Dolar 32,2723
%0.03
Euro 34,9635
%-0.05
Altın 2.446,360
%0
Bist-100 10.173,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Maduro'dan ABD'ye şok! 72 saat süre verdi...

Maduro'dan ABD'ye şok! 72 saat süre verdi...

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

  • Ege Postası
  • 24.01.2019 - 06:59

Venezuela Ulusal Güvenlik Bakanı Vladimir Padrino, kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Juan Guaido'nun başkanlığını ordunun kabul etmeyeceğini açıkladı.

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas  Maduro,  ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis  Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD  ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı. 

Devlet Başkanı Maduro, başkent Caracas'ta muhalefetin düzenlediği  gösterilere karşı Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan destekçilerine yaptığı  konuşmada, ülkesinin ABD ile siyasi ve diplomatik tüm ilişkilerini kestiğini  duyurdu.

ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini savunan  Maduro, ABD'li tüm diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanıdı.

ORDU KABUL ETMEYECEK

Venezuela Ulusal Güvenlik Bakanı Vladimir Padrino,  silahlı kuvvetlerin, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan ederek yemin eden  Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun başkanlığını kabul etmeyeceğini açıkladı. 

Padrino, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela Silahlı  Kuvvetlerinin, Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesini  desteklemeyeceğini duyurdu.

Bakan Padrino, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Umutsuzluk ve bağnazlık ulusun barışına saldırıyor. Ülkenin askerleri  olarak ne Anayasaya dayandırılarak ilan edilen geçici devlet başkanlığını ne de  karanlık çıkarların gölgesine yerleştirilmiş bir devlet başkanını kabul  etmiyoruz. Venezuela Silahlı Kuvvetleri Anayasayı korur ve ulusal egemenliğin de  kefilidir."

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta hükümet karşıtlarının yaptığı  gösterilerde Ulusal Meclis Başkanı Guaido, kendisini ülkenin geçici devlet  başkanı olduğunu açıklamış ve devlet başkanlığı yemini etmişti. ABD yönetimi de  kısa süre önce Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıdığını  açıklamıştı.

AB VE AVRUPA ÜLKELERİNDEN AÇIKLAMA

İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet  Bakanı Alan Duncan, Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak, ''Siyasi kriz  yeterince uzun sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek  yolu bulma zamanıdır.'' dedi. 

 Duncan, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, ''Venezuela'daki  gelişmeleri dikkatle izliyorum.'' ifadesini kullandı.

Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun Venezuela  halkı arasında geniş desteği olduğunu savunan Duncan, "Siyasi kriz yeterince uzun  sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma  zamanıdır.'' değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Twitter'da paylaştığı mesajda,  ''Bütün tarafları ölçülü olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz. AB  ortaklarımızla ortak bir tepkiyi koordine edeceğiz.'' ifadelerine yer verdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da ülkenin  Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak Avrupalı ortaklarıyla istişare halinde  olduğu bildirildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter'dan  yaptığı açıklamada, ''Venezuela'da yeni umut doğduğunu" savunarak ''Danimarka  daima meşru seçilmiş demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido'nun dahil  olduğu parlamentoyu da.'' mesajını verdi.

Samuelsen, ''güçlü bir açıklama'' için de AB ortaklarıyla çalıştığını  kaydetti.

MADURO'YA DESTEK GELDİ

Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun  kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmesinin ardından, ABD, Kanada ile bazı  Güney Amerika ülkelerinin Guaido'yu tanımasına karşı Meksika ve Bolivya, Devlet  Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetini ülkenin meşru temsilcisi olarak tanımaya  devam edeceklerini açıkladı. 

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan  yaptığı açıklamada, Venezuela'nın emperyalist bir saldırıyla karşı karşıya  olduğunu savunurken Venezuela halkıyla dayanışma mesajı verdi.

Morales, "Emperyalizmin bir kez daha tırnaklarını demokrasinin ve  Güney Amerika halklarının kendi kaderini tayin hakkının boğazına geçirdiği bu  kritik saatlerde Venezuela halkının ve Nicolas Maduro'nun yanındayız. Güney  Amerika ülkeleri bundan böyle ABD'nin arka bahçesi olmayacak." diye yazdı.

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador'un Sözcüsü Jesus Ramirez  Cuevas de Meksika'nın Maduro'yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımaya devam  edeceğini ifade etti.

Ülkede yayın yapan "Milenio" televizyonuna konuşan Cuevas,  "Venezuela'daki kriz konusunda tarafsız yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Meksika  hükümeti Venezuela'da durumu yakından izlemektedir. Şu ana dek ülkeyle ve  hükümetiyle olan diplomatik ilişikilerimizde bir değişiklik söz konusu değildir."  dedi.

Kanada ve Güney Amerika ülkeleri Brezilya, Kolombiya ve Paraguay da  Guaido'nun geçici devlet başkanlığını tanıdıklarını açıklamıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Brezilya Devlet Başkanı Jair  Bolsonaro ve Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, sosyal paylaşım sitesi  Twitter'da Guaido'ya destek açıklamaları yapmıştı. AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.