Dolar 32,5289
%0.28
Euro 34,9442
%0.58
Altın 2.434,950
%-0.15
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkeme Menemen için nihai kararını verdi: Kura yenilenecek mi?

Mahkeme Menemen için nihai kararını verdi: Kura yenilenecek mi?

İzmir 2. İdare Mahkemesi, 1 Aralık tarihinde gerçekleştirilen Menemen Belediye Başkan Vekili kura çekimine ilişkin nihai kararını açıkladı. Mahkeme kura çekimini iptal etti. Kararı yorumlayan CHP’li Menemen Belediye Meclis üyesi ve Millet İttifakı Belediye Başkan Vekili adayı Deniz Karakurt, “İkinci kez kura çekilmesi yanlış ve usulsüzdü. Mahkeme nihai kararını verdi ve mahkeme kararı gereği işlemlerin iptali ve seçimin tekrarlanması gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.02.2021 - 12:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanan Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından 1 Aralık tarihinde Belediye Başkan Vekili seçimleri yapılmıştı. Seçimde Millet İttifakı’nın adayı Deniz Karakurt olurken Cumhur İttifakı’nın adayı Aydın Pehlivan olmuştu.

Seçimde ilk 4 turda gerekli çoğunluk sağlanamamış başkan vekili kura yoluyla seçilmişti. Kuradan ismi çıkan kişi de Deniz Karakurt olmuştu.

Seçimin ardından Cumhur İttifakı Başkan adayı Aydın Pehlivan idare mahkemesine resmi başvuruyu yapıp seçimin kura kısmının yürütmesinin durdurulması talep etmişti.

Dün İzmir 2. İdare Mahkemesi, ara karar olarak Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Mahkeme kararının ardından kuranın yenilenmesi için harekete geçilmişti. Alınan karar sonrası CHP Meclis üyeleri kurnaın tekrarlanacağıilk meclis oturumuna katılmadığı için çekilemezken, ikinci oturumda ise oy çokluğu ile 'kuranın yenilenmesi' kararını meclis gündeminde çıkartma kararı almıştı.

Yaşanan gelişmeler sonrası İzmir Valiliği Menemen'de kuranın gerçekleşmesi için Vali Yardımcısı Hulusi Doğan'ı görevlendirmiş ve Doğan'ın katıldığı ilk oturuma CHP'li isimlerin katılmamasıyla gerekli olan 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığından kura yine ertelenmişti. CHP'li isimlerin katılmamasının ardından kurallar gereği meclis oturumu için çoğunluk aranmaması sonrası, salt çoğunluk ile Meclis oturumu gerçekleştirilmişti. Kura çekiminin gerçekleştirildiği mecliste, torbadan AK Parti adayı Aydın Pehlivan çıkarak Menemen Belediyesi'nin yeni başkan vekili olmuştu.

NİHAİ KARAR VERİLDİ

Yaşanan gelişmelerin ardından İzmir 2. İdare Mahkemesi'nden ilk kura işlemine ilişkin nihai kararını açıkladı. Mahkeme ilk kura işleminin iptali yönünde karar verdi.

Kararı değerlendiren Deniz Karakurt, verilen karar doğrultusunda kuranın tekrar çekilmesi gerektiğini söylerken nihai karar beklenmeden yapılan 2. Kuranın usulsüzlüğüne dikkat çekti ve mağdur olanın Menemen halkı olduğunu söyledi.

“İKİNCİ YAPILAN İŞLEMLER ZATEN GEÇERSİZ”

Karakurt, “Bu kuranın iptali ilk çekilen yani benim belediye başkan vekili seçildiğim kuraya ilişkin bir nihai karar ve o da iptal edilmesi yönünde. Yani ikinci kuraya ilişkin davamız devam ediyor. İkinci kez kura çekilmesi yanlış ve usulsüzdü. Çünkü hem mahkemenin kararı henüz çıkmamıştı hem de yetkisiz bir şekilde valiliğin atadığı kayyım tarafından yapıldı. Bu nedenle ikinci yapılan işlemler zaten geçersiz. Şu anda mahkeme nihai kararını verdi ve mahkeme kararı gereği işlemlerin iptali ve seçimin tekrarlanması gerekiyor. Aslında seçimin yeniden yapılması gerekiyor ama o konuda bir açıklık yok. Mahkemeden kura iptal edilmiş gibi bir karar çıkıyor. Kura yeniden yapılacak. Burada hata şurada oldu: Yürütmeyi durdurma kararı verilince görevin belediye başkanvekilince yürütülmesi gerekiyordu. Ama usul ve yasaya uyulmadan, karar beklenmeden ve yasal olarak yetkisi olmayan bir kişi tarafından işlem yapıldı. Usulsüz bir işlemdi bu. Hukuk kurallarına uymamamın sonucunu şu anda bütün Menemen çekiyor. Hukuku delerek yasayı delerek bir şeyler yapmaya çalışırsanız sonucu da bu şekilde oluyor. Bütün Menemen bunun sıkıntısını çekti” dedi.

Yapılan tüm işlemlerde hukuka uygunluk çağrısı yapan Karakurt, “Türkiye artık hukuk çizgisine geri dönmek zorunda. Hukuk herkes için lazım.Tek temennim bundan sonraki tüm işlemlerin usule uygun yapılması” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.