Dolar 32,4442
%-0.13
Euro 34,7334
%-0.68
Altın 2.436,440
%0.01
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menemen’de gündem ‘Pazar yeri ihalesi’: CHP’den ‘şeffaflık’ talebi

Menemen’de gündem ‘Pazar yeri ihalesi’: CHP’den ‘şeffaflık’ talebi

Menemen Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısına, Menemen eski Belediye Başkanı Tahir Şahin’in temellerini attığı Menemen yeni Pazaryeri 29 Ekim tarihinde Halil Alkaya Pazaryeri olarak açılan pazaryeri için çıkılan tezgah ve dükkan ihalesi oldu. İhalenin sonuçlarının paylaşılmasına ilişkin CHP grubu önerge verip ‘şeffaf yönetim’ çağrısında bulunurken AK Parti grubu, ihalenin yasalara ve mevzuata uygun olarak yapıldığını savundu.

  • Ege Postası
  • 07.01.2022 - 19:43

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Denetim Komisyonu üyelerinin seçildiği ve 3 saat süren oturuma Pazar yeri ihalesine ilişkin yapılan ‘şeffaflık’ tartışmaları damgasını vurdu.

DENETİM KOMİSYONU ÜYE SAYISINDA AYRILIK

Üye sayısı 3 kişiden az 5 kişiden çok olmayacak şekilde oluşturulması gereken Denetim Komisyonu için AK Parti denetim komisyonunun 3 kişiden oluşmasını önerirken CHP grubu komisyon için 5 kişi önerdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Bulut da şeffaflık vurgusu yaparak önceki dönemde yaşanan sorunları da hatırlattı ve her partiden 1 temsilci ve bağımsız meclis üyelerini de temsilen komisyon üye sayısının 5 kişi olmasını önerdi.

MHP Grubunun da komisyon üye sayısı için 3 kişiyi önermesi üzerine mecliste oylama yapıldı ve 16 kabul oyuna karşılık 14 ret oyuyla komisyon üye sayısı 3 olarak belirlendi. 

Komisyona, Cumhur İttifakı Selahattin Yeşilkaya 19 oyla, Millet İttifakı İhsan Perçin 26 oyla ve bağımsız meclis üyelerini temsilen Hasan Ünal 18 oyla komisyona seçildi.

PAZARYERİ İHALESİ TANSİYONU YÜKSELTTİ 

Menemen eski Belediye Başkanı Tahir Şahin’in temellerini attığı Menemen yeni Pazaryeri 29 Ekim tarihinde Halil Alkaya Pazaryeri olarak açılmıştı. Ancak pazaryeri henüz açılışı yapılmadan Pazar esnafından talep edildiği iddia edilen fiyatlarla gündeme gelmişti. Menemen Pazarcılar Derneği pazaryerleri için 40 ile 80 bin arasında fiyatlar talep edildiğini iddia etmişti. 

Pazaryeri için tezgah ve dükkan ihalesinin yapılmasının ardından ise ortaya atılan iddialara ilişkin CHP’li meclis üyelerinin verdiği önerge, mecliste tartışmalara neden oldu.

Önergede pazaryeri ihalesinde tek bir kişiye birden çok sayıda tezgah verildiği gibi iddialar nedeniyle ihalenin kayıtlarının belediye sitesinde yayınlanması istenirken ihale sonuçlarına ilişkin de bilgi talep edildi.
Önergenin okunmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, ihalenin şeffaf yapıldığını söyledi ve “Sanırım deniz hanım sokakta çok gezmiyor. Billboardlarda ihaleyle ilgili bilgilendirme yapıldı. İhale de kameralarla kayıt altına alındı. Her şey şeffaf yapılı. İyi bir katılım ve rayicin üzerinde bir katılımla Menemen Belediyesi iyi bir para kazandı. Pazaryeriyle alakalı bizden önce belirlenmiş listeler vardı” dedi.

