Dolar 40,1644
%0.21
Euro 46,9507
%-0.17
Altın 4.297,080
%0.31
Bist-100 10.331,00
%1.61

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
MHP'li Yıldız'dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur

MHP'li Yıldız'dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 'Dünya Hukuk Günü' nedeni ile yaptığı paylaşımda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yıldız, Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek, tutuklu yargılamaların son çare olması gerektiğine vurgu yaptı.

  • Ege Postası
  • 10.07.2025 - 15:57
  • Güncelleme: 10.07.2025 - 21:07

Muhalefetin CHP'li belediyelere yönelik operasyonlarda kaçma şüphesi olmayan başkanlara yönelik tutuklama tedbirinin uygulanmasına tepki gösterirken MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Dünya Hukuk Günü"nde tutuklamanın zorunlu hallerde başvurulması gerektiğini hatırlattı. Yıldız Fatih Sultan Mehmet örneği verdi.

Yıldız, "10 Temmuz Dünya Hukuk günü kutlu olsun. Bizler, adaletli ve merhametli bir medeniyetin mensuplarıyız.  Mevzuatımızda; ceza Muhakemesi usul ve kurallarına ilişkin ilk metinleri 1870’de Adliyenin Daimi Nizamnamesi’nin üçüncü faslında görürüz.Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra ,Alman Ceza Muhakemesi Kanunu bazı değişiklikler yapılarak alınmış ve 1926 yılında yürürlüğe girdi. 19. yüzyıldaki büyük kodifikasyon hareketinin bir ürünü olan bu kanun, hakların ve özgürlüklerin kullanılmasına ve geliştirilmesine elverişli bir çerçeve oluşturdu." dedi.

Yıldız şunları kaydetti: 

Bu metinler, maddi gerçeğe ulaşmak için yapılacak işlemlerin insan özgürlüklerine , adil yargılama hakkına uygun şekilde yapılmasını hatırlatır.

"TUTUKLAMAYA ZORUNLU HALLERDE BAŞVURULUR"

Mesela: hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlere “ancak çok zorunlu hallerde başvurmak”, “kesin ihtiyaç”ölçüsünde kısıtlama yapmak, bu yetkinin ancak “son bir çare" olarak kullanılmasını benimsemek.

"Gecikmesinde sakınca bulunan hal" kriteri karşımıza çıkmadan hürriyeti kısıtlayıcı tedbire başvurmamak gibi genel çerçeveler çizer.'Formül gerekçeler’i reddeder. Tarihimiz güzel örneklerle doldurur.

FATİH SULTAN MEHMET ÖRNEĞİ

Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’un fethinden sonra, emri hilafına iş yapan Rum Mimar İpsilanti Efendi'nin kolunu kestirir.

Mimar İpsilanti Efendi, Kadı Hızır Bey’e giderek Fatih’i dava eder. İstanbul’un ilk Kadısı Hızır Bey, tebaanın herhangi bir insanına kullanılan hitapla:

“Murat oğlu Mehmet, şu saatte mahkemeye gelin!” yazılı celpnameyi padişaha gönderir. Mahkemelerde hakim, adalet tevzi ettiği için oturur, diğerleri ayakta ifade verir.

Hızır Bey, Fatih’i otururken görünce ona:

“–Suç murafaası üzeresin, ayağa kalk!” diye ihtar eder.

Bu ikaz üzerine Fatih, ifade için ayağa kalkar. Kadı Hızır Bey, muhakeme neticesinde Fatih’i suçlu, Rum Mimarı mazlum bulur. Fatih Sultan Mehmet, kararı sükunet ve tevekkülle karşılayarak: Hızır Bey’e:

“–Hüküm şer’-i şerîfindir!..” der.

“–Benden değil de Allah’tan korktuğun için seni tebrik ederim!..” diye kutlar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.