy gerekiyor. Biz bugün 16 oyla geçirdik. 25 milyonluk kredi önergesi kabul olmuş mu oluyor olmamış mı? Gerçi sizin için hiç fark etmiyor. 17 oy alsanız da 13 oy alsanız da krediyi almış oluyorsunuz .Tebrik ederim bu konuda büyük bir maharet sahibisiniz. Bundan önceki yönetim 1 kuruş kredi almasın diye her türlü engellemeyi yaptınız. Ayrıca biz CHP grubu olarak pazaryeriyle ilgili önerge vermiştik. Pazar yerlerinin kilere verildiği gibi. Bu önergeyle ilgili biz geri dönüş yapacaktınız. Ama herhangi bir dönüş yapmadınız. Söz verdiğiniz üzere meclis üyelerine tek tek yazılı cevap göndermenizi bekliyoruz” dedi.

“MENEMEN’İ BU KADAR ÇIKMAZA SÜRÜKLEYEN SİZSİNİZ” 

Yılmaz’ın sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Demircioğlu ise geçmiş dönem hatırlatması yaptı ve “Krediye doymuyorsunuz dedi. Sanki bu belediyeyi 22 yıl CHP yönetmemiş gibi. Basit bir muhalefetten başka bir şey değil. Geldiğimiz ilk yıl itibariyle Aydın başkanımız geçiş problemleri, personel sıkıntılarını, esnafla olan sıkıntıları ve yarım kalan projeleri bitirme konusunda bir hedef belirlemişti. Bir senenin sonunda bakıyoruz. Kasımpaşa’nın üzerinden geçerken kullandığınız üstgeçit. Şaşaalı bir açılış yapıldı. Geçmiş dönem belediye başkanı da 18 ay görev yaptım 16 proje açtım diyordu. Onların ödemelerini biz yapıyoruz hatta güçlük çekiyoruz. Bunları neden hiç eleştirmiyorsunuz? Biz bunları konuşmak istemiyoruz ama geçmişi konuşmadan geleceğe bakmak mümkün olmuyor. Pazaryeri bir önceki belediye başkanı döneminde başlatılan bir süreç. Kocaman bir sorun ama çözen Aydın Pehlivan yönetimindeki belediye oldu. Pazaryeriyle ilgi sorular soruyorsunuz ya… Biz bitirdiğimiz için sorabiliyorsunuz. Bu kredi ne olacak? Bugüne kadar belediyenin sorunlarını çözen yönetim yine sorunları çözecek. Belediyeyi iyi yönetemiyoruz demektir dediniz. Biz belediyeyi iyi yönettiğimiz için bugün buradayız. Ama geçmiş dönemde sizlerin hatalarınızı da telafi etmeye çalışıyoruz. Onlardan kurtulma şansımız yok. Bir dünya icra dosyası var. Menemen’i bu kadar çıkmaza sürükleyen sizsiniz. Seyrek arazi kararı neden alındı? Belediyenin önünü açmak için. Ne yaptınız itiraz ettiniz, karar alındı. Bravo. Bizler memleketin mallarının satılmasını istemeyiz ama belediyenin bu durumdan kurtulması gerekiyor. Basiretli insanlar karar alır. Siz karar bile alamıyordunuz” diye konuştu.  

“BELEDİYEYE ÇÖKTÜNÜZ”

Demircioğlu’nun sözlerinin ardından yanıt hakkı doğduğunu ifade eden Yılmaz, CHP döneminde borçlanma yapılmadığına dikkat çekti ve “Pazaryerinin yüzde 80’inin CHP yaptı. Siz yüzde 20’sini yaptınız ama bunu 18 milyon artı KDV yaptınız. Yani maliyetinin yarısını tamamladınız. Krediyi alıp ödüyoruz diyorsunuz. 3 yıl sonra ödemeli alıyorsunuz. Neden 3 yıl sonrasına havale ediyorsunuz? Metroyu merkezi hükümetin yapması lazım, İstanbul’da yaptığı gibi ama yapmıyor. Büyükşehir, doğal olarak kredi kullanarak bu işi yapacak. Keşke merkezi hükümet yapsaydı da bu kente bir faydası olsaydı İBB batıyor diyorsunuz. Bir de Menemen’e bakın. Menemen Belediyesi batıyor. Menemen Belediyesi günden güne batıyor. İBB batmaz. Biz menemen belediyesinin giderlerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Bugünkü kredi olmasaydı personel maaşlarını ödeyemeyeceğinizi öğrendik. Şu anda görevde olmayan belediye başkanı 1 kuruş kredi kullanmadı. Deniz Karakurt döneminde de hiç kredi kullanılmadan birikmiş 4 ayık maaşlar ödendi. O yönetim devam ediyor olsaydı bugün Menemen Belediyesi kredi kullanmadan bütün maaşlarını ödüyor olurdu, bütçe disiplinini sağlamış olurdu. Maalesef bu şansı kaçırdık. Belediye yönetiminin herkesin bildiği şekilde gasp ettiniz. Belediyeye çöktünüz. Menemen Belediyesini batırıyorsunuz” dedi.

“HATİCEYE DEĞİL, NETİCEYE BAKMAK LAZIM”

Tartışmaların ardından konuşan Başkan Vekili Pehlivan, tüm iddialara yanıt verdi ve şunları söyledi; Ali Bey’in söylediği rakamların tek biri doğru değil. Menemen Belediyesi, Büyükşehir’den ilçeler arasında en büyük yardımı alan belediyeydi. 15 milyon yardım aldı. Bunun 11 milyonu pazaryeri için kullanıldı. Biz gelince 2. fasılı açabilmek için 3 milyon lira ödedik.  Madem yüzde 80’i bitti pazaryerinin neden bu insanlar süründürüldü? Neden kullanıma açılmadı? Bir şeyleri yürütmeye çalışıyoruz burada. Bir başarı varsa hepimizin. Görevde olduğumuz süre boyunca da düzgün bir şeyler yapma arzusu içindeyiz. Herkesin içi rahat olsun. Kılı kırk yarıyoruz. Otokontrolümüzden kaçan şeyler olmaması için çalışıyoruz. Sizin tespit ettiğiniz sorunlar olur bizim kapımız açık. Krediye ihtiyaç duyuyoruz. Krediye çekilmese işçi alacakları ödenmez konusu yanlış. Burada bir bütçe yönetiliyor sonuçta. Bu borçlar mutlaka alınacak. Çok ciddi bir borç yükü aldık ve yönetmeye çalışıyoruz. Haticeye değil, neticeye bakmak lazım. Bir yıl içinde bu meclis çalışanlarının hak edişlerini bir gün bile geciktirmeden ödedi. Menemen Belediyesi borçlanıyor ama şu anda emlak vergilerinden 65 milyon alacağımız var. Bizim çektiğimiz kredilerin ödemelerini hemen krediyi çektiğimiz ayı takip eden ayda başlıyoruz. Bu konuda size yanlış bilgilendirme yapılmış. Bıraktım 36 ayı 3 ay ötelemeli kredi bile yok. Zaten aldığımız 65 milyon kredinin 10 milyonunu ödedik. Ayrıca 65 milyon borçlanmışız ama esnafımıza 205 milyon lira ödemişiz. Tasarruf yapıyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.