“ŞEFFAF BİR BELEDİYECİLİK İSTİYORUZ”

Demircioğlu’nun sözleri üzerine önergenin yanlış anlaşıldığını ifade eden CHP’li meclis üyesi Deniz Karakurt, şeffaflık çağrısı yaptı ve “Sanırım önergemiz yanlış anlaşıldı. Açıklayayım. Önergemiz ihale gizlendi demek değildi. Bizim istediğimi ihale sonucunun ne olduğu. Kimlere tahsisi edildi, kimler yerler verildi, kaç tezgah verildi? Şu anda sokakta bu konuşuluyor. Biz şeffaf bir belediyecilik istiyoruz. Biz böyle olmadığını düşünüyoruz zaten ama bunu tüm kamuoyu ile paylaşalım ve şu andan da itibaren şeffaf yapılması gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de şu anda pek çok belediye ihaleleri canlı yayınlıyor. Biz de Menemen’de böyle şeffaf ihalelerin olmasını özlemle bekliyoruz. Biz de bunu bir ilk yapalım. Bunu sitemizde yayınlayalım. Kimler al, ne kadar bedelle almış… Bu şekilde hem ortada gezen şaibeler ortadan kalksın hem de biz bilgilenelim. Ben bunun bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. 

“KİMSEYE İKİDEN FAZLA TEZGAH VERİLMEDİ”

Karakurt’un ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı, sürecin şeffaf yönetildiğini ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve “Pazaryeri tezgahlarıyla ilgili hemen hemen tüm süreçlerle ben ilgilendim. Keşke süreç devam ederken ilgili olsaydınız da… Pazar sürecin ne kadar sıkıntılı olduğun biliyoruz. O süreçlerde hiç arayıp sormadınız. Ben bu konuları görüşmek için beklerim. Öncelikle fiyat belirlenmesini açıklayalım. Bu konuyla ilgili odalarımız ve pazarcılarımızın üye olduğu derneklerle birlikte istişare yapılarak ortak kararlar verildi. Bunun haricinde bırakın iki tezgahı bir birer tezgah verirken zorlandık. Bizden önce yapılan bazı tahsisiler vardı. Tezgahlar o sayıya yetmiyordu. Biz bir çalışma yaptık. Merak etmeyin kimseye ikiden fazla tezgah verilmedi. Yazılı bilgileri paylaşırız hiçbir çekincemiz yok” dedi.

“BELEDİYENİN ZAN ALTINDA KALMASI DOĞRU DEĞİL”

Konuşmaların ardından ikinci kez söz alarak amaçlarının belediyeyi zan altında bırakmak olmadığını ifade eden Karakurt, “Biz meclis üyesiyiz. Biz belediyeden bilgiyi alırız. Buradaki sorun bizim bilgilenmemiz değil kamuoyunun bilgilenmesi. Burada tartışılacak bir konu olduğunu da düşünmüyorum. Biz sürece ilişkin suçlama getirmedik, sonucu kamuoyuyla paylaşın dedik. Bize geliyor. İnsanlar ‘Filanca 10 tezgah almış’ diyor. Bunlar doğru olmayabilir. Belediyenin bu tip şaibeler altında kalması doğru değil Ben bunu kendim için istemiyorum. Belediye kurumsal bir yapı. Şeffaf olsun insanlar görsün diye yayınlansın istedim. Serzenişleri anlamadım bu konuda” ifadelerini kullandı.

“KHK’LARA DİKKAT EDEREK İNCELEYELİM”

Tüm konuşmaların ardından konuşan söz alan Pehlivan, önergeyi önerge olarak değil temenni olarak kabul ettiklerini belitti ve şunları söyledi; “Bu süreçte Bahadır Bey’in ciddi katkıları var. Başından sonuna biz de destek olmaya çalıştık. Gerçekten pazaryerlerinin pazarcı esnafımız ve vatandaşımızla buluşturulması zor süreçler. Bu süreçleri 3 yıl boyunca hepimiz yaşadık. Çok şükür pazarcımızla bir sorun yaşamadan binamızı bitirmek suretiyle pazaryerini pazarcılarımız ve vatandaşımızla buluşturduk. Pazaryerine gittiğimizde yüzde 97-98 başarı gördüm. O süreçlerdeki görüşme periyotlarımızda pazarcılarımız mağdur etmemeye çalıştık. Canlı yayınlanma konusunda da onu da istişare edelim. Hukukçular kendi aralarında değerlendirsin. Bu konuda hem canlı yayınlanması hem de kişilerin belirtilmesi konusunda KHK’ya da dikkat ederek hepsini inceleyelim. Bir sorun yoksa bunların yayınlanmasında da sorun yok. Bu ihalede de canlı yayın olmasa da başından sonuna kameraya kaydettik. İsteyen meclis üyelerimize imza karşılığı görüntüleri verebiliriz.” 
Önergenin gündeme alınması Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. 

