Dolar 45,6152
%0.06
Euro 53,0474
%0.01
Altın 6.610,150
%-0.76
Bist-100 13.634,00
%-2.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Marmara Gölü geri döndü!

Marmara Gölü geri döndü!

Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli Marmara Gölü, yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Hem yağışlar hem de Demirköprü Barajı'ndan göle su aktarılması ile kuruyan alanlar yeniden suyla buluşurken; göçmen kuşların da bölgeye döndüğü gözlendi.

  • Ege Postası
  • 01.06.2026 - 10:35
  • Güncelleme: 01.06.2026 - 11:30

Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında yer alan, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli ve 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kaybı nedeniyle büyük ölçüde kurudu.

Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlike altındaki türlerin de aralarında bulunduğu 101 farklı türden yaklaşık 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde kayıklar karaya oturdu, balıkçılık faaliyetleri sona erdi. Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl alanının bazı bölümleri çiftçiler tarafından tarıma açıldı. Arazi paylaşımı nedeniyle yaşanan anlaşmazlıklar zaman zaman kavgaya dönüştü. Çıkan 4 ayrı arazi kavgasında 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

BARAJDAN DA GÖLE SU AKTARILDI

Manisa'da son dönemde etkili olan yağışlar, Marmara Gölü'nün yeniden su tutmasını sağladı. Yağışlarla birlikte Demirköprü Barajı'ndaki su seviyesi de önemli ölçüde yükseldi. 2026 yılı yağış miktarlarının önceki yılların ortalamasının üzerine çıkması ile barajdaki su kotu 242,12 metreye ulaştı. Yaklaşık 920 milyon metreküp su depolanan Demirköprü Barajı'ndan, Marmara Gölü'ne su aktarımına başlandı. Su salımı ile gölde yeniden su birikmeye başlarken, uzun süredir kuraklık nedeniyle susuz kalan alanlar da yeniden suyla buluştu. Göçmen kuşların bölgeye döndüğü gözlenirken, göldeki ekolojik dengenin yeniden oluşmaya başladığı bildirildi.

GÖL İÇİN HEDEF 2028

Öte yandan Marmara Gölü'nün kalıcı olarak suya kavuşması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin ihalesi tamamlandı. Proje kapsamında Bozdağ'dan gelen yıllık 25 milyon metreküp suyun Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu ve Gümüş regülatörleri aracılığıyla mevcut Kendirlik Besleme Kanalı üzerinden Marmara Gölü'ne ulaştırılmasının planlandığı belirtildi. Çalışmaların tamamlanması ile Marmara Gölü'nün 2028 yılında tamamen suyla dolmasının hedeflendiği bildirildi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.