“CUMHUR İTTİFAKI MECLİS ÜYELERİNİN DE DERİN BİR OH ÇEKTİĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

İzmir İdare Mahkemesi, geçtiğimiz eylül ayında gündeme gelen Menemen’de mülkiyeti belediyeye ait olan ve yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik Seyrek Villakent Mahallesi’ndeki parsellerin kat karşılığı satışı, takası, yap-işlet-devret modeli hasılat paylaşımlı kat karşılığı verilmesi, inşaat sözleşmesi yapılması için belediye başkan vekiline ve belediye encümenine yetki verilmesine karşı Millet İttifakı tarafından açılan davada ara mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. 

Konuyu gündem dışı konuşmalarda meclis gündemine taşıyan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “Kamuoyunda Seyrek arazisi olarak bilinen önerge geçtiğimiz aylarda kabul edilmişti Biz de CHP olarak çeşitli idare mahkemelerine dava açmıştık. Bu davalar hala sürüyor. Millet İttifakı olarak kaygılarımızın mahkemeler tarafından da paylaşıldığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu önergeye kerhen oy veren Cumhur İttifakı meclis üyelerinin de derin bir oh çektiğini tahmin ediyoruz” dedi. 

ÖZEL HAYAT TARTIŞMASI İPLERİ GERDİ

AK Partili meclis üyesi Hanifi Can’ın Karakurt’un sosyal medya paylaşımını işaret ederek yaptığı eleştirilerle başlayan özel hayat tartışmaları, zamlarla devam etti ve mecliste meclis üyeleri arasında yüksek sesle “Altındaki araba kaç lira” gibi cümleler sarf edildi.

Genel siyasete ve merkezi hükümet tarafında yapılan zamlara gelmesinin ardından mecliste ipler gerildi. Cumhur İttifakı merkezi hükümet tarafından yapılan zamların karşısına İZSU zamlarını getirirken gruplar arasında ipler gerildi. 
Can’ın, zamları eleştiren ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Bulut’a “Zamlar olmadan önce villanızı 1,2 milyona satıyordunuz. Şimdi kaça sattınız” diye sormasının üzerine Bulut özel hayatına girildiği noktasında eleştiri getirdi ve karşılıklı tartışmalar başladı.

Bulut tartışmalar üzerine salondan çıkmak için ayağa kalkarken Pehlivan’ın araya girmesiyle tansiyon düştü.

Gündem dışı konuşmalarda Menemen’in konuşulmaması noktasında tepki gösteren Pehlivan, şunları söyledi; “Şu anda ülkeyi yöneten, muhalefet ya da ana muhalefet partilerinin temsilcisi arkadaşlarsınız. Ben kimin ne konuşacağına karışama. Herkes fikirlerini hürce ifade edebilir. Kaldı ki gündem dışı konuşmalarda şu ana kadar Menemen’e katkı koyacak bir konu konuşmadınız. Ben esas bu konuda tebrik ediyorum sizi. Bunu kamuoyu zaten görüyor. Kimin Menemen ile ilgili katkı koyduğunu alıyorlar. Ülke genel ekonomisinden ya da hükümeti eleştirmekten başka bir şey olmadı. Bizim dilek temennilerimiz maalesef bu şekilde gidiyor. Hem kendi zamanınızdan hem de Menemen halkının zamanından çalıyorsunuz.”

MENEMEN MECLİSİ O TARİHLERDE TATİLDE

Oturumda gündeme gelen bir diğer konu da meclisin tatil yapacağı dönem oldu. AK Parti grubundan tatil için ağustos ayı önerilirken İYİ Parti grubu tatil önerisine karşı çıktı.

Konuya ilişkin konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Bulut, “Bizce tatil yapılmasın. Geçen sene yapmadık. Hiçbir belediye de yapmıyor. Bu bizim geçmişten gelen geleneğimizle üzüm kesme zamanında tatil oluyordu. Biz tatil olmasın istiyoruz” dedi.

İlgili önerge Millet İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Cumhur İttifakı’nın ‘kabul’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.